Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Elmaradhat a budapesti tüzijáték

2013. augusztus 19. 12:23 // Forrás: mti
A jogszabály szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat narancssárga vagy piros riasztása esetén, illetve erős szélben le kell mondani a tűzijátékot, de erről csak az esemény előtt döntenek.

A KIM hétfőn az MTI megkeresésére kifejtette: a nemzeti ünnep eseményeit az operatív törzs felügyeli, amelyben minden érintett szerv, többek között a rendőrség, a meteorológia szolgálat, mentők, a katasztrófavédelem képviselői jelen vannak az esemény napján reggel 8 órától egészen az utolsó program zárásáig. Az idén, miután a Balaton környékére is szerveztek programokat és hat helyszínre tűzijátékot, az operatív törzs egy kihelyezett bázist tart majd fenn Siófokon. Mint kiemelték: az időjárási előrejelzést már most is rendszeresen megkapják és figyelik, ám egyelőre nem látnak olyan rendkívüli körülményt, amely a keddi szabadtéri programok lebonyolítását veszélyeztetné, így nem indokolt hétfőre összehívni az operatív törzs rendkívüli ülését.

 A tűzijáték biztonságos lebonyolítására vonatkozó jogszabály úgy rendelkezik, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat által közzétett másodfokú (narancssárga) vagy a legmagasabb fokú, piros riasztási fokozat esetében, illetve erős szélben (a széliránytól függetlenül, ha a szél sebessége a kilövés irányától a pirotechnikai terméket a védőterületén kívülre eltéríti) a tűzijátékot el kell halasztani, vagy ha már elkezdték - ha lehetséges -, le kell állítani.  A KIM azt írta: mivel az időjárás gyorsan változhat (lecsökkenhet a szél ereje vagy irányt változtathat), így ezt a döntést csak aznap, a tűzijáték kezdete előtt fogják tudni meghozni. Arra is van lehetőség, hogy a tűzijáték kezdési időpontját csúsztassák, mint például 2007-ben, amikor egy órával a tervezett időpont után kezdődött el az esemény.

Miután a Balatonon és Budapesten más-más  időjárás  lehet, így egy, a budapesti tűzijáték elhalasztását jelentő döntés nem érvényes automatikusan a balatoni régióra, és fordítva sem. Ha az időjárás miatt bármelyik helyszínen le kell mondani a tűzijátékot, az a döntés végleges, azaz nem tervezik azt egy későbbi időpontban megtartani - írta a KIM.

A hétfő délelőtti előrejelzés szerint viharos szél, záporok és zivatarok zavarhatják meg kedden az augusztus 20-i ünnepi rendezvényeket. Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre már tizennégy megyére és a fővárosra is figyelmeztetéseket adott ki. Pátkai Zsolt, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa hétfő délelőtt az MTI-nek azt mondta: a jelenlegi állás szerint a hidegfront az éjszakai órákban érkezik. Helyenként kedden már a hajnali, reggeli időszakban lehetnek zivatarok.

A meteorológus hozzátette: a hidegfront kedden a nappali órákban nagyjából a Duna vonaláig jut el. Emiatt a Dunántúlon folyamatosan fújó, erős, olykor viharos széllökésekre lehet számítani. A délutáni, esti órákban az ország középső területei felett nedves lesz a légkör, így az ország középső harmadában több felé csapadékra lehet számítani. A meteorológiai szolgálat mindenkitől azt kéri, hogy folyamatosan figyelje az előrejelzéseket, valamint a kiadott veszélyjelzést – hangsúlyozta Pátkai Zsolt.  A meteorológiai szolgálat délelőtt az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint a várható heves zivatarok, valamint felhőszakadás miatt keddre Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyére valamint Budapestre citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adott ki.  Fejér, Somogy és Veszprém megyére a zivataroktól független viharos erősségű szél miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

vehir.hu
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.