Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A vámosi lencsésektől a Jókai-villáig

2013. december 9. 16:11 // Forrás: Laczkó Dezső Múzeum
A Laczkó Dezső Múzeum 2013/2014-es Múzeumi Szabadegyetemének negyedik előadása december 10-én, kedden 16.30-kor kezdődik a Laczkó Dezső Múzeumban.

Az aktuális előadás témája: 
A vámosi lencsésektől a Jókai-villáig
Két évtized muzeológusi emlékei

Előadó:
Ács Anna néprajzkutató, irodalmi muzeológus

Ács Anna 1973. évi múzeumi gyakorlata óta kötődik az intézményhez, annak munkatársaihoz. Tizenegy éves mosonmagyaróvári „kitérő” után 1987-től a Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság dolgozója ‒ 2000-ig néprajzosként, majd irodalmi muzeológusként, de mindvégig a néprajzi osztály tagjaként, valójában kettős munkakörrel.

Több irodalmi emlékház új állandó kiállításának rendezését illetve megújítását (Jókai Mór Emlékház, Szegedy Róza Ház, Nagy László Emlékház, Simon István Emlékház, Radnóti Emlékház) kapta feladatul. Ezen emlékhelyek programkínálatát is folyamatosan bővítette kollégáival és a helyi munkatársakkal (Jókai Napok, Jókai-gasztronómiai bemutatók, vetélkedők, Badacsonyi reformkori művelődéstörténeti szemináriumok és konferenciák, Szegedy Róza Napok, Reformkori esküvők, Simon István Emléknap). Szerepet vállalt vidékünkhöz kötődő és helyi írók, Jókai mellett Krúdy Gyula, Eötvös Károly, Pap Gábor, Endrődi Sándor, Váth János, Timár József kultuszának építésében.

Hazai és határon túli társintézményekkel közösen évfordulós megemlékezéseket, tárlatokat rendezett (Weszprémi István, Jókai, Krúdy, Illyés Gyula, Vajkai Aurél, Költészet Napja, Nyugat évforduló). Kortárs magyar költők kéziratos verseivel egészítette ki a Balatoni Almanach anyagát.

Néprajzi gyűjtései, publikációi sorából a legkedvesebbek számára nemesvámosi, pápai, pulai munkái, valamint a Bakony-balatoni Kalendáriumban megjelent etnográfiai cikksorozata. Tudományos és népszerűsítő írásai az országos és helyi lapokban, különböző kiadványokban, tanulmánykötetekben, önálló kötetekben jelentek meg, s több könyvet is szerkesztett.

2008 augusztusának végén búcsúzott a múzeumtól, nyugdíjazásáig ‒ múlt év nyaráig ‒ Balatonfüreden dolgozott.

vehir.hu
további cikkek
Gömbölyödő nép a magyar gasztronómia Gömbölyödő nép a magyar Szeptember 23-án Az étel étterme című beszélgetéssel indult útjára a Pannon Kultúrklub a Papírkutyában, mely esemény a Pannon Egyetem 75 éves jubileumához kapcsolódott. A moderátor Hajas Bálint, a Vehir.hu főszerkesztője volt, aki Dudás Katalin gasztropszichológust valamint Forgács Attila pszichológust, a Pannon Egyetem docensét kérdezte. tegnap 21:22 Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. 2024. szeptember 30. 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. 2024. szeptember 30. 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. 2024. szeptember 29. 19:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.