2022. június 26.
//
János névnap

Nagy segítség a nevelőknek

2014. január 17. 11:16
Országszerte mintegy 1200 nevelőszülőt támogat háztartási gépekkel az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI). Csütörtökön a megyeházán a Veszprémi nevelőszülők jelképesen átvehették a gépeket.

Csütörtök délután nevelőszülők és gyermekek töltötték meg a megyeháza Szent István termét, ahol szimbolikusan átadták a Veszprém megyei nevelőszülői hálózatnak a háztartási gépeket. Az EMMI országszerte 1239 nevelőszülőt összesen 89 millió forint értékben támogat, az akció első ütemében 134 mosógépet, 47 hűtőt, 34 mosogatógépet, 21 porszívót és ugyanennyi mikrohullámú sütőt osztottak ki. A februári, második ütemben újabb ezer készülék talál majd gazdára.

Mohácsi MónikaMohácsi Mónika

A törvényi változások következtében január elseje óta a 12 év alatti gyermekeknek biztosítani kell azt, hogy családban nőhessenek fel, így a gyermek- és lakásotthonokról a nevelőszülőkre kerül át a hangsúly a rendszerben. Ezáltal 5750 nevelőszülőnek lesz biztos havi jövedelme és nyugdíjjogosultsága, közülük háromezer korábban semmilyen foglalkoztatási jogviszonnyal nem rendelkezett. Emellett az EMMI lehetővé tette a nevelőszülők térítésmentes képzését is. A nevelőszülők az általuk nevelt gyermekek után családi pótlékban is részesülnek, míg a Gyermekvédelmi Központ biztosítja a gyermekek beiskolázásához szükséges felszerelések pénzügyi fedezetét.

Veszprém megyében ma az állami gondozásra szoruló gyermekek 65,23 százaléka nevelőszülőknél él. A Veszprém megyei Gyermekvédelmi Központ tavaly 3 állami tulajdonú családi házban működtetett nevelőszülői házat, amelyben három hivatásos nevelőszülő 19 gyerek és fiatal ellátását biztosította. A nevelőszülői hálózatban pszichológust is alkalmaznak, aki a gyermekek ellátása mellett a szülők háromévenként esedékes felülvizsgálatában is részt vesz. Tavaly a Veszprém megyei hálózatban összesen 106 nevelőszülő 344 gyermekkel foglalkozott.

Rybár JuditRybár Judit

A csütörtöki eseményen Mohácsi Mónika, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság szakmai tanácsadója mutatta be a géposztó akciót és a Gyermekvédelmi törvény módosításából adódó rendszerbeli változásokat. Rybár Judit, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Veszprém Megyei Kirendeltségének vezetője a megyei hálózat történetét vázolta fel és a helyi lehetőségeket ismertette. Rövid tájékoztatójuk után közösen adták át a háztartási gépeket a szülőknek – természetesen csak jelképesen, a gépeket ténylegesen a következő hetekben szállítják ki a nevelőknek.

A délutánt állami gondozásban nevelkedett gyermekek műsorával zárták.

Schöngrundtner Tamás

További cikkek

Közösen ünnepeltek az ösküiek Ösbő vezér napján
Közösen ünnepeltek az ösküiek Ösbő vezér napján
Ismét megrendezték Öskü hagyományos közösségi ünnepét, az Ösbő vezér napokat. Pénteken és szombaton a helyiek produkciója mellett koncertekkel is készültek a szervezők.
Amikor a műanyagból hulladék lesz, ott is kezdődhet a művészet
Amikor a műanyagból hulladék lesz, ott is kezdődhet a művészet
"Tiszta Balaton, tiszta művészet" címmel rajtolt el idén is a HybridCycle fenntarthatóságot és újrahasznosítást hirdető kezdeményezése. Ezúttal Balatonakarattyán a Nekem a Balaton nevű bisztróban tartották a 2022-es projektnyitót, ahol látványos kupakgyűjtő akcióval, gyerekeknek szóló kreatív újrahasznosító workshoppal is készültek, valamint bemutatták azt a hajót, aminek idén még nagy jelentősége lesz a projekt sikerességében.
Mit lehetne kezdeni a belvárosi prérivel?
Mit lehetne kezdeni a belvárosi prérivel?
A Balaton bútorgyár egykori területe évek óta üresen áll a belvárosban. Az önkormányzat rövid távon parkolóként és rendezvényhelyszínként használná a 2023-as ünnepi évben, az ezt követő időszak fejlesztési tervei pedig még formálódnak. 2020-ban Szabó Bence akkori végzős építész hallgató diplomamunkájában felvázolt egy koncepciót.
Maximum 50 liter tankolható hatósági áron a Mol töltőállomásain
Maximum 50 liter tankolható hatósági áron a Mol töltőállomásain
A vásárlók kiszolgálásának biztosításával és a töltőállomások zavartalan működésével indokolja a Mol, hogy péntektől normál kútoszlopon a járművekbe hatósági áron maximum 50 litert lehet egyszerre tankolni az eddigi 100 liter helyett.
Könnyebb eljutni a Tihanyi-félszigetre közösségi közlekedéssel
Könnyebb eljutni a Tihanyi-félszigetre közösségi közlekedéssel
Mostantól a közösségi közlekedéssel érkezők könnyebben eljuthatnak a Tihanyi-félszigetre az ország számos pontjáról, továbbá ezentúl a Balatonfüred és Tihany között közlekedő autóbuszjáratok a Tihanybusz nevet és logót viselik - közölte a MÁV-Volán-csoport.