2022. május 21.
//
Konstantin névnap

A Fidesz támogatja az ingyenes tankönyvellátási rendszer kialakítását

2013. december 16. 17:58
mti
A tankönyvrendszer átalakítása megteremti az ingyenes tankönyvellátás alapját, ezért a Fidesz támogatja az erről szóló kormányzati javaslatot - közölte a nagyobbik kormánypárt sajtóirodája hétfőn az MTI-vel.

Kiemelték: a kabinet célja, hogy idővel - felmenő rendszerben - minden általános iskolás diák ingyen jusson tankönyvhöz. Ennek első lépéseként már idén 720 ezer rászoruló és nagycsaládban élő diák kapott ingyenesen tankönyvet. A tankönyvellátásért az állam felelősséget vállal, "nem kizárva abból a tankönyvkiadásban érdemeket szerzett magánkiadókat sem" - hangsúlyozták.

Az ügyben megkérdezték Rogán Antalt, a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjét is hétfői sajtótájékoztatóján. A politikus azt mondta: nem értenek egyet azzal, hogy "az iskolákban ma ilyen sokféle és sokféle logikát követő tankönyvet lehet használni". Egy jó minőségű oktatásnak az is feltétele, hogy mindenhol azonos tudásanyag alapján azonos feltételekkel juthassanak hozzá a tanulók az alapvető ismeretekhez - hangsúlyozta, ezzel magyarázva a tankönyvpiac rendjéről szóló törvény szükségességét.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere vasárnap nyújtotta be a tankönyvellátásról szóló törvényjavaslatát az Országgyűlésnek. Ennek alapján 2014. január 1-jétől jogi értelemben is megszűnne a piaci elvekre épülő tankönyvellátás, és megvalósulna az állam teljes körű felelősségére épülő, állami közfeladatként megszervezendő tankönyvellátás. A javaslat tartalmazza, hogy az állam ingyenesen biztosítja a diákok ellátását tankönyvekkel 2013. szeptember 1-jétől kezdve felmenő rendszerben az elsőtől a nyolcadik évfolyamig. Garanciális szabályként beépítenék, hogy a fenntartó egyetértéséhez kötik az iskola tankönyvválasztását. Főszabály szerint az adott iskolai évfolyamon csak a tankönyvjegyzéken szereplő legfeljebb két tankönyv közül lehetne rendelni. Rögzítenék továbbá: a miniszter nyilvános pályázatot is hirdethet, hogy a köznevelés tankönyvellátását segítse, kiadókat is bevonva.

vehir.hu

További cikkek

További 3,9 százalékos nyugdíjemelésről döntött a kormány
További 3,9 százalékos nyugdíjemelésről döntött a kormány
A kormány további 3,9 százalékos nyugdíjemelésről döntött az infláció miatt, így összességében 8,9 százalékkal emelkedik a nyugdíj - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón.
Orbán: július 1-jéig meghosszabbítja a kormány az üzemanyag- és az élelmiszerárstopot
Orbán: július 1-jéig meghosszabbítja a kormány az üzemanyag- és az élelmiszerárstopot
A kormány úgy döntött, hogy július elsejéig meghosszabbítja az üzemanyagra és az egyes élelmiszeripari termékekre vonatkozó árkorlátozó intézkedéseket - jelentette be a miniszterelnök szerdán.
Navracsics Tibor ismét miniszter lehet
Navracsics Tibor ismét miniszter lehet
Sajtóinformációk szerint a korábbi uniós biztos neve is felmerült az ötödik Orbán-kormány egyik új miniszteri pozíciója kapcsán.
Tűzszünetet és brüsszeli intézkedéseket javasolt Orbán
Tűzszünetet és brüsszeli intézkedéseket javasolt Orbán
Nemzetközi sajtótájékoztatót tartott szerdán Orbán Viktor miniszterelnök.
Az állatvédők közössége számíthat a kormány támogatására
Az állatvédők közössége számíthat a kormány támogatására
A kormány fontosnak tartja az állatvédelmet, ezért az állatvédők és állatbarátok számíthatnak együttműködésére, támogatására - hangzott el kedden a Közös ügyünk az állatvédelem címmel tartott sajtótájékoztatón Budapesten.