2022. május 23.
//
Dezső névnap

Előválasztásra készül az ellenzék

2013. augusztus 23. 22:17
mti
Bajnai Gordon közvéleménykutatókkal mérettetné fel támogatottságát, Mesterházy Attila a szavazókkal találkozna. Variációk előválasztásra.

Egy rövid kampányt követő közvélemény-kutatás során választatná ki a demokratikus ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjét az Együtt-PM. Bajnai Gordon, aki csak saját elképzelésüket ismertette egy sajtótájékoztatón, azt mondta, három fő elemből álló "gyorsító és problémamegoldó csomaggal" érkezett a megbeszélésre.

Az ellenzéki együttműködés minimuma, hogy mind a 106 körzetben egy közös ellenzéki jelölt álljon "Orbán Viktor jelöltjével szemben" - jelentette ki. Javaslatának első eleme arról szól, hogy az egyéni jelöltek kérdését válasszák el a miniszterelnök-jelöltség kérdésétől. Elképzelésük szerint a kormányfő-jelöltről szóló tárgyalásoktól függetlenül az egyéni jelöltek csaknem harmadát, 35-öt az Együtt-PM adná, az MSZP pedig 71 helyet kapna, és mindkét fél támogatná a másik jelöltjeit.

A második javaslat a közös listára vonatkozott, amelyen ugyanezekből az arányokból indulnának ki. Ezt egyfajta kompenzációval lehet kis mértékben módosítani, attól függően, hogy melyik fél adja a miniszterelnök-jelöltet - tette hozzá.

Elképzelése utolsó része az volt, hogy a két miniszterelnök-jelöltről a demokratikus ellenzéki és a bizonytalan szavazók döntsenek. Azt javasolta, hogy a két szóba jöhető miniszterelnök-jelölt, vagyis ő és Mesterházy Attila is egyszerre tartson egy rövid, körülbelül kéthetes kampányt. Ennek lezárultával két vagy három, közösen megbízott közvélemény-kutató cég azonos módszerrel elvégezne egy nagymintás vizsgálatot, és ennek végeredménye alapján dőlne el, hogy ki lesz a jelölt.

Az MSZP azt javasolja együttműködő partnereinek, hogy Magyarország történetében először tartsanak előválasztásokat mind a 106 választókerületben és a miniszterelnök-jelölt személyéről is - közölte Mesterházy Attila, a párt elnöke.

"Azt javasoljuk, hogy döntsön a nép", éppen ezért azt kezdeményezi az MSZP országos elnökségi ülésén, hogy jelöljenek ki egy technikai előkészítő delegációt, amely kidolgozza az előválasztás részleteit. Mesterházy Attila azt mondta, hogy pénteken "ultimátumszerű" helyzet állt elő. Délután azzal szembesült, hogy Bajnai Gordonnak olyan javaslata van, amelyet előzetesen nem említett. A forró drót "kicsit lefagyott" - fogalmazott, kiemelve azt is, hogy a sajtó előbb értesült Bajnai javaslatáról, mint ő.

"Kényszerpályára tettek engem ma" - fogalmazott, hozzátéve: a saját javaslatukon már hónapok óta gondolkodtak, de arra az esetre tartották fenn, ha nem sikerül dűlőre jutni az egyeztetéseken.  Arról, hogy Bajnai Gordon hogyan reagált a felvetésre, azt mondta: "nem zárkózott el" egy ilyen megoldás elől, nem az volt a válasza, hogy nem. Bajnai Gordon szerint is az a lényeg, hogy minél több ember kérdezzenek meg - közölte.

A Fidesz szerint veszélyes alkut kíván kötni Bajnai Gordon és Mesterházy Attila, mivel azt ugyanazok kötnék meg, akiknek a "sumákságát", hamis ígéreteit és "szélsőséges gazdaságpolitikáját" az emberek egyszer már megtapasztalták.  "Nincs kétség afelől, hogy a zárt ajtók mögött születendő paktum árát ezúttal is a magyar emberekkel fizettetnék majd meg" - fogalmazott Zsigó Róbert. Közölte, Bajnai Gordon és Mesterházy Attila alkuja azért is veszélyes, mert "az emberek háta mögött, titokban" kötnék meg, miközben nem beszélnek arról, "mi történik a színfalak mögött". Hozzátette: azok készülnek megállapodásra, akik egyszer már tönkretették, eladósították az országot.

vehir.hu

További cikkek

Megválasztották miniszterelnöknek Orbán Viktort
Megválasztották miniszterelnöknek Orbán Viktort
Újra miniszterelnökké választotta Orbán Viktort az Országgyűlés hétfőn.
Ovádi Pétert is frakcióvezető-helyettesnek választotta meg a Fidesz új parlamenti képviselő-csoportja
Ovádi Pétert is frakcióvezető-helyettesnek választotta meg a Fidesz új parlamenti képviselő-csoportja
Hivatalosan is megalakult a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja. A 117 fős kormánypárti frakció az alakuló ülésen egyhangúlag döntött arról, hogy Kövér Lászlót jelöli az Országgyűlés elnöki tisztségére.
Véget ért a levélszavazatok feldolgozása is, Veszprém megyében ezek a végleges számok
Véget ért a levélszavazatok feldolgozása is, Veszprém megyében ezek a végleges számok
Így szavaztak a veszprémiek: Ovádi megelőzte a pártlistákat is
Így szavaztak a veszprémiek: Ovádi megelőzte a pártlistákat is
Veszprém 56 szavazókörének eredményeit megvizsgálva kirajzolódik, hogy melyik városrészben dominált a kormánypárt és hol volt népszerűbb az ellenzék. Az adatokból viszont az is kiolvasható, hogy a győztes Ovádi Pétert sokan még úgy is támogatták, hogy a pártlistánál nem a Fidesz-KDNP-t ikszelték be.
Meddig szemezhetünk még a politikai pártok plakátjaival?
Meddig szemezhetünk még a politikai pártok plakátjaival?
Vasárnap az országgyűlési választással véget ért a politikai kampány, viszont a jelölteket ábrázoló plakátok többsége még kint van a város oszlopain. Hogy meddig kell ezeket eltávolítani és kinek, arról a választási törvény pontosan rendelkezik.