Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nem ünnepség, megemlékezés

2013. november 16. 13:14
Az első világháború kirobbanásának századik évfordulójára emlékezünk 2014-ben. A centenáriumi események koordinálására emlékbizottságot hoztak létre.

A Veszprémi Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság első ülését szombat délelőtt tartotta a Laczkó Dezső Múzeumban, az ülésen részt vett dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes is. 

Az ülést követő sajtótájékoztatón Porga Gyula polgármester, a veszprémi emlékbizottság elnöke jelezte, hogy a megyei jogú városok között Veszprémben jött létre először a centenáriumi rendezvényeket szervező, koordináló testület. A tervek között szerepel kiadványok megjelentetése, kiállítások szervezése, az iskolások bevonása, illetve a hadisírok felkutatása. Mindebben a munkában a városban működő kulturális és közoktatási intézmények, valamint civil szervezetek és a Honvédség működnek közre. 

Porga GyulaPorga Gyula

A kiállítások és kiadványok összeállításában a polgármester a veszprémiek segítségét kéri: akinek tárgyi, írásos, vagy bármilyen más közkinccsé tehető emléke van az első világháborúról, az bármelyik önkormányzati fenntartású intézményben jelentkezhet. 

Navracsics TiborNavracsics Tibor

Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, az országos emlékbizottság elnöke elmodta, hogy több minisztérium képviselői dolgoznak együtt az országos megemlékezések előkészítésében. A centenáriumi év két fő vonulatból épül majd fel: meg szeretnék mutatni a korszak emberi oldalát elsősorban kiállításokon, rendezvényeken keresztül. Ez egy hétfői történész-konferenciával már el is kezdődött. A másik irány pedig kifejezetten a Magyarországhoz kötődő megemlékezés-sorozat lesz, a helyi közösségeknek biztosítanának lehetőségeket pályázatokon keresztül, melyeket várhatóan a következő egy hónapban ki is írnak. Az országos bizottság működtet egy weboldalat is elsovilaghaboru.com címen. 

Földesi FerencFöldesi Ferenc

Dr. Földesi Ferenc ezredes, akit a polgármester „az emlékbizottság motorjának” is nevezett, kiemelte: ez nem egy ünnepség-sorozat lesz, hanem megemlékezés-sorozat. A hősök mellett a polgári lakosság is nagy áldozatokat vállalt, így például szeretnék feldolgozni az akkori polgármester, Komjáthy László munkásságát is, aki nemcsak a háború idején, de azt követően a helyreállításban is kitartott a tisztségében. 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Gömbölyödő nép a magyar gasztronómia Gömbölyödő nép a magyar Szeptember 23-án Az étel étterme című beszélgetéssel indult útjára a Pannon Kultúrklub a Papírkutyában, mely esemény a Pannon Egyetem 75 éves jubileumához kapcsolódott. A moderátor Hajas Bálint, a Vehir.hu főszerkesztője volt, aki Dudás Katalin gasztropszichológust valamint Forgács Attila pszichológust, a Pannon Egyetem docensét kérdezte. tegnap 21:22 Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. 2024. szeptember 30. 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. 2024. szeptember 30. 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. 2024. szeptember 29. 19:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.