Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Amerre a szem ellát

2013. október 17. 21:46
Átadták az 1956 centiméter magas kilátót a Papod-hegyen csütörtökön. Lenyűgöző látványban lehet része annak, aki felkapaszkodik a hegycsúcsra.

A Papod a Bakony második legmagasabb csúcsa, 644 méter. A Bertalan Árpád kilátóról tiszta időben páratlan kilátás tárul a szemlélő elé: észak felé Pannonhalmáig, kelet felé Székesfehérvárig, nyugat felé Badacsonyig is el lehet látni.

Kattintson a galériánkért!

Az ünnepélyes átadón elsőként Olmosi Marianna, a Magyar Fejlesztési Bank főmunkatársa köszöntötte az egybegyűlteket. Felhívta a figyelmet arra, hogy az állami tulajdonban lévő erdőterületek tízezrek megélhetését biztosítják, de emellett turisztikai szempontból is fontosak.

Olmosi MariannaOlmosi Marianna

Dr. Orosz Zoltán altábornagy a kilátó névadójának életútját ismertette. Bertalan Árpád két világháború hőse. Az első nagy háborúban az éppen csak felnőtté érett fiatalember több isonzói csatában is részt vett, 15 fős rohamcsapatával három olasz állást számolt fel, több száz foglyot ejtett és 6 nehéztarackot zsákmányolt. Haditettéért 1918-ban megkapta az Tiszti Arany Vitézségi Érmet, majd pontosan tíz évvel később, 1928-ban a Katonai Mária Terézia-rend lovagkeresztjét is. Ő szervezte meg az első magyar ejtőernyős zászlóaljat Pápán. A második világháborúban, 1941. április 12-én Veszprém-Jutaspuszta repülőtérről indult bevetésre egy öt gépből álló ejtőernyős zászlóalj élén. A vezérgép közvetlenül a felszállás után megbillent, a Papodnak csapódott, Bertalan Árpád életét vesztette.

Orosz ZoltánOrosz Zoltán

Dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott kijelentette: a kormányzat célja az erdők megnyitása a közösség számára. Országszerte zajlanak az erdőgazdaságok fejlesztő projektjei e cél érdekében. Országosan összesen 4 milliárd forintot fordítanak az erdők fejlesztésére, ebből 455 milliót a VERGA hasznosíthat. A csütörtökön átadott kilátó nettó 32 millió forintból jött létre, magassága 1956 centiméter, vagyis közel húsz méter. A pontos szám szimbolikus jelentőségű, nincs még egy olyan szám, amiről minden magyar embernek ugyanaz jut eszébe. A mi küldetésünk, hogy az '56-os hősök küzdelmét tovább vigyük.

Kovács Zoltán a kilátó szerkezeténélKovács Zoltán a kilátó szerkezeténél

Ezt az üzenetet erősítette meg Tengerdi Győző, a VERGA vezérigazgatója is, aki kijelentette: elmúltak azok az idők, amikor az ingyen megszerezhető javakkal hitegethettek minket, ma már tudjuk: mindenért meg kell dolgozni. Nekünk már nem fegyverrel, hanem munkával kell küzdenünk a hazánkért. Az igazgató azt is elárulta, hogy újabb pályázatokat adnak be, hogy a jövőben három ugyanilyen magas, illetve kettő kisebb kilátót emelhessenek a Bakonyban.  

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Gömbölyödő nép a magyar gasztronómia Gömbölyödő nép a magyar Szeptember 23-án Az étel étterme című beszélgetéssel indult útjára a Pannon Kultúrklub a Papírkutyában, mely esemény a Pannon Egyetem 75 éves jubileumához kapcsolódott. A moderátor Hajas Bálint, a Vehir.hu főszerkesztője volt, aki Dudás Katalin gasztropszichológust valamint Forgács Attila pszichológust, a Pannon Egyetem docensét kérdezte. tegnap 21:22 Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. 2024. szeptember 30. 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. 2024. szeptember 30. 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. 2024. szeptember 29. 19:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.