Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 23. Lenke
Veszprém
24°C
2024. július 23. Lenke
Veszprém
24°C

Elefántot, pingvint, fókát várnak

2013. augusztus 29. 12:11
Több, mint 1 milliárd forintból hajthat végre soha nem látott mértékű fejlesztéseket a veszprémi állatkert a következő két évben.

A kormány úgy döntött, hogy összesen 1,2 milliárd forinttal támogatja a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark tervezett fejlesztését. Az összeg 65 százaléka uniós forrásból származik, 35 százalékát pedig a költségvetésből különítették el erre a célra. A kormány döntését dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes jelentette be csütörtökön az állatkertben.

Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesnek számol be az elmúlt évek fejlesztéseiről Török László, az állatkert igazgatójaDr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesnek számol be az elmúlt évek fejlesztéseiről Török László, az állatkert igazgatója

A veszprémi politikus emlékeztetett rá, hogy Török László igazgatóságának hat éve alatt az állatkert látványos fejlődésen ment keresztül, ez idő alatt hatszázmillió forintból jött létre a szavanna-kifutó, az Afrika-ház, a Csimpánzvilág és az új főbejárat a Gulya-dombon. Könnyű elképzelni, milyen mértékű változás előtt áll a park most, hogy kétszer ekkora összeg áll rendelkezésre. 

Hogy ez pontosan mire lesz elég, arról Török László igazgató beszélt. A veszprémiek évek óta várnak arra, hogy újra elefánt költözhessen a városba - ez nagy valószínűség szerint már jövőre valóra válhat. A legmodernebb turisztikai és állatkertészeti elvárásoknak is megfelelő elefántparkot hoznak létre, amelyben 1100 m2 fűtött területet építenek ki belső kifutóval és medencével, ehhez 5200 m2 külső kifutó tartozik majd, ami egy kisebb csapat számára is elegendő életteret jelent. 

Az állatkert új madárröptetője 5000 m2 alapterületű lesz, és 16 méteres belmagassággal rendelkezik majd. A területen a látogatók az állatok között járkálhatnak majd a kiépített ösvényeken, soha nem tapasztalt közelségbe kerülhetnek a flamingókkal, pelikánokkal, számos récefajjal. 

A vízivilág látványterveA vízivilág látványterve

Az egyik leglátványosabb újítás a vízivilág lesz, a 320 m2 területű medencénél pingvineket és fókákat láthatnak az állatkert vendégei. Az állatokat a víz szintje alatt üvegfalon keresztül is meg lehet figyelni, a pingvinek számára költőhelyet is kialakítanak. 

Pablo és családja még nem is sejti, hogy hamarosan új otthont kapnakPablo és családja még nem is sejti, hogy hamarosan új otthont kapnak

Felépítenek egy orrszarvúházat is, hogy az állatkert egyik legnépszerűbb családját télen és rossz időben is fel lehessen keresni - ahogy a fent említett fejlesztések, ez is jelentősen csökkenteni fogja a vadaspark szezonális jellegét, egyre több állatot lesz módunk az év bármely napján látni. 

A tervek már az asztalon vannakA tervek már az asztalon vannak

A Gulya-dombi főbejárathoz egy látványkifutót is kiépítenek, ahol a park területére belépők elsőként a lámákkal és az alpakkákkal találkozhatnak majd. Érdeklődésünkre Török László a projekt ütemezésébe is beavatott minket. A munkálatok jövő tavasszal kezdődhetnek meg, egy-másfél év alatt a teljes fejlesztéssorozat megvalósulhat. Elsőként az elefántház épül fel, majd a fókák és pingvinek bemutatóhelye, az orrszarvúház, a látványkifutó, és utolsó elemként 2015 tavaszán adják át a madárkomplexumot. A látogatóknak természetesen nem kell a fejlesztés végéig várniuk, amint egy bemutatóhely elkészült és az állatok beköltöztek, az a terület azonnal látogatható lesz.

Schöngrundtner Tamás
Cseh Zoltán
további cikkek
Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Kékszalag Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Megóvhatta volna a Kékszalag végeredményét a második helyen befutó Prospex-Delta, végül a vitorláscsapat vezetője és kormányosa a csapat többi tagjának véleményével ellentétesen nem tette ezt meg, így a Fifty-Fifty megtarthatta győzelmét. Lichtenberger Attila a Prospex-Delta vezetője az Indexnek beszélt hosszan arról, hogy milyen szabálytalanságot követett el a győztes hajó és végül ők miért nem éltek az óvással. A Prospex-Delta kormányosa egyébként a veszprémi dr. Kaiser Kristóf, akivel korábban mi is készítettünk interjút. ma 17:12 Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt állatvédelem Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt Szó sincs arról, hogy végleg bezárna a Veszprémi Állatkórház, csupán más lesz az üzemeltetője, aki vállalta, hogy néhány hónap alatt felújítja az épületet, hogy aztán ismét kinyithasson rendelőként. Megkerestük az új üzemeltetőt, dr. Pásztor Istvánt, hogy többet megtudjunk a részletekről. ma 10:46 Magyarország második űrhajósa az Axiom Space Ax-4-es missziójával repül a világűrbe Magyarország második űrhajósa az Axiom Space Ax-4-es missziójával repül a világűrbe Magyarország véglegesítette megállapodását az amerikai Axiom Space-szel, miszerint a második magyar űrhajóst a vállalat soron következő Ax-4-es missziójával bocsájtják fel a világűrbe - tájékoztatta Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa. ma 10:47 Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát augusztus 7. és 9. között. tegnap 21:25

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.