Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C

Nem kedvez a sípályák üzemeltetőinek az időjárás

2014. január 18. 10:24 // Forrás: mti
Több kisebb pályát még ki sem nyitottak, mások üzemeltetési ideje jóval alatta marad a tavalyinak, az eplényi sícentrumban ugyan a bakonyi völgy mikroklímájának köszönhetőn kisebb volt a kiesés, de január 6-án ideiglenesen nekik is be kellett zárniuk.

 A december közepétől tartó enyhe időjárás miatt a Bánkúti Síklub számára az átlagos téli szezon fele "elveszett", hacsak nem lesz olyan, egyébként szintén szokatlannak számító szezon, mint a tavalyi volt, amikor még április elsején is jó körülmények között lehetett síelni a bükki síparadicsomban. A síklub tájékoztatása szerint a veszteség minimalizálása érdekében fokozottan igyekeznek bemutatni a közösségi portálokon a környéken lévő kirándulási lehetőségeket. Ez azonban nagyságrendekkel kevesebb vendéget jelent a talán a legjobb természeti adottságokkal rendelkező síközpontnak, mint a síelők, snowboardozók, akik a havas hétvégeken átlagosan több mint ötezren fordulnak meg a területen.   

A Mátraszentistváni Sípark eddig mindössze két hetet volt nyitva, január elejétől zárva tart, és várhatóan csak a jövő hét végén nyitják meg újra a felső három, mintegy egy kilométernyi pályát - közölte Ebeszkorn Tamás, a létesítmény szóvivője az MTI-vel. Bár hóágyúzni tudnának, ennek a rendkívül enyhe idő, illetve az eső miatt egyelőre nincs értelme. A 800 méteres magasságban fekvő sípark eddigi veszteségét nem számolták ki, de a "telet sem kell még temetni" Ebeszkorn Tamás szerint.

Szintén a Mátrában, 1000 méteren található az ország legmagasabban fekvő síterepe, a Kékestetői Sícentrum. Klausmann Viktor, a sícentrum szóvivője elmondta: bár hóágyúkkal is rendelkeznek, csak akkor nyitnak majd ki, ha jól síelhető hó borítja a pályát. Kékestetőn átlagosan 70-72 napig tart a szezon. A szóvivő szerint az már látszik, hogy a sícentrum és a hozzá kapcsolódó vállalkozások összesen 50-100 millió forintos veszteséget könyvelnek el.

A Bükkben lévő Szilvásváradon is működik egy kisebb, mintegy 300 méteres sípálya. Az önkormányzati kézben lévő, 380 méteren fekvő létesítmény sem nyitott még ki ebben a szezonban. Szaniszló László, a település polgármesterének tájékoztatása szerint Szilvásváradon egy 30-40 napos szezon már jónak mondható. Hozzátette: bevétele ugyan még nem volt a sípályának, de különösebb kiadása sem, csupán a felvonó éves felülvizsgálati, illetve a hóágyú bérleti díját kellett kifizetni.

Az eplényi sícentrum ugyanakkor a bakonyi völgy mikroklímájának és a síaréna tartalékainak köszönhetően csupán hét nappal volt rövidebb ideig nyitva a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Az enyhe időjárási periódus már december 20-a környékén megkezdődött, az év utolsó hónapjában ennek ellenére végig nyitva voltak, sőt még január első hetében is - mondta Ebele Bálint, a Nordica Síaréna marketing vezetője. Hozzátette, ez annak köszönhető, hogy december közepén maximálisan kihasználták az időjárás adta lehetőségeket, folyamatosan hóágyúztak a mínuszokban, nagy tartalékokat képezve a pályán. A folytatódó enyhe időjárás miatt január 6-án - 30 sínappal a hátuk mögött - ideiglenesen be kellett ugyan zárniuk, de azóta az alsó tanulópályát és a fő pálya egy részét sikerült újra üzembe helyezniük, így legalább a síiskolát működtetni tudják. Ez azonban csak részleges üzem, jelenleg vendéglátóhelyeik közül is csak egyet tartanak nyitva a költségek minimalizálása érdekében.

vehir.hu
további cikkek
Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54 Többnapos üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre a szállásfoglalók többsége Többnapos üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre a szállásfoglalók többsége A belföldi szállásfoglalók csaknem 80 százaléka két- vagy hároméjszakás üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre, a legtöbben az ország északi részére fognak utazni - közölte a szallas.hu pénteken. 2024. március 22. 11:16 Rockzene történelmi környezetben Rockzene történelmi környezetben Harmincnál is több zenekar ad élő koncertet az idei Rock Palota Fesztiválon, amelyet június 14-én és 15-én rendeznek meg Várpalota történelmi központjában, a Thury-várnál. A kétnapos, ingyenes rockzenei rendezvényen olyan országos hírű bandák is fellépnek, mint a Mobilmánia vagy épp az Akela. 2024. március 19. 9:34 A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása egészség A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása Nem csak a fejlett országok problémája, hogy a fiatalok körében egyre gyakoribb a rövidlátás. A szemészek világszinten kongatják a vészharangot, hiszen a folyamat egyáltalán nem biztos, hogy visszafordítható. 2024. március 17. 12:27

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.