Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A megye értékeit gyűjtik

2013. szeptember 19. 22:24
Sajtótájékoztatón számolt be a Veszprém Megyei Értéktár Bizottság felállításáról dr. Horváth Zsolt, a Fidesz parlamenti képviselője.
  • A bizottság elnöke dr. Horváth Zsolt
  • Alelnöke Lévai József
  • Tagjai Dobó Zoltán, Papp Tamás, Sárvári Csaba és Vörös Katalin.

A helyi, megyei, valamint országos értéktárakról, valamint a hungarikummá válás folyamatáról a képviselő szerdán előadást is tartott. Itt találja a részleteket.

A bizottság számos partnert kért fel az együttműködésre, így például mások között a megyei levéltárat vagy a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamarát. Az együttműködés részeként a partnerek véleményezhetik a bizottsághoz beérkezett javaslatokat, a döntést természetesen a bizottság hozza meg. A partnereket arra is kérték, hogy legyenek kezdeményezők, ajánljanak értékeket a saját területükről.

Horváth Zsolt elmondta, hogy számos településen jöttek létre helyi értéktárak, megyénkben csaknem ötven önkormányzat csatlakozott a kezdeményezéshez, és kezdett hozzá helyben az értékgyűjtéshez. Nekik is lehetőségük van arra, hogy saját értékeik közül ajánlatokat tegyenek a megyei értéktárnak.

A Veszprém Megyei Értéktár Bizottság az ősz folyamán egy szakmai konferenciát szervez, amelyre minden Veszprém megyei települést várnak. Itt részletes tájékoztatást adnak majd arról, hogy miért fontos a helyi és a megyei értéktárak létrehozása, feltöltése. Megkeresnek minden kistérségi társulást a megyében, hogy az ő üléseiken is beszámolhassanak a munkájuk céljairól és eredményeiről.

Megyénkből a közelmúltban a Herendi Porcelán vált hungarikummá (archív fotó a bejelentésről)

A képviselő a Hungarikum Bizottság értéktár-koordinációs megbízottjaként tájékoztatást adott az e körben végzett munkájáról is. Közölte: az ország minden megyéje úgy döntött, hogy létrehozza a saját értéktárát, az ország ilyen értelemben tehát teljesen lefedetté vált. A statisztikák szerint a települések 15-20 százaléka már most megnyitotta az értéktárát. A Hungarikum-törvény nem rendelkezik jogvesztő határidőről, vagyis bármikor dönthet úgy egy település, hogy létrehoz egy értéktár bizottságot, a most nem csatlakozó önkormányzatoknak lehetőségük van a jövőben változtatni a döntésükön.

A Hungarikum Bizottság szeptember végén pályázati felhívásokat jelentet meg, melyekben forrásokat nyit meg olyan közösségeknek, akik vállalják, hogy működtetik az értéktárat. Kérdésünkre Horváth Zsolt elmondta: a támogatási keret 100 milliós nagyságrendű, a pontos összegről jövő kedden döntenek a bizottság székesfehérvári ülésén.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Gömbölyödő nép a magyar gasztronómia Gömbölyödő nép a magyar Szeptember 23-án Az étel étterme című beszélgetéssel indult útjára a Pannon Kultúrklub a Papírkutyában, mely esemény a Pannon Egyetem 75 éves jubileumához kapcsolódott. A moderátor Hajas Bálint, a Vehir.hu főszerkesztője volt, aki Dudás Katalin gasztropszichológust valamint Forgács Attila pszichológust, a Pannon Egyetem docensét kérdezte. tegnap 21:22 A sporttal népszerűsítették a honvédelmet katonaság A sporttal népszerűsítették a honvédelmet Idén is megszervezte a Veszprémi Toborzóiroda a hagyományos haditorna versenyét, amin a környék iskoláinak kamaszkorú diákjai mérhették össze képességeiket olyan területeken, amelyek a katonák hivatásában is fontosak. tegnap 15:01 Farkasgyepű-Bakonybél között fut az Év Erdei Kerékpárútja Farkasgyepű-Bakonybél között fut az Év Erdei Kerékpárútja Rekord részvétel mellett ért véget az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) pályázata, amelyben Magyarország legkedveltebb erdei kerékpárútját lehetett megválasztani, immár negyedik alkalommal. A nagyközönség öt, döntőbe került útvonal egyikére adhatta le szavazatát. Az útvonalakon közösségi tekerések is voltak. tegnap 11:23 Navracsics Tibor: adottak a feltételek a központi és a helyi hatalom szövetségéhez Navracsics Tibor: adottak a feltételek a központi és a helyi hatalom szövetségéhez A demokratikusan választott önkormányzatok rendszerében 35 év alatt megteremtődtek a feltételei egy olyan felfogásnak, hogy a központi hatalom és a helyi hatalom szövetségese legyen egymásnak – hangsúlyozta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter Székesfehérváron, a helyi önkormányzatok napja alkalmából rendezett hétfői ünnepségen. tegnap 9:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.