Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprémben helyezik örök nyugalomra László Károly műgyűjtőt

2013. november 25. 14:04 // Forrás: mti
Veszprémben, a Mártírok úti zsidó temetőben helyezik örök nyugalomra december 3-án 14 órakor a svájci Mammernben elhunyt László Károly műgyűjtőt - tájékoztatott a veszprémi Művészetek Háza hétfőn.

László Károly november 8-án, életének 91. évében hunyt el.

 A műgyűjtő 1923. július 16-án Pécsett született, középiskolai tanulmányait a cisztercita rend pécsi reálgimnáziumában végezte, majd a pécsi egyetem orvosi karára iratkozott be. Tanulmányai 1944-ben megszakadtak, a nácik Auschwitzba deportálták. Koncentrációs táborbeli időszakáról szóló könyve Út Auschwitz felé - Tóparti nyaralás címen 1955-ben jelent meg először.

László Károly 1945-ben Bázelben folytatta orvosi tanulmányait, érdeklődése az ötvenes évektől fordult a művészet felé: színdarabokat írt, művészbarátai tanácsára műkereskedelemmel kezdett foglalkozni.

A hatvanas évektől magángalériát működtetett, kiállítások szervezésével foglalkozott. A 20. század amerikai és nyugat-európai alkotói, művészei közül László Károly sokakkal személyes kapcsolatban, barátságban volt. A magyar alkotók közül Kassák Lajos, Ligeti György, Tamkó Sirató Károly, Victor Vasarely is a barátai közé tartozott, nevéhez fűződik a magyar avantgárd művészeti értékeinek felfedezése a nyugat-európai közönség számára.

A hét nagy tárgycsoportba sorolható több mint tízezer darabos gyűjteményéből 1996-ban rendeztek kiállítást Budapesten a Műcsarnokban. 2006-ban Veszprémben a Művészetek Házában, a művek bemutatására felújított Dubniczay-palotában nyílt meg a László Károly Gyűjtemény állandó kiállítása.

A gyűjtő Veszprém tiszteletbeli polgára volt, 2007-ben megkapta a a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét, idén október 23-án pedig Pro Cultura Hungarica díjat kapott a magyar kultúra értékeinek külhoni megismertetéséért.

A műgyűjtő életéről Hegyeshalmi Lászlóval, a Művészetek Háza igazgatójával beszélgettünk, az interjút ide kattintva érhetik el olvasóink.

vehir.hu
további cikkek
Gömbölyödő nép a magyar gasztronómia Gömbölyödő nép a magyar Szeptember 23-án Az étel étterme című beszélgetéssel indult útjára a Pannon Kultúrklub a Papírkutyában, mely esemény a Pannon Egyetem 75 éves jubileumához kapcsolódott. A moderátor Hajas Bálint, a Vehir.hu főszerkesztője volt, aki Dudás Katalin gasztropszichológust valamint Forgács Attila pszichológust, a Pannon Egyetem docensét kérdezte. tegnap 21:22 Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. 2024. szeptember 30. 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. 2024. szeptember 30. 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. 2024. szeptember 29. 19:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.