Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Ne sajnáljanak bennünket!

2013. október 21. 17:21
Október a látás hónapja, október 15. pedig a nemzetközi fehér bot napja. A vakok és gyengén látók helyzetére hívta fel a figyelmet a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesületének a rendezvénye október 21-én.

A fehér bot a látássérültek egyik legfontosabb segítsége, figyelemfelhívó szerepe szinte elengedhetetlen a közlekedésben, a látóknak jelzés, a vakok és gyengén látóknak támasz a mindennapokban. A múlt század elején egy francia grófnő vette észre, milyen veszélyes, ha a vakok segédeszköz nélkül járnak a forgalomban, és hogy felhívja rájuk az emberek figyelmét, elkészítette az első fehér botot. Mára a bot az egész világon elterjedt és szimbólummá vált – tájékoztatta a jelenlévőket Csehné Huszics Márta, a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesületének elnöke a hétfői Fehér Bot Napja rendezvényükön a Kossuth utca 10. szám alatt található Zöldházban.

Elmondta, az egyesület példás munkát végez abban, hogy a vakokat érintő problémákat megmutassák és közelebb hozzák a látókhoz, úgy, hogy azok se viszolyogjanak vagy érezzék magukat kényelmetlenül, ha egy nem látóval kerülnek kontaktusba. Első szinten a gyermekek körében indítottak esélyegyenlőségi programokat az iskolákban, hiszen fontos, hogy a ma gyermekei már úgy nőjenek fel, hogy természetesen mozogjanak sérült társaik között. Szép sikereket értek el a Kossuth utcán megrendezett esélynapok során is – négy alkalommal szólították meg a mindennapok emberét. Emellett ún. érzékenyítő programokat szoktak tartani elsősorban az egyesület székhelyén dolgozóknak illetve a betérő látogatóknak.

Csehné Huszics Márta, az egyesület vezetőjeCsehné Huszics Márta, az egyesület vezetője

– Nem sajnáltatni akarjuk magunkat, hanem megmutatni, hogy mi is lehetünk a társadalom teljes értékű tagjai, akik képesek ugyanúgy alkotni, létrehozni valami szépet, teljeset.  Ebben remek példa Érdi Tamás zongorista vagy Csokonai Vitéz Gabriella költőnő. Persze nem titok, olykor segítséget kell igényelnünk, amiben szerencsére lelkes támogatókra leltünk, akiknek mindig hálásak vagyunk. Fontosak az esélyegyenlőségi törvények, de az előrelépéshez valódi tettek is kellenek. Tudjuk, hogy számunkra és persze sok más esetben is a legnagyobb segítség maga az ember, aki mellénk áll és nem fordul el tőlünk – nyilatkozta Csehné Huszics Márta.

Ebben a támogatásban nagy szerepet játszik Némedi Lajos alpolgármester, az ő közreműködésének köszönhető, hogy 2010-ben az egyesület tíz számítógépet kapott az Erste Banktól, ötöt pedig a Padányi Iskolától. Ezek a gépek elengedhetetlenül fontosak a látássérültek életében, hiszen nagyjából az egyetlen olyan eszközök, amiken egy felolvasó programon keresztül a vakok kommunikálhatnak, üzeneteket küldhetnek, de a tanulásban, munkában is óriási segítséget nyújtanak.

Németh Attila egyesületi alelnök, Némedi Lajos alpolgármester, Csehné Huszics Márta egyesületvezetőNémeth Attila egyesületi alelnök, Némedi Lajos alpolgármester, Csehné Huszics Márta egyesületvezető

– A szemünk az egyik legérzékenyebb érzékszervünk és talán az a legrosszabb, ha ez sérül. A fehér bot támasz a vakoknak és a gyengén látóknak, de egy kis odafordulással mi is támasszá válhatunk. A cél, hogy a vakok is ugyanolyan szeretetben és tiszteletben élhessenek, mint látó társaik – hangzott el Némedi Lajos alpolgármester beszédében.

Szerencsére az egyesületnek más támogatói is akadnak, Leitold László, a Veszprémi Lions Klub vezetője régóta figyelemmel követi a közösség életét, ezúttal százezer forintos támogatást nyújtott át Csehné Huszics Mártának. Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár több milliós beruházásai révén a vakok Braille-írás vagy felolvasóeszközök segítségével könnyen igénybe vehetik a könyvtár szolgáltatásait is; az egyesület hálája jeleként egy emléklapot adott át Pálmann Juditnak, a könyvtár igazgatónőjének. Szintén emléklapot kapott Kreibs Istvánné is, aki önkéntesként, a megye rendezvényein immár tíz éve segíti a közösséget. Az eseményen nem tudtak részt venni, de kiemelkedő támogatók Reider József és Gyimesi Károly is, mondta el Németh Attila, az egyesület alelnöke.

A rendezvényen a látássérülteknek gyártott segédeszközöket is ki lehetett próbálniA rendezvényen a látássérülteknek gyártott segédeszközöket is ki lehetett próbálni

A rendezvény második felében az érdeklődök érzékenyítő programon vehettek részt, beszélgethettek a témában és megtekinthették a vakok számára nélkülözhetetlen eszközöket.

Bertalan Melinda
vehir.hu
további cikkek
Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54 A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása egészség A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása Nem csak a fejlett országok problémája, hogy a fiatalok körében egyre gyakoribb a rövidlátás. A szemészek világszinten kongatják a vészharangot, hiszen a folyamat egyáltalán nem biztos, hogy visszafordítható. 2024. március 17. 12:27 Alkoholmentesített bort kóstoltunk Alkoholmentesített bort kóstoltunk Egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az alkoholpiaci tortából az alkoholmentes vagy alacsony alkoholtartalmú italok, az igények kiszolgálására pedig megjelentek olyan termékek, mint az alkoholmentesített borok. Egy palackot mi is megbontottunk, hogy lássuk, merre tart a világ. De kinek jó ez, és miért alakul ki a trend? 2024. február 22. 22:12 A múlt héten több mint 60 ezren fordultak orvoshoz A múlt héten több mint 60 ezren fordultak orvoshoz Az év hetedik hetében - február 12. és február 18. között - 60 100-an fordultak influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) csütörtökön. 2024. február 22. 11:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.