Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megkezdi működését a veszprémi értéktár

2013. november 14. 18:19
A város szellemi értékeit gyűjti össze a frissen létrehozott veszprémi értéktár. Brányi Mária alpolgármesterrel beszélgettünk.

A 2012-ben hozott Hungarikum-törvény lehetőséget nyújt minden településnek egy helyi értéktár bizottság felállítására. A veszprémi bizottság alakuló ülését december 15-ig kell megtartani. Brányi Máriával, Veszprém város alpolgármesterével, a veszprémi értéktár bizottság elnökével beszélgettünk.

- Mi a célja a helyi értéktár létrehozásának?

- A törvény célja számbavenni és dokumentálni a nemzeti értékeinket. A törvény szerint az összegyűjtött értékeket közkincsé kell tenni, gondoskodni kell ezek szélesebb körben való megismertetésükről. A településenként összegyűjtött értékekből a Hungarikum Bizottság létrehozza a Magyar Értéktárat, melynek elemeiből választják ki a hungarikumokat. A törvény másik célja, hogy elősegítse a nemzeti értékek fennmaradását és védelmét.

- Mi a feladata a városi bizottságnak?

- Veszprém egy olyan település, ami bőven rendelkezik olyan szellemi vagyonnal, melyek helyet kaphatnak ebben az értéktárban. Az itt megalakuló bizottság feladata, hogy a beérkező javaslatokból kiemelje azokat, amelyek valóban méltóak a védelemre. A bizottság feladata eldönteni a védelem szintjét is, ami lehet helyi, megyei vagy országos.  

- Mik kerülhetnek az értéktárba?

- Maga a törvény viszonylag behatárolja az értéktárba vétel minden lépését, így azt is, hogy egy javaslatnak milyen feltételeknek kell megfelelnie. Várunk minden olyan javaslatot, ami kötődik a városhoz. Már most tudok egy példát hozni, ami az elkövetkező időszakban egy javaslat formájában biztos beérkezik majd hozzánk.

Veszprémben nagyon sok helyen látni olyan műkő kerítéseket, amiket a csomai műkő üzemben készítettek. Ezek az 1900-as évek eleje óta nagy hatással vannak a városképünkre. Ez egy olyan szintű helyi érték, ami a város élete szempontjából fontos lehet.  

Nem feltétlenül kell nagyon különleges és egyedi, tárgyias formában megjelenő értékekre gondolni. Lehet ilyen érték akár a Veszprémi Helytörténeti Szemle és a fiatalok által jól ismert Fény ital. 

A fiatalok által közismert Fény szülőháza a veszprémi Bárka SörözőA fiatalok által közismert Fény szülőháza a veszprémi Bárka Söröző

- Milyen módon lehet javaslatokat tenni?

- A városi honlapon ezt nyilvánossá tesszük majd, ezáltal mindenki számára elérhetővé válik. Fontos, hogy minden javaslatot meg kell indokolni. Nem csak szakmailag kidolgozott, hanem egyszerű, laikusként megfogalmazott javaslatokat is várunk, hiszen a bizottság egyik feladata, hogy szakmailag megtámogassa a kezdeményezést.

- Kikből áll a bizottság?

- Egy olyan szakmai értéktár bizottságot próbáltunk felállítani, melynek a tagsága az élet legfontosabb területeit lefedi. A szakmai feltételét és hátterét részben az önkormányzat, részben pedig a kormányzati intézmények biztosítják. Azokkal a civilekkel és szakmai közösségekkel tettük gazdagabbá a bizottság tagjainak a körét, akik az elmúlt időszakban egy adott területen fontos szakmai hírnévre tettek szert.

A bizottság tagjai:

  • Brányi Mária, Veszprém Megyei Jogú Város alpolgármestere
  • Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodája által delegált 1 fő,
  • MTA Veszprémi Területi Akadémiai Bizottsága által delegált 1 fő,
  • Pannon Egyetem által delegált 1 fő,
  • Veszprémi Érsekség által delegált 1 fő,
  • Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára által delegált 1 fő,
  • Laczkó Dezső Múzeum által delegált 1 fő,
  • Eötvös Károly Megyei Könyvtár által delegált 1 fő,
  • Veszprémi Turisztikai Egyesület képviseletében 1 fő,
  • Gyulafirátót Városrészi Önkormányzat képviseletében 1 fő,
  • Kádárta Városrészi Önkormányzat képviseletében 1 fő,
  • Dr. Balassa László építész, műemlékvédelmi szakmérnök,
  • Ruttkay Gyula építészmérnök,
  • Kovács Zsolt építészmérnök,
  • Géczi János költő, egyetemi docens
  • Gopcsa Katalin művészettörténész
  • Gy. Lovassy Klára mérnök, nyug. múzeumigazgató
  • Jokesz Antal fotóművész, honlap szerkesztő
  • a Polgármesteri Hivatal kulturális csoportvezetője, aki egyben az Értéktár Bizottság titkári feladatait is ellátja.

- Ön szerint miért fontos a helyi értéktár létrehozás?

- Úgy gondolom, hogy a veszprémi értéktárnak a másik nagyon fontos feladata megtanítani a városban élőket arra, hogy a mindennapi életünk számtalan olyan értékben gazdag, amelyek mellett hajlamosak vagyunk elsétálni. Álljunk meg egy pillanatra, vegyük számba és becsüljük meg jobban ezeket az értékeket! Ennek olyankor van igazán nagy jelentősége, amikor már egy következő generációnak akarunk átadni fontos dolgokat, vagy egy turistát akarunk beavatni a mi életünk fontos epizódjaiba.  

Csepely Máté
Cseh Zoltán
további cikkek
Gömbölyödő nép a magyar gasztronómia Gömbölyödő nép a magyar Szeptember 23-án Az étel étterme című beszélgetéssel indult útjára a Pannon Kultúrklub a Papírkutyában, mely esemény a Pannon Egyetem 75 éves jubileumához kapcsolódott. A moderátor Hajas Bálint, a Vehir.hu főszerkesztője volt, aki Dudás Katalin gasztropszichológust valamint Forgács Attila pszichológust, a Pannon Egyetem docensét kérdezte. tegnap 21:22 Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. 2024. szeptember 30. 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. 2024. szeptember 30. 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. 2024. szeptember 29. 19:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.