Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Közgyűlési tudósítás

2014. január 30. 7:53
A szociális temetés halasztásáról, újabb belvárosi rehabilitációs ütem megpályázásáról és a Jutasi lakótelepi körzeti megbízotti irodáról döntött a közgyűlés csütörtök délelőtt.

A „hónap kiállítása”: első világháborús egyenruha rekonstrukciók. A kiállításról korábban mi is hírt adtunk


Napirend előtt

A legtóbbi közgyűlésen Hartmann Ferenc (MSZP) interpellált a Takácskert ügyében, amelyre a polgármester írásbeli választ ígért. A képviselő jelezte: nem fogadja el a választ, az ügyben több ellentmondást is lát. Kijelentette: a tulajdonosok rendelkeznek telekalakítási engedéllyel. A terület fejlesztése fontos lenne a városnak, a kialakult patthelyzet nem szerencsés, megoldást kell találni rá. A tulajdonosok fontolgatják a kártérítési eljárás indítását, ami több százmillió forintos mértékű is lehet.

Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) is fontosnak tartja, hogy a magánberuházásokat az önkormányzat is segítse, azonban ezekben a projektekben a tulajdonosoknak kellene oroszlánrészt vállalni. Mindenki abban érdekelt, hogy megállapodás szülessen és minél hamarabb elinduljon az építkezés. A polgármester jelezte: a közeljövőben tárgyalni fog az érintettekkel. 

Porga GyulaPorga Gyula


A legutóbbi közgyűlésen Forgóné Kelemen Judit (Jobbik) kérdést tett fel a belvárosi reklámfelületekkel kapcsolatban, erre írásban kapott választ. A képviselő úgy gondolja, hogy az önkormányzat nem tartja be a saját rendeleteit a hirdetések kihelyezésekor. További részletek korábbi cikkünkben.


Hartmann Ferenc a 2016-ban száz éves Csermák Antal Zeneiskola épületének sorsával kapcsolatban nyújtott be interpellációt. Azt kezdeményezi, hogy az épület mielőbb újuljon meg, biztosítsák, hogy a következő városrehabilitációs ütemben erre sor kerülhessen. A mai közgyűlésen ez a kérdés is részben rendeződhet, de az integrált városfejlesztési stratégiában is szerepelni fog az épület fejlesztése. 

Hartmann FerencHartmann Ferenc


Forgóné Kelemen Judit„Megszépül a városom” versennyel kapcsolatban azt javasolta a városvezetésnek, hogy a pályázat nyereményeként megújuló közterületet a Bakonyaljában válasszák ki.  Porga Gyula kijelentette: a verseny civil kezdeményezés volt, így a megújuló közterületről is a civilek dönthetnek majd egy internetes szavazáson.


Milyen családbarát intézkedések történtek Veszprémben az elmúlt három évben? - kérdezte Gerstmár Ferenc (LMP).  A polgármester válaszában emlékeztetett: a városban számos kedvezményt biztosítanak a nagycsaládosoknak, többek közt a kommunális adóból is. Az önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy a szülők ne szakadjanak el a munka világától sem. Civil kezdeményezés lesz az idén a házasság hete, ami a házasság intézményét hivatott népszerűsíteni. Oberfrank Pál kezdeményezésére több intézmény is babazászlóval köszönti az újszülötteket. A polgármester bejelentette: Veszprémben családbarát város mintaprojekt valósulhat meg a jövőben.


Katanics Sándor (DK) arra kérdezett rá, hogy van-e bármiféle mód arra, hogy a még az előző önkormányzati ciklusban az Euro Publiciy Kft. és Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata között kötött szerződés felbontására? A képviselő szerint a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó céggel kötött szerződés "Veszprém egésze szempontjából előnytelen, a városunkban élő állampolgárok érdekeit figyelmen kívül hagyva, az a számukra hátrányos". Úgy látja, hogy az érintett hirdetési felületet politikai célokra, a Fidesz népszerűsítésére használják. A polgármester nem tartja indokoltnak a szerződés felülvizsgálatát. 


Kritikával illette a pártokat Nagy Piroska független képviselő. "A 25 éves rendszerváltás évében nem változott a séma, a pártok túlbecsülik média lehetőségeiket, és a várospolitika helyett pártpolitikával kampányolnak a közgyűlésen is" - mondta. Kijelentette: a szakmai vitákhoz nemcsak elégséges, hanem teljes körű információkra van szükség.


Napirend

A közgyűlés sürgősségi indítványként tárgyalta az állatkert társasági szerződésének elfogadását. 


1. Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság tagjainak megválasztása

A választási bizottságok feladata a választási eredmény megállapítása, a választások tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése és szükség esetén a választás törvényes rendjének helyreállítása. A választási bizottságok a választópolgárok független, kizárólag a törvénynek alárendelt szervei.

