Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Munkában a kulturális kerekasztal - gyűlnek az ötletek

2014. január 27. 1:20
Több mint 100 kérdőíven, személyes beszélgetésen vagyunk túl. Számtalan jó ötlettel, felvetéssel találkoztunk – tudtuk meg Szaksz Balázstól, a Zenehíd civil kezdeményezés titkárától.

Tavaly decemberben alakult meg a VEKKORD, az ITTMOST, a Civil Centrum és a SZABAD-SAJTÓ Kulturális és Ifjúsági Közhasznú Egyesület részvételével a Veszprémi Kulturális Civil Kerekasztal. A civil szerveződés ezt követően decemberben kettő, januárban pedig egy nyilvános fórumot tartott, ahol a jelenlévők kifejthették és eljuttathatták véleményüket az egyesülethez a város kulturális életéről, és elmondhatták ötleteiket. Szaksz Balázs az elmúlt időszak eredményeiről tájékoztatta lapunkat.

‒ Három fórum, sok száz kiküldött kérdőív. Milyen eredménnyel járt ez a munka?

‒ A rendezvényeinken közel száz fő vett részt. Többszáz címre kiküldtük kérdőívünket, amelyben új ötletekre és a város kulturális életének állapotára kérdeztünk rá. Eddig azt mondhatjuk, a három fórum és a kérdőívezés is sikeresek volt. Határozott véleményekkel és számtalan új ötlettel találkoztunk.

‒ Mik ezek a vélemények? Mik ezek az új ötletek?

‒ A megkérdezettek mind egyetértettek abban, hogy Veszprémnek pezsgő kulturális élete van. A színházi világ, a képzőművészet és a fesztiválok kimondottan magas színvonalúak. De hiányoznak a kicsi, és a hétköznapokon is jelentkező kulturális renedzvények. Olyan eseményeket hiányolnak sokan, melyek nem kerülnek sokba az embereknek, mégis igazi élményt adnak, és nem csak nyáron!

‒ Mondana néhány konkrétumot?

‒ Többen kifejtették, hogy a veszprémi zenekarok több fellépési lehetőséget kaphatnának Veszprémben, és egyáltalán a civil kulturális szféra tagjai többször megmutathatnák magukat a városban, de ne eldugva, 10-15 néző, érdeklődő előtt. Mások a helyi gasztronómiai sajátosságok megjelenését hiányolták. Emellett még számos érdekes felvetés érkezett, most csak szemezgettem belőlük.

‒ Mi lesz a sorsuk ezeknek az ötleteknek? Elolvassák, összegyűjtik és elfelejtik?

‒ Arra törekszünk, hogy ne ez legyen a sorsuk. A sok használható ötletből készítünk egy programot Veszprém Varázs, Varázs Veszprém néven, amelynek a részleteit beleírjuk a februárban bemutatásra kerülő Veszprém Portréba. Tehát mindenki számára elérhetővé tesszük az ötletsort. De ez még kevés lenne. A kerekasztal tagjai pályázatok útján szeretnék ezt megvalósítani. Azt gondolom, erre nagy esélyünk van, hiszen a polgármester úr 2014-re a veszprémiek évét hirdette meg ‒ és ez egybevág a „Miénk ez a város” dallal, és a Varázs Veszprém programmal. 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.