Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kilépni a mindennapokból

2014. január 7. 14:07
Nyakas Krisztiánnal beszélgettünk, az I. Katapult Művészbázisról.

- Mi a VEKKORD pontosan és mivel foglalkozik?

- A VEKKORD Összművészeti Egyesület azzal a céllal jött létre 2012 őszén, hogy a veszprémi és Veszprém környéki alkotókat összefogja és könnyebbé tegye számukra a találkozást a közönséggel. Az alapítói is mind alkotók a maguk területén. 2012 decembere óta átlagban havonta szerveztünk rendezvényeket, ahol igyekeztünk helyzetbe hozni minden minket támogató művészt. Igyekszünk minél nagyobb sajtónyilvánosságot is mögé tenni rendezvényeinknek és szeretnénk, ha idővel mindenki, akinek bármely művészeti ágban mondandója van a világ felé, közel kerülne  egyesületünkhöz. Távolabbi célunk, hogy találjunk egy bázist magunknak, ahol rendszeres műhelymunkát végezhetünk és heti rendszerességgel a közönség elé tárhassuk munkáinkat; koncertek, kiállítások, irodalmi és színházi estek keretében. Amíg ez meg nem valósul, addig különböző tereket használunk a rendszeres bemutatkozásra. Jelenleg az I. Katapult Művészbázis megvalósulására a Hangvilla adott lehetőséget.

- Kik a VEKKORD tagjai?

- Zenészek, képzőművészek, költők és művészetpártolók vannak tagjaink között, körünk folyamatosan bővül. A névsor megtekinthető a honlapunkon, illetve minden aktuális és tervezett programunk megtalálható facebook oldalunkon, ahová várjuk az érdeklődőket és a csatlakozni vágyókat.

az I. Katapult Művészbázis programjaaz I. Katapult Művészbázis programja

- Hogy született meg a Katapult Művészbázis ötlete?

- Még a 2012 októberében megrendezett első találkozó alkalmával fogalmazódott meg egy olyan kávéház vagy klub gondolata, ahol bizonyos rendszerességgel találkozhatnak egymással a különböző művészeti ágak képviselői, és akinek kedve van, meg is mutathatja a munkáit. A cél az, hogy mindkét oldal helyet és lehetőséget kapjon a találkozásra: már alkotó és alkotni vágyó érdeklődők. Emellett a két oldal közötti kommunikációt is szeretnénk erősíteni és lehetőséget adni kötetlen beszélgetéseknek és akár közös alkotómunkának.

- Mi a célja a Katapult Művészbázisnak?

- Ez helye a bemutatkozásnak, eszmecserének, itt találkozhat a közönség is velünk, de ezeknek az estéknek a programjai nem kötött időben követik egymást. Nem is az a cél, hogy egész estét betöltsön egy produkció, hanem csak ízelítőt adunk magunkból. Toborzunk, ismerkedünk egymással, ötletelünk, dolgozunk a saját jövőnkön. Várunk mindenkit aki alkot, és várjuk a reménybeli közönségünket is.

- Kik segítettek a rendezvény létrehozásában?

- A Vekkord részéről a Colorado zenekar, Csonka Péter, Gecs Mónika, Glück Balázs, Elekes Dé-Zé Csaba, Nagy Gergő, Sörös Marcsi, Szilvássy Katalin, Szoboszlay Zsolt, Vajda Katalin, Végh-Mozgai Heni. Vendégeink: a Debreczeny Zoltán vezette Nyitott Műterem és a frissen alakult Veszprémi Civil Kulturális Kerekasztal, amelyet a Veszprémi Civil Ház, az Itt-Most Egyesület, a Szabad Sajtó Egyesület és a Vekkord Összművészeti Egyesület hozott létre. A házigazdánk a Hangvilla és ezen belül is a História Hangvilla Kávézó.

- Kiket vártok a rendezvényre?

- Közönséget, érdeklődőket, művészeket és művészet pártolókat. Mindenkit, akit érdekel a munkánk, aki szeretne nyilvánosságot szerezni alkotásainak, aki szeretne egy alkotó közösség tagja lenni vagy csak egy kötetlen beszélgetésben részt venni, katapultálni a hétköznapokból.

- Miért pont a Katapult nevet kapta?

- A katapult szimbolizálja azt a dinamikát, amivel megadjuk az első lendületet mindazoknak, akik közénk szeretnének tartozni. A szó egyben szimbolizálja azt a helyet, időt és teret, ahol és amikor elrugaszkodhatunk a valóságtól és kiléphetünk a mindennapokból. Célunk, hogy mindenkit támogassunk, bármely művészeti ágat is képvisel.

Csepely Máté
további cikkek
Gömbölyödő nép a magyar gasztronómia Gömbölyödő nép a magyar Szeptember 23-án Az étel étterme című beszélgetéssel indult útjára a Pannon Kultúrklub a Papírkutyában, mely esemény a Pannon Egyetem 75 éves jubileumához kapcsolódott. A moderátor Hajas Bálint, a Vehir.hu főszerkesztője volt, aki Dudás Katalin gasztropszichológust valamint Forgács Attila pszichológust, a Pannon Egyetem docensét kérdezte. tegnap 21:22 Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. 2024. szeptember 30. 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. 2024. szeptember 30. 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. 2024. szeptember 29. 19:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.