Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
21°C
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
21°C

Seregszemle a rezsiharc előtt

2013. szeptember 29. 8:43 // Forrás: mti
2014 a rezsiharc éve lesz, a küzdelem terepe pedig a választás - mondta Orbán Viktor a Fidesz XXV., tisztújító kongresszusán szombaton a Millenárison, aki bébidinoszauruszokról és az elmúlt 25 évről is beszélt.

Tisztújítás: marad Orbán az élen

 A kongresszuson Orbán Viktort az 1241 szavazatból 1240-nel választották újra a Fidesz elnökének. Orbán 2003 óta pártelnök, azt megelőzően 1993 és 2000 között is ő állt a Fidesz élén. A küldöttek megválasztották a Fidesz négy alelnökét is: újra bizalmat szavaztak Kósa Lajosnak (1236 szavazat), Pelczné Gáll Ildikónak (1160 szavazat) és Pokorni Zoltánnak (1082 szavazat), a leköszönő Varga Mihály helyett pedig Lázár Jánost (1005 szavazat) választották meg negyedik alelnöknek.

Mindenki felvonul ellenünk

Az eredmények kihirdetése után Orbán Viktor lépett színpadra, aki beszédében hosszan szólt a rezsicsökkentésről, megismételve: kormánya nem tűri el tovább a magánmonopóliumokat, az erőfölénnyel való visszaélést. Az árcsökkentési program őszi folytatásáról azt mondta: "eddig sem voltunk az unió kedvencei, a nagy nemzetközi monopóliumok liblingjei sem mi voltunk, az újabb rezsicsökkentéssel viszont végképp kihúztuk a gyufát". 

mti-fotómti-fotó

Ezért szerinte mindenki fel fog vonulni Magyarországgal szemben, "bülbülszavú bankárok, mohó multinacionális cégek, az őket kiszolgáló brüsszeli bürokraták és az ő hazai apródjaik". Mindent be fognak vetni, hiszen ezermilliárdokról, óriásberuházásokról, korábban garantált profitról van szó, ami az ő szemükben már "nem egy renitens közép-európai ország kellemetlen, de azért eredeti csínytevése", "ez már magasabb súlycsoport, ez itt már a nehézfiúk klubja", így bármire készek, hogy visszacsinálják a rezsicsökkentést, visszaszerezzék az azzal eddig elveszített pénzt, és hogy megakadályozzák a program folytatását - mondta az újraválasztott pártelnök.

Ráadásul már most, a választás előtt hét hónappal azt hallani - folytatta -, az ellenzék a bankoknak és a multiknak ajánl szövetséget a magyarokkal szemben, hiszen már most bejelentettek egy 532 milliárd forintos megszorítást. Szerinte a jövő évi voksolást az ellenzék arra akarja majd felhasználni, hogy eltörölje a bank- és a különadókat, a rezsicsökkentést, a családi adókedvezményt, és újra szabad kezet adjon a bankoknak, a spekulánsoknak és a multiknak a szabad rabláshoz.

Szoci bébidinoszauruszok

A kormányfő arra kérte a résztvevőket, soha ne feledjék el, Magyarországot "a volt kommunisták adták a spekulánsok, a bankok és a multik kezére". "A pufajkát öltönyre cserélték, de az alatta való mentalitás ugyanaz. Vannak, akik azt mondják, hogy a kommunistázás ma már üres beszéd, a kommunisták már kikoptak, a mai MSZP-sek pedig már fiatalabbak, mint mi vagyunk. Meglehet. De én azt gondolom, hogy ahol dinoszauruszok vannak, ott vannak bébiszauruszok is" - mondta, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a jelenlegi kormánytöbbség sem megy felkészületlenül a küzdelembe, a kabinet egységes, a parlamenti kétharmad sértetlen, Magyarország ma már elég erős ahhoz, hogy a győzelem esélyével bocsátkozzon a küzdelembe.

Az ország nem hagyja magát, "nem vagyunk és nem leszünk Európa szolgái" - szögezte le, hozzátéve: "nem vagyunk és nem leszünk sem a bankok, sem a nagyvállalatok szolgái, mi, magyarok a magunk urai vagyunk, és nem akarjuk, hogy mások mondják meg nekünk, miként seperjünk a saját házunk táján".  Egyértelművé tette: meg fogják védeni Magyarország gazdasági függetlenségét és a rezsicsökkentést is. Megerősítette: 2014 a rezsiharc éve lesz, a harc terepe pedig a választás.     

