Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Minőség és szeretet

2013. szeptember 11. 21:05
Dr. Veress Gábor, a Pannon Egyetem oktatója tartott beszédet szerdán a Verancsics Akadémia őszi előadássorozatának nyitásaként a kapitalizmusról, a minőségügyről, és a szeretetről.

Az előadó különös hangsúlyt fektetett a kapitalizmus problémáira. Elmondta, mindennek középpontjában a pénz áll - a tudomány és a kultúra is ennek van alávetve. Zajlik a fogyasztók manipulálása, az állati ösztönök kielégítésére való törekedés, a lelki igényeket pedig agresszióban és erőszakban élik ki az emberek. Eközben a gazdagok egyre gazdagabbak lesznek, a szegények pedig csúsznak le – sorolta. A kapitalizmus pozitív velejárójaként említhetnénk a minőség-ellenőrzés kialakulását, azonban ezek a rendszerek is torzultak, hiszen a különböző akkreditációs és minőségügyi szervezetek közül sokan a piacból élnek, ráadásul nincs jogi felelősségük – tudhattuk meg.

Elhangzott, a minőségügyet manapság sokan nem értik, rosszul értelmezik, egyszerű szlogenként kezelik, vagy anélkül próbálják alkalmazni, hogy meghatároznák a minőség fogalmát.  Gyakran olyan alapvető kifejezések keverednek össze, mint a customer (vevő) és a consumer (fogyasztó), a minőséget pedig néha a megfelelőséggel cserélik fel.

Dr. Veress Gábor kijelentette, szükség lenne a minőség állami szabályozására, a módszertani modellek rendszerezésére, és azoknak az egységeknek a meghatározására, ahol beszélhetünk minőségről. Az előadó példaként elmondta, járt már olyan felsőoktatási intézményben, ahol a pénzügyi részleget vették csak figyelembe, és így szereztek pozitív minősítést, miközben az ilyen szervezeteknél nem ez az elsődleges szempont. Emellett rendkívül fontos lenne, hogy a szabad piacon kívül a közpiacon is bevezessék a minőségi kontrollt – tette hozzá.

Az előadó elmondta, a társadalmat a szeretet minőségügye nevében kellene felépíteni.  A racionális felvilágosultság kultúrájában, ahol élünk már tabu az erkölcs és a szeretet, mindent áthat a gyűlölködés, az értelmiség pedig némán nézi ezt. Ezt a problémát a keresztény közösség minőségügye tudná megoldani, aminek fontos elemei a személyközpontúság, a társadalmiság szerepe, valamint a szolidaritás – hangzott el. Ahogy a piac működését a minőségügy szabályozza, úgy szabályozná a szeretet a társadalmi életet.

Az előadó kiemelte, szükségünk van arra, hogy különbséget tudjunk tenni jó és rossz között, és hogy megtanuljunk önzetlenül szeretni. Helyre kell állítanunk az erkölcsöt, a jogok és szabadság mellett több figyelmet fordítani a kötelezettségekre és felelősségre – sorolta. Dr. Veress Gábor hangsúlyozta, fontos kikerülni az önzés csapdájából és a gyűlölet zsákutcájából, az ítélkezés helyett pedig a szeretet választani. Minden ember boldog akar lenni, ezt pedig csak úgy érheti el, ha önzetlenül szeret – jelentette ki.

Horák János
további cikkek
Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. tegnap 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. tegnap 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. 2024. szeptember 29. 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. 2024. szeptember 29. 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.