Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hangvilla, az elérhető ékszerdoboz

2013. október 25. 8:34
A nagyközönség előtt november végén nyitja ki kapuit a Hangvilla. Széles programkínálat jellemzi az első hónapokat, hogy mindenki találjon magának megfelelő kikapcsolódást és megcsodálhassa az intézményt.

A Hangvilla rendezvényekkel való megtöltéséről a Városi Vegyeskar, a Pannon Várszínház és a Mendelssohn Kamarazenekar mellett a város által létrehozott Programiroda Kft. gondoskodik, akinek ügyvezetőjével, Muraközy Péterrel beszélgettünk az első időszak várható programjairól.

Muraközy PéterMuraközy Péter

Az önkormányzat számára éves szinten 200 napra áll rendelkezésre a színházterem, valamit 300-300 napra a kamara- és a konferenciaterem, ezzel kell "sáfárkodnia" a kft-nek, ami jelentheti kulturális és sales rendezvények szervezését egyaránt - árulja el érdeklődésünkre Muraközy Péter. Szerencsés a leosztás, hiszen a színházi és a komolyzenei programok sokaságára garancia a ház többi bérlője, így a Programirodának főként a könnyűzenei koncertek, a kortárs kulturális programok, a filmvetítések, az előadóestek és gyerkőcprogramok szervezéséről kell gondoskodnia, de természetesen teret kapnak az iskolák gálaműsorai és az ünnepi megemlékezések egyaránt.

- A ház megjelenése talán emlékeztet a Művészetek Palotájára, melyről többeknek kizárólag a magaskultúra ugrik be, de ezt igyekszünk megcáfolni - állítja az ügyvezető, hozzátéve, az első időszakban olyan programokat hoznak a Hangvillába, hogy mindenki számára elérhető legyen az intézmény, s sokan találjanak maguknak valami szórakoztatót, miközben megcsodálhatják a házat.

A Hangvilla kívülről már kész állapotot tükrözA Hangvilla kívülről már kész állapotot tükröz

Az első rendezvényt 2013. november 29-én tartják, ennek még az 500 férőhelyesre bővülő Expresszó ad helyet, a nagyterem másnap várja a látogatókat a Mendelssohn Kamarazenekar és a Pannon Várszínház közös produkciójával. December 2-án Tom Waits munkásságát feldolgozó undegrand estet tartanak itt, 7-én pedig már Fenyő Miklós csavarja fel a szőnyeget. Az év utolsó hónapjában a Hangvillába látogat még Harcsa Veronika, hogy a MÜPA után Veszprémben is bemutassa legújabb lemezét, de érkezik Koncz Zsuzsa, a Tátrai - Babos - László Attila gitár trió, és lesz Dumaszínház is. Rájátszás - Költészet popritmusban címmel az utóbbi évek egyik legizgalmasabb irodalmi és zenei produkciója is elérhető lesz , de ugyanennyire fontos megemlíteni, hogy 23-án egész napos ingyenes karácsonyi gyermek programokkal várják a kicsiket és szüleiket. Természetesen a Programiroda Kft. által szervezett rendezvényeken kívül a számos bérlőnek köszönhetően szinte minden napra jut valami esemény.

Az Expresszó műsorterve az idei évreAz Expresszó műsorterve az idei évre

A nagyterembe 451 ülőhelyet alakítanak ki, ezt kell megtöltenie a kft-nek, ami nem lesz könnyű feladat, hiszen mostantól programdömping jellemzi majd a megyeszékhelyet . - Veszprém lélekszámát tekintve ehhez kevés, ezért is valljuk a kezdetektől, hogy nem csupán a város lakóira építünk, és a Hangvillának meghatározó szerepet kell betöltenie a térség kulturális életében - hívja fel a figyelmet Muraközy, s bízik benne, hogy a közönség nyitott lesz az ide hozott programokra. Ez már csak azért is különösen fontos, hiszen az az elvárás, hogy a rendezvények eltartsák magukat.

Attól azonban nem kell tartani, hogy a jegyárak megfizethetetlenül magasak lesznek, decemberben akár 500 forintért is megválthatjuk jegyünket egy nagytermes koncertre, - ez egyébként Harcsa Veronika fellépésére vonatkozik -, de a többi esetben sem kell mélyen a zsebünkbe nyúlni, az átlag jegyár 3000 forint körül várható. - Attól tartok, hogy az emberek úgy tekintenek a Hangvillára, mint egy drága ékszerdobozra, amibe költséges benézni, a tapasztalat azonban majd bebizonyítja, hogy ez nem így van.

Folyamatosan töltődik a jövő évi programnaptár is, de mivel nincs 100 százalékban kész a ház, ezért nem pontosan látni a benne rejlő lehetőségeket sem, - milyen is az egyes terek hangulata, hogyan szól például a kamaraterem vagy működik a nagyterem padlójának kiegyenlítése -, ezért csak a sarokpontokat tettük le - vélekedett Muraközy Péter, de azért néhány nevet felsorolt a következő pár hónap várható programjaival kapcsolatban. Ez alapján elmondható, hogy Veszprémben érkezik Révész Sándor, Presser Gábor, Zorán, Ruzsa Magdi, Lajkó Félix, a Csík zenekar, a Quimby varázszenéje, de a tervek szerint fellép Hajós András és Frenák Pál társulata is. Tárgyalások folynak, hogy a közeljövőben láthassuk például Csányi Sándor egyszemélyes vígjátékát, vagy rendszeresen hallhassuk a Nyitott Akadémia előadásait is, illetve ne kelljen egy aktuális művészfilmért a fővárosba utaznunk, és akár a világpremier napján megtekinthessük mi is, itt Veszprémben a Hangvillában!

Cseh Zoltán
további cikkek
Folkdélutánt rendeztek Tésen Tés Folkdélutánt rendeztek Tésen Koncertdélutánt és táncházat szervezett szombaton a Múlttal a Jövőért Egyesület Tésen. tegnap 13:07 Koncept a hatvanas évekből Koncept a hatvanas évekből Attalai Gábor munkáiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában pénteken. 2024. február 24. 21:24 A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Work in progress A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Különleges helyszínt fedezhetnek fel a Veszprémi Érsekség Work in Progress programsorozatának résztvevői. Február 24-én és 25-én, az idegenvezetők világnapja alkalmából szervezett „sisakos túrán” az érdeklődők megtekinthetik a Szent Mihály Főszékesegyház altemplomát, valamint a 18. század egyik legnagyobb hatású veszprémi püspökének monumentális barokk síremlékét, amelynek restaurálása idén vette kezdetét. 2024. február 22. 16:55 Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. 2024. február 21. 15:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.