2022. január 29.
//
Adél névnap

Igazságügyi együttműködés Montenegróval

2013. szeptember 13. 13:46
Együttműködési megállapodást írt alá a magyar és a montenegrói miniszterelnök-helyettes, Navracsics Tibor és Duško Marković pénteken Veszprémben.

Montenegró csatlakozási tárgyalásokat folytat az Európai Unióval, és jó eséllyel hamarosan a 29. tagállam lehet. Magyarország és Montenegró együttműködése ennél korábbra nyúlik vissza - avatta be a sajtót Navracsics Tibor. - Magyarország az uniós tagságra készülő Horvátország számára is jelentős segítséget tudott nyújtani a felkészülésben, most pedig arra készülünk, hogy információinkkal és tapasztalatainkkal Montenegrót is segítsük ezen az úton.

Montenegróban magyar szakemberek négy alkalmas szemináriumot szerveztek, ami az adatvédelem, a korrupció visszaszorítása és a személyes jogok védelmének témaköreit érinti. Szintén az együttműködés része egy gyakornoki program, aminek köszönhetően egy magyar minisztériumi alkalmazott Montenegróban szakmai gyakorlaton vehetett részt, az első montenegrói gyakornok pedig vasárnap érkezik a Közigazgatási- és Igazságügyi Minisztériumba.

Duško MarkovićDuško Marković

Duško Marković elmondta: a montenegrói állami adminisztráció számára nagy feladat az uniós elvárások teljesítése. Ezt mások támogatása nélkül nem tudják teljesíteni, hiányoznak ugyanis az adminisztratív kapacitások és tapasztalatok. Az együttműködések által ezeket a hiányosságokat igyekeznek pótolni. Magyarországra partnerként és barátként tekintenek, mert már akkor is nagy bizalommal volt Montenegró iránt, amikor Brüsszel még nem: az EU szemléletváltása nem kis részben a magyar fél támogatásának köszönhető. A mai egyezmény aláírásával azt kívánják elérni, hogy Montenegróban célzatos, hatékony és igazságos igazságszolgáltatás alakuljon ki, mert ez az alapfeltétele a jogbiztonságnak, hogy a polgárok biztonságban érezhessék magukat.

A montenegrói igazságügyi miniszter abban bízik, hogy a megállapodás közelebb viszi országát az EU- és NATO-tagság felé.

Söge

További cikkek

Beavatkozik az élelmiszerárakba a kormány
Beavatkozik az élelmiszerárakba a kormány
Hat termék esetében a tavaly október 15-i ár alkalmazására kötelezik a kereskedőket.
Emmi: több mint 40 százalékos a háziorvosok bérnövekedése
Emmi: több mint 40 százalékos a háziorvosok bérnövekedése
Jelentősen emelkedik a háziorvosi és fogorvosi praxisokban elérhető orvosi bértámogatás összege 2022. január 1-jétől. Az emelkedés mértéke a praxisközösségek kategóriáiban 2020-hoz képest meghaladja a 40 százalékot, ezen felül a bért terhelő közterhek is csökkennek - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön az MTI-vel.
Kormány: február 1-jétől a SZÉP-kártya minden alszámlájáról lehet hideg élelmiszert is vásárolni
Kormány: február 1-jétől a SZÉP-kártya minden alszámlájáról lehet hideg élelmiszert is vásárolni
2022. február 1-jétől 2022. május 31-ig mindegyik SZÉP-kártya minden alszámlájáról lehet hideg élelmiszert is vásárolni - olvasható a kormányzati portálon csütörtök délben közzétett tájékoztatásban.
Veszprém Magyarországgal együtt előre megy, nem hátra
Veszprém Magyarországgal együtt előre megy, nem hátra
A legfontosabb kormányzati támogatásokról tartott sajtótájékoztatót Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője.
Öt környező kistelepülés nemzetiségi önkormányzata is részesül a kormány támogatásában
Öt környező kistelepülés nemzetiségi önkormányzata is részesül a kormány támogatásában
A kormány partnerként és barátként is tekint a nemzetiségekre - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön az Országházban, amikor kihirdették a köznevelési intézményeket fenntartó helyi nemzetiségi önkormányzatok jövő évi kiegészítő támogatását. Térségünkből öt kistelepülés is érintett.