Jöttök nekem 25 évvel

Felidézte, hogy 2010-ben, amikor elvállalta a miniszterelnökséget, nem tolongtak a jelentkezők: egyikük már "a ciklus közben nyúlcipőt kötött", és lasszóval kellett keresni "bátor utódját". A hosszúra nyúlt "casting" győztese gyorsan az emberek "nyakába sózott" egy újabb megszorító csomagot, végül ő is angolosan távozott a ciklus végén. Szavai szerint a baloldali kapitányok itt hagyták a zátonyra futtatott hajót, és egy luxusjachtról, biztonságos távolságból nézték annak süllyedését. Mostanra azonban megint vonzó a kormánykerék, mert a hajó, Magyarország újra működik: erősebb, mint volt, és jobban teljesít, mint korábban, az ország sok fontos csatát megnyer - közölte.    

Végül a jövő évi választás előtti munka elvégzésére buzdította a kongresszus résztvevőit. Az új választási rendszerben minden voksra szükség van, az összes begyűjthető szavazatot be is kell gyűjteni - mondta a kormányfő, felhívva a figyelmet, hogy ehhez mindenkinek minden munkát el kell végeznie a maga területén, nem lehet kiengedni, nem lehet lazítani, lustálkodni. "Győzni fogunk, de csak úgy (...), ha fel tudunk nőni a feladathoz" - hangsúlyozta.  Szavait azzal zárta, hogy Magyarországnak már csak egy csatát, a gazdasági függetlenség csatáját kell megnyernie. "Aki nem végzi el tisztességesen a munkát, nem ad bele mindent, és nem teszi meg azt, amit a helyzet megkövetel, az jön nekem 25 évvel" - mondta Orbán Viktor a politikában eltöltött éveire utalva, beszédét pedig a szokásos fordulattal zárta: "Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!"

vehir.hu
további cikkek
Navracsics Tibor nyilatkozott a Vehírnek a szlovákiai merényletről Navracsics Tibor nyilatkozott a Vehírnek a szlovákiai merényletről Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter portálunknak nyilatkozott a csütörtöki szlovákiai merényletről, amikor az utcán egy politikai aktivista meglőtte Robert Ficó miniszterelnököt. 2024. május 16. 13:16 A szociális terület jó gyakorlatait méltatta Gerstmár Ferenc A szociális terület jó gyakorlatait méltatta Gerstmár Ferenc A szociális területen jól működő gyakorlatokról számolt be pénteki sajtótájékoztatóján Gerstmár Ferenc önkormányzati képviselő.  2024. május 10. 14:10 Gyurcsány Ferenc: Veszprém nem gyarapodott választás 2024 Gyurcsány Ferenc: Veszprém nem gyarapodott Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is megpróbált fogást találni Porga Gyula polgármesteren, inkább kevesebb, mint több sikerrel. A volt miniszterelnök csütörtökön látogatott el Veszprémbe, hogy részt vegyen a baloldali pártok által szervezett Európa-napon a Kálvin parkban. 2024. május 10. 15:22 Vihar az ellenzéknél - kié pontosan a Híd a városért? Vihar az ellenzéknél - kié pontosan a Híd a városért? Ha bárki beírja a Google keresőjébe a „híd a városért” kifejezést, akkor kiad egy politikai oldalt komplett választási programmal, a jelöltek bemutatkozásával. Ez persze nem meglepő, hiszen Veszprémben az egyesült ellenzéki pártok – MSZP, DK, Momentum, Párbeszéd-Zöldek – pont egy ilyen nevű civil egyesülettel közösen állítottak listát és kampányolnak. Igen ám, de az említett honlapon egyáltalán nem ezek a pártpolitikusok jelennek meg, hanem egy másik veszprémi civil formáció, az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért csapat tagjai. Cikkünkben utánajártunk, hogy pontosan mi lehet a hátterében a választók összezavarására is alkalmas helyzetnek. 2024. május 9. 14:22

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.