Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Kultúra és tiszta levegő

2013. szeptember 6. 12:48
Szeptember 16-tól az Európai Mobilitási Hét, 21-én és 22-én pedig a Kulturális Örökség Napja programjai zajlanak városunkban - hívta fel a figyelmet Brányi Mária alpolgármester pénteki sajtótájékoztatóján.

Európai Mobilitási Hét

A városházán elhangzott, a városi önkormányzat 2013. szeptember 16–22. között Európai Mobilitási Hetet, a fenntartható és környezetbarát városi közlekedést népszerűsítő programsorozatot szervez, melynek jelmondata: „Tiszta levegő – Mozdulj érte!” Az idei évben a legfőbb hangsúlyt az általános és középiskolás osztályok és diákok kapják, hogy minél több iskoláskorú fiatalt nyerjenek meg az alternatív közlekedési módok használatának céljából. „Közlekedési kígyó” elnevezésű versenyt hirdetnek az osztályok és diákok között, ahol értékes ajándékot kapnak a program legaktívabb résztvevői.

Egész héten át tart a „Tekerj a kedvezményért” programsorozat, ahol a város különböző intézményeibe és vendéglátó egységeiben kaphatnak a kerékpárral érkezők kedvezményeket, valamint ezeken a napokon az autósok térítésmentesen vehetik igénybe - a saját névre szóló forgalmi engedély felmutatásával - a  Balaton Volán Zrt. helyi járatait! Önkéntesek egész héten át ajándékcsomaggal, valamint a Z+D Kft felajánlásából zöldalmával/citrommal jutalmazzák a tudatos és felelősségteljes autóhasználókat a város különböző pontjain. Diákok, akik kerékpárral mennek iskolába, édességcsomagot kapnak.

A veszprémi cégek között versenykiírást hirdetnek, amelynek fődíja a „Környezetbarát munkahely” cím elnyerése egy évre. Ennek feltétele, hogy minél több munkavállalót rávegyenek a környezettudatos munkába járásra.

A programsorozat tetőpontja a szeptember 20-i Autómentes Nap, amely során az Egyetemi Stadion egész napra a környezettudatos életmód helyszínévé válik. A helyszínen délelőtt 10 órától délután 17 óráig rendezvényekkel várjuk a kicsiket és a nagyokat. Lesz „Okostojás „játszóház, futóverseny, kerékpáros közlekedési pálya, sporteszközök kipróbálása és csere-beréje, valamint biztonsági öv szimulátor is és számos más érdekes program.

Az Európai Mobilitási Hét részletes programja itt olvasható.

 

Kulturális Örökség Napja

Baltikumtól a Balkánig, Izlandtól az Ibériai-félszigetig 48 országban ünneplik meg a Kulturális Örökség Napját. A program célja, hogy a nagyközönség figyelmét ráirányítsuk az épületek értékeire, az örökségünk folyamatos megőrzésének fontosságára, lehetővé tenni számukra, hogy jobban megismerjék a város műemlékeit, felfedezzék a hétköznapokon a nagyközönség elől elzárt kulturális kincseket is. A hagyományosan szeptember harmadik hétvégéjén megrendezett esemény során országszerte sok száz ilyen épület és helyszín kapuja nyílik meg a látogatók előtt, amelyek a rendezvény alatt ingyenesen megtekinthetőek.

Brányi MáriaBrányi Mária

Veszprém széles programkínálattal vesz részt a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozatban szeptember 21-22-én. A látogatók előtt olyan a hétköznapok során elzárt helyszíneket tekinthetnek meg, mint a Veszprémi Várbörtön, a Benedek-hegyi óvóhely és a régi Kisvasút alagút.

Kiemelt téma a 2013. évi Budapesti Víz Világtalálkozóhoz kapcsolódva a természetes tavak és folyók védművei, hídjai, a kastélyparkok és közterületek tavaihoz kapcsolódó építmények, a forrásházak, kutak, víztornyok és tározók, a fürdők, a csatornázással kapcsolatos létesítmények bemutatása. Veszprémben ez alapján megtekinthető lesz a Bakonyi-ház, megismertetve azt, hogyan is éltek egy vízvezeték nélküli házban, a Tűztorony, valamint a Villa Romana Baláca, ahol vasárnap szakmai tárlatvezetést hirdetnek, és az egykori római forráshelyek behatárolására túrát szerveznek.

Ezen felül a város intézményei is különféle programokat szerveznek: az Érsekség, a Petőfi Színház, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár, Laczkó Dezső Múzeum, Művészetek Háza is részt vesz a programban, valamint vezetéssel megtekinthető lesz a Davidikum és a Várfok Kollégium kertje.

 

Cseh Zoltán
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. tegnap 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.