2022. január 28.
//
Károly, névnap

Fidesz: Magyarország tiltakozik a politikai nyomásgyakorlás ellen

2013. október 21. 16:28
mti
Magyarország határozottan tiltakozik az ellen, hogy az Európai Unió politikai nyomást gyakoroljon és kettős mércét alkalmazzon a magyar rezsicsökkentés ügyében - a Fidesz szakpolitikusa, Németh Szilárd szerint ezt üzeni a rezsicsökkentés megvédéséről szóló nyilatkozat. Következő lépésként említette a vállalkozások energiaárának csökkentését.

A nyilatkozatról várhatóan hétfő este szavaz az Országgyűlés. A határozathozatal előtt tartott sajtótájékoztatóján Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa azt mondta: a nyilatkozattal a parlament határozott üzenetet küld az Európai Unió bürokratáinak, "a tisztességes profittal meg nem elégedő szolgáltatóknak és az őket kiszolgáló bajtársaiknak, a hazai és a nemzetközi baloldalnak".

Emlékeztetett: a kormányoldalt az késztette a nyilatkozat beterjesztésére, hogy az EU - a kötelezettségszegési eljárás előszobájának tekinthető eljárás keretében - kérdésekkel fordult a magyar kormányhoz a rezsicsökkentés ügyében. Németh Szilárd idézett az uniós megkeresésből, amely szerint sérti a versenypiacot és a diszkriminációmentesség elvét, hogy a családok rezsije csökkent, a cégeké azonban nem. Az EU másik kérdése - folytatta - a háztartási energia árának hatósági megállapítására vonatkozott, holott semmiféle hungarikumról nincs szó, hiszen Magyarországon kívül több más uniós tagállamban is alkalmaznak ilyet.

Magyarország ezért határozottan tiltakozik az ellen, hogy "az EU kettős mércét alkalmazzon velünk szemben", és visszautasítja a politikai nyomásgyakorlást, amely abból fakad, hogy a rezsicsökkentés politikája sérti a külföldi szolgáltatók extraprofitját - fogalmazta meg a kormánypárti képviselő a Fidesz-KDNP által benyújtott politikai nyilatkozat üzenetét.

Németh Szilárd kérdésre elmondta, ha megindulna az uniós kötelezettségszegési eljárás, további lépésekre is készek a rezsicsökkentés megvédése érdekében.  A vállalkozások energiaárának esetleges csökkentésének felvetésére azt válaszolta: a következő lépés ez lesz.

vehir.hu

További cikkek

Beavatkozik az élelmiszerárakba a kormány
Beavatkozik az élelmiszerárakba a kormány
Hat termék esetében a tavaly október 15-i ár alkalmazására kötelezik a kereskedőket.
Emmi: több mint 40 százalékos a háziorvosok bérnövekedése
Emmi: több mint 40 százalékos a háziorvosok bérnövekedése
Jelentősen emelkedik a háziorvosi és fogorvosi praxisokban elérhető orvosi bértámogatás összege 2022. január 1-jétől. Az emelkedés mértéke a praxisközösségek kategóriáiban 2020-hoz képest meghaladja a 40 százalékot, ezen felül a bért terhelő közterhek is csökkennek - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön az MTI-vel.
Kormány: február 1-jétől a SZÉP-kártya minden alszámlájáról lehet hideg élelmiszert is vásárolni
Kormány: február 1-jétől a SZÉP-kártya minden alszámlájáról lehet hideg élelmiszert is vásárolni
2022. február 1-jétől 2022. május 31-ig mindegyik SZÉP-kártya minden alszámlájáról lehet hideg élelmiszert is vásárolni - olvasható a kormányzati portálon csütörtök délben közzétett tájékoztatásban.
Veszprém Magyarországgal együtt előre megy, nem hátra
Veszprém Magyarországgal együtt előre megy, nem hátra
A legfontosabb kormányzati támogatásokról tartott sajtótájékoztatót Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője.
Öt környező kistelepülés nemzetiségi önkormányzata is részesül a kormány támogatásában
Öt környező kistelepülés nemzetiségi önkormányzata is részesül a kormány támogatásában
A kormány partnerként és barátként is tekint a nemzetiségekre - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön az Országházban, amikor kihirdették a köznevelési intézményeket fenntartó helyi nemzetiségi önkormányzatok jövő évi kiegészítő támogatását. Térségünkből öt kistelepülés is érintett.