Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Új színfolt – utcagaléria

2013. szeptember 3. 16:45
Közösségi, kulturális funkciókkal bővült a Budapest úti aluljáró, amely Szilágyi Lackó festőművész nevét viseli.

A Városi Tájkép Csoport hitvallása szerint egy szükséges rosszból, vagyis az aluljáróból egy igazi közösségi, informális teret sikerült létrehozni, ahol nem csak átsétálnak a veszprémiek, hanem megállnak, elidőznek, informálódnak.

Tekintse meg galériánkat a galériáról!

A Budapest úti aluljáró a fent említett csoportnak és a Város-Tér Kulturális Alapítványnak köszönhetően egy kulturális térré alakult. Ennek a központi magja a Szilágyi László utcagaléria. A Bordács Andrea esztéta válogatta nyolc Szilágyi-alkotás mellett a festőről írt, valamint általa megfogalmazott gondolatok, életrajz található a falakon. Az innen kivezető utakon Veszprém híres építészei, alkotóinak nevei, a város kulturális intézményeinek programjai olvashatóak.

De az igazi szenzáció Zeke László Szilágyi graffitis hangulatú domborműve, melyet egy fénykép után alkotott. Az általa ismert életvidám Lackó-képet szeretett volna megörökíteni számunkra.

Porga Gyula polgármester az avatás során kiemelte: egy város tartalmát, az ott élők adják, a kereteit az ott élők töltik meg tartalommal. Egy adott város művészeti élete nagyban emeli az ott élők komfortérzetét.

Az utcagaléria avatása után a városházán Dékei Krisztina művészettörténész, Bordács Andrea esztéta, Hegyeshalmi László képzőművész és Fabényi Júlia művészettörténész konferenciát tartottak Szilágyi Lackó festészetéről.

Szilágyi Lackóról bővebben itt olvashat.

Pethő Imre
Cseh Zoltán
további cikkek
Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. tegnap 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. tegnap 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. 2024. szeptember 29. 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. 2024. szeptember 29. 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.