2022. június 28.
//
Levente, Irén névnap

Nem volt köztes út

2013. november 4. 21:58
November 4-e az igazság pillanata volt a magyar történelemben, félretéve a hétköznapi baráti beszélgetéseket, felületes ismeretségeket, teljes mélységében ismerhettük meg az embereket - mondta dr. Navracsics Tibor Brusznyai Árpádra emlékezve.

A Kereszténydemokrata Néppárt Veszprémi Szervezete 1956. november 4-i szovjet megszállására, a forradalom és szabadságharc áldozataira emlékezett hétfőn este Brusznyai Árpád várban felállított emléktáblájánál.

Latorczai János, a KDNP veszprém városi elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes méltatta mártírunkat. - November 4-én a vissza húzódó szovjet csapatok megsemmisítő és bénító erejű támadást intéztek az ország ellen. Sokszor mondják ránk, talán nem voltunk eléggé ellenállók a történelem viharaiban, nem tartottunk ki elég sokáig az igazunk mellett. 1956 novemberében egy hónapon át - amíg erőnk bírta - ellenálltunk a világ legnagyobb hadseregének - fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

dr. Navracsics Tibordr. Navracsics Tibor

Navracsics Tibor szerint november 4-e a nemzet nehezen leírható erkölcsi tartását egyetlen napba sűríti. Ekkor látszólag csak egy katonai támadás történt, egy forradalmat vertek el, volt már rá példa a magyar történelemben. Azonban ismét élére állt a kérdés, ki a hazafi és ki a hazaáruló. Nem volt köztes út, választania kellett minden magyar polgárnak. Az igazság pillanata volt ez a magyar történelemben, félretéve a hétköznapi baráti beszélgetéseket, felületes ismeretségeket, teljes mélységében ismerhettük meg az embereket. - Bátorságban mérettetett meg a nemzet, hiszen senki számára nem volt kétséges, hogy a szovjet hadsereggel szemben a magyar felkelőknek nincs esélyük - emlékeztetett. Mint mondta, egész Európa rádöbbent arra, hogy egy nemzet kiválóra vizsgázott bátorságból, s példaképévé vált más nemzetek számára.

Brusznyai Árpád élete nemcsak a veszprémiek számára példa, hanem Magyarország minden lakója előtt ismert, hogy 1956-ban volt egy országos hősünk. Navracsics Tibor hangsúlyozta, meg kell emlékeznünk Horváth Balázsról is, mert akkor hozta létre ezt az emléktáblát, amikor nem tudtuk, szabad-e ilyet felállítani.

A rendezvény végén felolvasták a forradalom során elhunyt veszprémiek névsorát, majd elhelyezték az emlékezés koszorúit.

Közreműködött Veszprém Város Vegyeskara Erdéi Ágnes vezetésével és Rábai Zsanett, a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagja.

 

 

Cseh Zoltán

További cikkek

Dr. Csutak Ibolya kapta a Perlaky-díjat
Dr. Csutak Ibolya kapta a Perlaky-díjat
Az elismerést hétfő délután vehette át Porga Gyula polgármestertől a Csermák Antal zeneiskolában.
50 éve Krisztus szolgálatában
50 éve Krisztus szolgálatában
Vasárnap a Szent Margit templomban mutatta be Nagy Károly atya aranymiséjét papi felszentelésének 50. évfordulója alkalmából.
Megválasztották Balatonalmádi új polgármesterét
Megválasztották Balatonalmádi új polgármesterét
Hat Veszprém megyei településen polgármestert, ezek közül négyben képviselő-testületi tagokat is választottak vasárnap.
Közösen ünnepeltek az ösküiek Ösbő vezér napján
Közösen ünnepeltek az ösküiek Ösbő vezér napján
Ismét megrendezték Öskü hagyományos közösségi ünnepét, az Ösbő vezér napokat. Pénteken és szombaton a helyiek produkciója mellett koncertekkel is készültek a szervezők.
Amikor a műanyagból hulladék lesz, ott is kezdődhet a művészet
Amikor a műanyagból hulladék lesz, ott is kezdődhet a művészet
"Tiszta Balaton, tiszta művészet" címmel rajtolt el idén is a HybridCycle fenntarthatóságot és újrahasznosítást hirdető kezdeményezése. Ezúttal Balatonakarattyán a Nekem a Balaton nevű bisztróban tartották a 2022-es projektnyitót, ahol látványos kupakgyűjtő akcióval, gyerekeknek szóló kreatív újrahasznosító workshoppal is készültek, valamint bemutatták azt a hajót, aminek idén még nagy jelentősége lesz a projekt sikerességében.