Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A zene az ember

2013. október 1. 22:29
Édes, gyermeki dallamokon át vezetett az út a harsogó, világi áriákig a Veszprémi Hangversenyteremért Alapítvány és a Lovassy László Gimnázium Zenei Világnapi Koncertjén kedden este a gimnázium tornatermében.

Yehudi Menuhin hegedűművész kezdeményezésére 1975 óta minden év október elsején ünnepeljük a zene világnapját. E jeles esemény kapcsán rendezi meg már évek óta a Veszprémi Hangversenyteremért Alapítvány és a Lovassy Gimnázium közös világnapi koncertjét. A program részeként lépett fel idén Halas Adelaida színművésznő közreműködésével a Harangegyüttes, Bárdos Lajos előtt tisztelegve – akinek a születése szintén erre a napra datálható - kórusdalokat énekelt a Kicsinyek Kórusa és a Simonyi Gyerekkar, megszólalt a Tücsök Zenekar, a Gárdonyi Zoltán Kamarazenekar, valamint a Gizella Nőikar, a Veszprémi Ifjúsági Fúvószenekar és Veszprém Város Vegyeskara is tanúbizonyságot tett tehetségéről.

Tücsök ZenekarTücsök Zenekar

Az esemény a megemlékezésen és a szórakoztatáson kívül további szép célt is szolgált: a zenekedvelők részvételükkel és a koncertre kibocsátott „billentyűjegyek” megvásárlásával a Hangvillában épülő hangversenytermet illetve az oda tervezett hangversenyzongora megvételét támogatták.

Péterné Rózsa Mária, a Veszprémi Hangversenyteremért Alapítvány alapítójaPéterné Rózsa Mária, a Veszprémi Hangversenyteremért Alapítvány alapítója

– Szerencsések vagyunk, mert Veszprém városa a múltra visszatekintve és a jelent nézve is jelentős zenei kultúrával rendelkezik, számtalan hangverseny, fesztivál kínálja magát a zenebarátok számára. Hiányzik azonban egy európai szintű hangversenyterem, ahol megfelelő körülmények között adhatnánk át a muzsikát. Ez most megvalósulni látszik a Hangvillában, ahova szeretnénk egy hangversenyzongorát elhelyezni. Eddig több mint másfél millió forint gyűlt össze az alapítvány számláján, ami még nem teljesen elég egy valóban minőségi darabhoz, de ezúton is szeretnénk mindenkinek megköszönni, aki áldozott rá – fogalmazott Péterné Rózsa Mária, a Veszprémi Hangversenyteremért Közhasznú Alapítvány alapítója.

Gizella NőikarGizella Nőikar

A műsör a zene univerzalitásának jegyében összefonta a legnagyobb hazai és külföldi zeneszerzők remekműveit, felcsendültek többek között dalok Kodálytól, elhangzott Csajkovszkij híres Diótörője és Verdi Aidája is.  Az est zárásaként, utalva arra, hogy a zene mindenkiben ott van, Veszprémi Ifjúsági Fúvószenekara és Veszprém Város Vegyeskara közös éneklésre hívta fel a közönséget. 

Bertalan Melinda
vehir.hu
további cikkek
Gömbölyödő nép a magyar gasztronómia Gömbölyödő nép a magyar Szeptember 23-án Az étel étterme című beszélgetéssel indult útjára a Pannon Kultúrklub a Papírkutyában, mely esemény a Pannon Egyetem 75 éves jubileumához kapcsolódott. A moderátor Hajas Bálint, a Vehir.hu főszerkesztője volt, aki Dudás Katalin gasztropszichológust valamint Forgács Attila pszichológust, a Pannon Egyetem docensét kérdezte. tegnap 21:22 Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. 2024. szeptember 30. 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. 2024. szeptember 30. 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. 2024. szeptember 29. 19:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.