Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hegedűszó a múltból – Auer Lipót

2013. november 1. 21:43
Nyári hegedűfesztivált alapít a város világhírű művésze, Auer Lipót emlékére. De mit tudunk a nemzetközi szinten egyik legismertebb veszprémiről?

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, Veszprém város önkormányzata a hazai és nemzetközi zenei élet támogatásával szeretne létrehozni egy új nemzetközi zenei eseményt, az Auer Lipót Nemzetközi Hegedűfesztivált. Méltán esett a választás a rendezvény létrehozásánál Auer Lipótra és az ő hagyományára, hiszen személyében talán a leghíresebb veszprémi zenei tehetséget tisztelhetjük.

Auer Lipót világhírű hegedűművész, karmester és zenepedagógus 1845-ben született Veszprémben. Saját bevallása szerint, „szülőföldje hagyományaihoz híven tejesüveggel és hegedűvel együtt nevelték fel”.  Kétségkívül ez is hozzájárult ahhoz, hogy 13 évesen Bécsben már diplomát szerezzen, noha kiváló tanítómesterek is segítették az odáig vezető úton: tanárai között volt Liedl Lipót, Ridley-Kohne Dávid, J. Dont és G. Hellmesberger.

1859-től már hangversenykörutakon vett részt Magyarországtól kezdve Ausztrián át egészen Hollandiáig. Auer azonban talán kevesellte tehetségét, így Párizsban majd Hannoverben képezte tovább magát többek között a kor hegedűóriásánál, Joachim Józsefnél.

1868-ban került Szentpétervárra, a Konzervatórium hegedűtanára, az Orosz Zenei Társaság igazgató-karmestere és a Szentpétervári Vonósnégyes alapítója lett, kegyeiért országok, királyok, szultánok versengtek, neves zeneszerzők neki ajánlották egy-egy művüket. Nemcsak az orosz balett és a cár szólóhegedűse lett, hanem nemes és államtanácsos, valódi karizmájáról azonban leginkább a diákjaival kialakított kapcsolat árulkodik. Az „orosz hegedűiskolaként” ismert metódus kidolgozásával hatalmas népszerűségre tett szert, a jelentős orosz hegedűművészek innentől kezdve mind Auer-tanítványnak vallották magukat; diákok garmadája követte utazásai során, csakhogy egy-egy lopott pillanat által még többet tanulhassanak a csodált mestertől.

1918-ban az Egyesült Államokba költözött, ahol a vájt fülűek kedvenc helyeire volt állandó belépője: a Juilliard (New York) és a Curtis Institute (Philadelphia) professzora lett, élemedett kora ellenére sokat koncertezett a Carnegie Hall-ban. Élete utolsó éveiben nyaranta Európában tartott kurzusokat. 1930-ban, kora leghíresebb hegedűtanáraként hunyt el Loschwitzban. Életében jó barátságot ápolt a legnagyobb zeneszerzőkkel – Csajkovszkijjal, Liszttel, Rubinsteinnel, Rossinivel –, emlékét világhírű növendékei, Mischa Elman, Jascha Heifetz, Efrem Zimbalist vitték tovább.

Bertalan Melinda
további cikkek
Gömbölyödő nép a magyar gasztronómia Gömbölyödő nép a magyar Szeptember 23-án Az étel étterme című beszélgetéssel indult útjára a Pannon Kultúrklub a Papírkutyában, mely esemény a Pannon Egyetem 75 éves jubileumához kapcsolódott. A moderátor Hajas Bálint, a Vehir.hu főszerkesztője volt, aki Dudás Katalin gasztropszichológust valamint Forgács Attila pszichológust, a Pannon Egyetem docensét kérdezte. tegnap 21:22 Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. 2024. szeptember 30. 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. 2024. szeptember 30. 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. 2024. szeptember 29. 19:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.