Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Márton-napi programok Veszprém megyében

2013. november 8. 9:35 // Forrás: mti
A közelgő Márton-nap alkalmából számos programot rendeznek a hétvégén Veszprém-megyében: Tapolcára lovon érkezik Szent Márton megszemélyesítője, Veszprémben és Paloznakon családi napon elevenítik fel a szent életét, a balatoni borászatok pedig az új bor ünnepére hívják az érdeklődőket.

Szombaton délután Szent Márton-napi családi napot, kézműves udvart és lampionos felvonulást szervez Tapolcán a Nagyboldogasszony Katolikus Általános Iskola, a Balaton-felvidéki Nagycsaládosok Egyesülete és a Szent Erzsébet Óvoda - közölték a szervezők az MTI-vel. A Templom-dombon, a katolikus iskola udvarán és épületében megrendezendő programok megelevenítik Szent Márton példaadó életét és az alakjához kapcsolódó néphagyományokat. 

A katolikus templomban tartandó szentmisét követően kézműves-foglalkozások várják a gyerekeket: lampionkészítő manufaktúra, címerkészítő műhely. Megtanulhatnak tintával és libatollal írni a gyerekek, emellett különféle libás kézműves foglalkozások és táncház is várja őket. Tapolca belvárosában a lampionos felvonulást Szent Márton megszemélyesítője vezeti majd lovon, legendás köpenyébe burkolózva, miközben fanfárszóval üdvözlik.

A veszprémi Érseki Turisztikai Hivatal, a Szaléziánum Szent Márton-napi kézműves délelőttre várja a családokat kilenctől délig: megismerkedhetnek Szent Márton életével, gyertyát, őszi lámpást, Márton-ikont készíthetnek, libaterelő versenyen vehetnek részt.

 A Paloznaki Civil Egyesület szombaton délután a Paloznaki Tájház udvarán és a faluházban emlékezik meg Szent Mártonról és az új borról: felelevenítik a Márton napi szokásokat, néphagyományokat, megszentelik, megáldják és megkóstolják a helyi boros gazdák újborait, majd tököt faragnak, töklámpást készítenek, közben libaételeket kóstolgatnak, amiket Fülöp László mesterszakács alkot.

A badacsonyi Sipos Borházban november 15-én várják új borral, libaételekkel, muskotálypálinkával és programokkal a hagyományos új bor ünnepére érkezőket.

vehir.hu
további cikkek
Gömbölyödő nép a magyar gasztronómia Gömbölyödő nép a magyar Szeptember 23-án Az étel étterme című beszélgetéssel indult útjára a Pannon Kultúrklub a Papírkutyában, mely esemény a Pannon Egyetem 75 éves jubileumához kapcsolódott. A moderátor Hajas Bálint, a Vehir.hu főszerkesztője volt, aki Dudás Katalin gasztropszichológust valamint Forgács Attila pszichológust, a Pannon Egyetem docensét kérdezte. tegnap 21:22 Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. 2024. szeptember 30. 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. 2024. szeptember 30. 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. 2024. szeptember 29. 19:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.