Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ünnepi kiadvány - jubilál a VeszprémFest

2013. december 18. 15:30
A VeszprémFest tízéves létezését ünnepelték szerda délután a városházán, ahol bemutatták a jubileumi alkalomra összeállított könyvet is.

Porga Gyula polgármester – egy este  kivételével – maga is részt vett a 10., jubileumi VeszprémFesten, és azt is elárulta: hozzá Marcus Miller fellépése állt a legközelebb. A városvezető szerint a fesztivál hosszú életének titka az a megbízható minőség, amit évről évre képes megőrizni. Az elmúlt tíz esztendőben a VeszprémFest sikere bebizonyította: egy kisváros is képes európai elismertségi rendezvényt létrehozni.  Ebben nekünk, ennek a hatvannégyezres közösségnek is van felelősségünk, ezzel a léptékkel kell mérnünk magunkat. 

Hálásak lehetünk, hogy olyan tehetséges emberekkel áldott meg minket az Isten, mint a VeszprémFestet szervező Mészáros Zoltán – folytatta a polgármester. Ezt a fesztivált ugyanis nem az önkormányzat tartja fenn, ők csak segítik a rendezvényt. A nagy kockázatokat nem mi vállaljuk, a sikerben azonban szerencsére mi is osztozhatunk. Veszprémben olyan tehetséges emberek élnek, akik mernek álmodni és valóra váltják az álmaikat; Veszprém olyan hely, ahol érdemes álmodni – tette hozzá Porga Gyula.

Mészáros ZoltánMészáros Zoltán

Mészáros Zoltán röviden prezentált néhány érdekes adatot az idei fesztiválon készített felmérésből. Eszerint a vendégek átlag életkora 39 év, sok vállalkozó található közöttük, 70 százalék feletti a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya. A többség az észak-dunántúli régióból érkezik, a közönség egyharmada helyi, és hasonló mértékű a budapestiek aránya, Marcus Miller koncertjén például a közönség negyven százaléka volt fővárosi. A fesztiválon résztvevő nem veszprémiek 89 százaléka kifejezetten a  VeszprémFest miatt érkezett városunkba. A közönség 51százaléka először vett részt a fesztiválon, amit robusztus kampány előzött meg, sokan óriásplakátokról és az internetről értesültek róla, Craig David koncertje esetében pedig kiugró eredményt mutat a Facebookos elérések hatékonysága. 

Márfi Gyula érsek, akinek gyakorlatilag a küszöbén zajlik a zenei fesztivál immár tíz éve, szintén felszólalt a sajtóeseményen. Elmondta:  amikor Veszprémbe érkezett, feltűnt neki, hogy mennyire csendes a várbeli tér, mintha a világ végére került volna. Mindig arról álmodott, hogy élettel telik meg a Szentháromság tér, éppen ezért minden mozgásnak örül. 

Márfi GyulaMárfi Gyula

Sokan egyházi körökben félnek attól, hogy a szakrális környezet profanizálódik, ők azt mondják: ne hagyjuk elvilágiasodni az egyházat. Ha viszont nyitottak vagyunk, akkor nekünk is lehetőségünk van a szakralitást elvinni a hétköznapokba. Napjainkra jellemzőek a zarándokutak, megújulnak a vidéki szent források, egyre inkább a hétköznapok részévé válik a vallás. Azokat a zenészeket is megérinti a szakrális levegő, akik ezen a téren fellépnek – elmélkedett az érsek. 

Szót kapott Székely Ferenc is, aki magánszemélyként a tíz év minden koncertjén ott volt. Elárulta: szeret utazni, szereti a kulturális programokat, és egy-egy nívós rendezvényért akár külföldre is elutazna. Éppen ezért tíz éve nagyon megörült annak, hogy házhoz jönnek a világsztárok. Hozzátette: a rendezvénynek a minőség a titka, általa felkerültünk az európai fesztiváltérképre. Ez a városnak is jó, hiszen munkahelyeket teremt, árbevételt generál, helyi adót növel. 

Székely FerencSzékely Ferenc

Mészáros Zoltán megköszönte az elmúlt tíz év kormányainak, városvezetésének, szponzorainak, azoknak a kisvállalkozásoknak és magánszemélyeknek, akik támogatták a rendezvényt, és köszönetet mondott azoknak a nézőknek és fellépőknek is, akik évről évre, estéről estére megtöltötték a nézőteret és a színpadot.

Az elmúlt években pénzügyi, jogi okokból nem tudtak felvételeket készíteni a VeszprémFest fellépéseiről, az idén Craig David koncertjéről sikerült egy DVD-t összeállítani, ami egyébként már meg is vásárolható. Szintén kapható már az a könyv, amely az elmúlt tíz év legjobb fotóit és történeteit tartalmazza. 

Brányi MáriaBrányi Mária

Pohárköszöntőt mondott Brányi Mária alpolgármester, aki kijelentette: olyan világsztárok naptárjába írta be magát a VeszprémFest, akik sok esetben talán még az országot sem ismerik. Ha végiggondoljuk ennek a tíz évnek a történetét, beláthatjuk: egy igazi csodáról, „Veszprémikumról” van szó, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy húsz-harminc-száz év múlva is működjön. 

Schöngrundtner Tamás
Csepely Máté
további cikkek
Gömbölyödő nép a magyar gasztronómia Gömbölyödő nép a magyar Szeptember 23-án Az étel étterme című beszélgetéssel indult útjára a Pannon Kultúrklub a Papírkutyában, mely esemény a Pannon Egyetem 75 éves jubileumához kapcsolódott. A moderátor Hajas Bálint, a Vehir.hu főszerkesztője volt, aki Dudás Katalin gasztropszichológust valamint Forgács Attila pszichológust, a Pannon Egyetem docensét kérdezte. tegnap 21:22 Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. 2024. szeptember 30. 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. 2024. szeptember 30. 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. 2024. szeptember 29. 19:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.