Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megújult a Várkapu

2013. november 22. 11:03
Limbacher Gáborral, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum igazgatójával és helyettesével, Molnár Jenővel beszélgettünk a hamarosan megnyíló Várkapu Látogatóközpontról.

– Milyen intézmények tartoznak a Laczkó Dezső Múzeum irányítása alá?

– A Laczkó Dezső Múzeum közel öt évtizedig a megyei önkormányzat fenntartása alatt működött. Tavaly a Veszprém Megyei Intézményfenntartó Központ, az idei évtől a város fenntartása alá kerültünk. 2007-ben számos vidéki intézmény elkerült tőlünk, azonban most a szálak újra összefonódnak. A várkapuban kialakított Hősök Kapuja, a tűztorony, a Bakonyi Ház és a Laczkó Dezső Múzeum ezután egy összefüggő szervezetként tud tovább működni. 

– Milyen változásokat hoz a Laczkó Dezső Múzeum életébe a megújult Várkapu?

– Azt reméljük, hogy ez a változás megoldást nyújt az egyik legnagyobb problémánkra, miszerint a Laczkó Dezső Múzeum épülete nincs a forgalom vérkeringésében. A várkapu számunkra a legfrekventáltabb lehetőség. A városba érkező turisták a vár felé indulnak leginkább és nagyon ritkán tévednek a múzeum felé.  A várkapu és a tűztorony reményeink szerint tudja majd tájolni az érdeklődőket a múzeum és a Bakonyi Ház felé. 

Molnár Jenő és Limbacher GáborMolnár Jenő és Limbacher Gábor

– Készülnek-e együttműködésre a várban található más kulturális intézményekkel?

– Jövőre mi egy kicsit magunkkal leszünk elfoglalva, hiszen a ránk bízott intézményeket szeretnénk jól működtetni. Nyitottak vagyunk az együttműködésre, de ez az év számunkra is új feladat lesz, amit először házon belül kell megoldanunk. Kialakítottunk egy csoportos jegyet de ebben, egyelőre az általunk fenntartott intézmények vesznek részt. A Várkapu Látogatóközpontban megjelenő tartalmak a város több közintézményének gyűjteményéből kerül ki. Ilyen tekintetben meg van a gyökere a közös együttműködésnek. Bízunk benne, hogy ez más téren is megjelenik majd.

– Mikorra várható a Várkapu Látogatóközpont megnyitása?

– A munkálatok most december közepére befejeződnek. A látogatóközpont jövő tavaszra teljes kapacitással fog már működni. Az időzítés tökéletes, hiszen a jövő év az első világháborús centenáriumi emlékév. A várkapu egy első világháborús emlékmű, melyet ebben az időszakban mindenképpen hangsúlyozni szeretnénk. Ezzel összefüggésben a Laczkó Dezső Múzeumban megrendezünk egy kiállítást Világháború –Veszprémiek a világháborúban, a világháború Veszprémben címmel. 

Csepely Máté
Cseh Zoltán
további cikkek
Gömbölyödő nép a magyar gasztronómia Gömbölyödő nép a magyar Szeptember 23-án Az étel étterme című beszélgetéssel indult útjára a Pannon Kultúrklub a Papírkutyában, mely esemény a Pannon Egyetem 75 éves jubileumához kapcsolódott. A moderátor Hajas Bálint, a Vehir.hu főszerkesztője volt, aki Dudás Katalin gasztropszichológust valamint Forgács Attila pszichológust, a Pannon Egyetem docensét kérdezte. tegnap 21:22 Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. 2024. szeptember 30. 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. 2024. szeptember 30. 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. 2024. szeptember 29. 19:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.