Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Aki hitt benne, az örökre Indexes marad

2013. december 9. 10:40
Megjelent a Veszprém Portré idei harmadik száma, melynek fő témája az Index Veszprém.

"Hosszú lépcső az ember élete, ami nem mindig felfelé tart. Néha magasra mászunk és kitekintünk a felhők fölött, máskor egyre keserűbben várjuk, hogy felfelé lépdelhessünk. Az Index Veszprém története a felhők feletti kitekintést és a mélységes katakombákban való botorkálást is magába foglalta" - ezekkel a gondolatokkal köszöntötte az egykori Index Veszprém egykori szerkesztőit és munkatársait Szaksz Balázs, a Veszprém Potré felelős szerkesztője szombaton délután a lap legfrissebb számának bemutatóján, melynek központi témája az Index Veszprém.

"A kezdet maga volt a csoda. Fiatal, lelkes, ambiciózus, értelmes és mérhetetlenül naiv fiatalok összegyűltek és alkottak valamit. Először egy szerkesztőséget, aztán közösséget és végül értéket. Kőkemény munka volt a társaságot összetartani, hiszen köztudott, hogy az erős személyiségek nehezen viselik el egymást, de a saját és a szabad sajtó mágiája mindenkire nagy hatással volt.

Viharos és élményekben gazdag évek következtek. Az Index Veszprém a közélet részévé vált, a nézettség pedig egyre csak nőtt. Az arculat újra meg újra megújult, bővült a stáb és újabb kihívások jelentek meg. Eközben azon gondolkoztunk és dolgoztunk, hogy a marketinget megerősítsük és képes legyen eltartani magát az Index Veszprém. Minden bevállalt feladat mögött egy cél lebegett: pénzt hozni az Indexbe, amivel honorálni tudjuk a tagság munkáját. Aztán a világ valósága kezdte éreztetni a hatását. Megszűnt a kevés támogatás és anyagilag nem sikerült felépíteni az Index Veszprémet. A közösség elbizonytalanodott, az irány még érzékelhető volt, de a célt már nem tudtuk beazonosítani. Független újságként halálra voltunk ítélve. Eljött a pillanat, amikor azt mondtam, hogy addig hagyjuk abba, amíg felemelt fejjel tehetjük. Az út nem ért véget, hiszen a Veszprém Portré ösvényét régi Indexesek tapossák. Újra együtt dolgozunk azért, hogy maradandót alkossunk."

Szaksz BalázsSzaksz Balázs

Pethő Imre, a Veszprém Portré főszerkesztője hozzátette, hogy sokak szerint az Index úttörő volt, hiszen ez volt az első internetes újság a városban. Valaki szerint kulturális lap volt sok kritikával, mások azt mondják, hogy inkább közéleti újság. Pethő Imre szerint leginkább minden volt. Ezt próbálja most a Veszprém Portré bemutatni.

"Az Index Veszprém anyagai az egyik pillanatról a másikra elvesztek. Perger Balázsnak, az Informax technikusának sikerült megtalálnia és archiválnia ezeket az anyagokat. Ekkor elkezdtük olvasni a régi cikkeket és arra gondoltunk a Balázzsal, hogy csinálunk egy Index számot. Így jött létre ez a mostani szám."

Pethő ImrePethő Imre

Fenyvesi Ottó költő és író köszöntőjében elmondta, hogy az Index Veszprém megjelenésével zavar keletkezett a helyi média előre leosztott világában. A helyi média szereplői először meghökkentek majd elkezdtek odafigyelni az Index Veszprémre. Ma már úgy látjuk, hogy ez a kezdeményezés nagyon jó úton járt, hiszen a média világa egyre inkább az internet felé irányul. Az Index képviselői úttörői és előhírnökei voltak az új, digitális technikán alapuló média világának. A szerkesztőség fiatalos lendülete és a szakmai iránti szerelme vitte előre a lapot. Az, hogy mi volt az Index valódi célja és milyen értékeket hozott létre, azt ebben az archívumban meg lehet nézni. 

Fenyvesi OttóFenyvesi Ottó

A köszöntő beszédeket követően Pethő Imre és Szaksz Balázs bemutatták a Veszprém Portré magazin aktuális számát, majd kötetlen beszélgetés vette a kezdetét. 

Csepely Máté
további cikkek
Gömbölyödő nép a magyar gasztronómia Gömbölyödő nép a magyar Szeptember 23-án Az étel étterme című beszélgetéssel indult útjára a Pannon Kultúrklub a Papírkutyában, mely esemény a Pannon Egyetem 75 éves jubileumához kapcsolódott. A moderátor Hajas Bálint, a Vehir.hu főszerkesztője volt, aki Dudás Katalin gasztropszichológust valamint Forgács Attila pszichológust, a Pannon Egyetem docensét kérdezte. tegnap 21:22 Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. 2024. szeptember 30. 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. 2024. szeptember 30. 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. 2024. szeptember 29. 19:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.