A közgyűlés a választási bizottság tagjainak választotta meg: dr. Bálint Ferencet, dr. Földesi Csaba Tibort, dr. Herczeg Attilát,dr. Poharánszki Istvánt és dr. Bors Istvánt, akik esküt tettek és átvették megbízólevelüket.


2. A települési szilárd hulladék kezelésével kapcsolatos közszolgáltatásról szóló önkormányzati rendeletet a törvényi előírásoknak megfelelően megalkották.  

Gerstmár Ferenc azt kérdezte az előterjesztőtől, hogy a rendelet miként járul hozzá a hulladék mennyiségének csökkentéséhez? Hogyan kedvez a rendszer azoknak, akik tudatos vásárlással, környezettudatos életmóddal törekszenek csökkenteni a terhelést? A képviselő újra emlékeztetett, hogy számos civil jelezte elégedetlenségét a házhoz menő lomtalanítással. Czaun János (Fidesz-KDNP) konkrét adatokkal állt elő.  2006-ban 120 ezer tonna éves hulladékra tervezték a királyszentistváni hulladékkezelő rendszert. A válság és a társadalmi átalakulás következtében a társulás területén évente mindössze 80 ezer tonna hulladék keletkezett. 2006-ban 5-6 ezer tonna szelektív hulladék keletkezett, a közeljövőben már a 30 ezer tonnát is elérhetjük. 

Forgóné Kelemen Judit és Nagy PiroskaForgóné Kelemen Judit és Nagy Piroska

 Forgóné Kelemen Judit a rendeletben előírt zárt konténerekkel kapcsolatban kérdezett rá arra, hogy állnak a tárgyalások a tiltakozó lakóközösségekkel? Némedi Lajos alpolgármester (Fidesz-KDNP) kijelentette: nem érkezett lakossági panasz a lomtalanítás rendszerének átalakítása miatt. A zárt tárolókkal kapcsolatban várhatóan az új képviselőtestület hozhat majd konkrét döntést.


3. A törvény 2015. január elsejére halasztotta a szociális temetés bevezetését, ezért az ezt szabályozó önkormányzati rendeletet is hatályon kívül helyezik, a témát év végén tárgyalják újra. 


4. Tavaly fogadták el a városmarketing stratégiát, ami többek között az önkormányzat és intézményeinek vizuális megjelenését is szabályozza. „Az eltelt időben a veszprémiek megismerték és megszerették az új, egységes arculatot, hiszen az képes a város identitását visszatükrözni egy mai korszerű forma- és színvilág megjelenítésével” – írta előterjesztésében Brányi Mária alpolgármester. – „Mi sem mutatja ezt jobban, mint azok a megkeresések, amelyek a vállalkozók és kereskedők részéről érkeznek kérve annak engedélyezését, hogy saját kiadványaikon, ajándéktárgyaikon szerepeltessék a város új arculati elemeit. Látható tehát, hogy az eredeti cél, hogy a logó váljon a helyi értékeket megtestesítő védjeggyé lassan meghatározóvá válik.” Emiatt vált szükségessé a szabályozás, hogy a logót csak az arculati kézikönyvben meghatározott helyen és módon lehessen megjeleníteni.


5. A 8-as számú főút építési beruházással érintett önkormányzati tulajdonú ingatlanokkal kapcsolatban az önkormányzat lehetővé tette a telekalakítást és kisajátítást, ennek költségeit a kisajátítás kezdeményezőjének kell állnia. 

Az érintett ingatlanokAz érintett ingatlanok


6. A Jutasi úti műfüves sportpálya és sportközpont működtetésére kiírt közbeszerzési eljárás nyertese - az üzemeltetési feladatokat addig is ellátó - Veszprémi Foci Centrum Utánpótlás Sportegyesület. A megkötött üzemeltetési szerződés alapján 2014. december 31. napjáig fenti egyesület végzi az Ingatlanok üzemeltetését.


7. A VKSZ-be apportálták a Pro Veszprém Városfejlesztési és Befektetés-ösztönző Kft. üzletrészét, a Kolostorok és Kertek Kft. üzletrészét és a Veszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató  Nonporofit Kft. üzletrészét. Az egységes vállalatirányítás megtartása azzal érhető el, hogy a majdan kiváló nonprofit közszolgáltatók kerüljenek a „VKSZ” Zrt. tulajdonába és szakmai irányítása alá. Az elindult folyamatok tehát abba az irányba mutatnak, hogy a „VKSZ” Zrt. egyre inkább a „holding-szerű” működésre kényszerül. Ez a megoldás leegyszerűsíti az önkormányzat feladatát, hiszen a szerteágazó tevékenységekkel rendelkező számos közszolgáltatást nyújtó nonprofit gazdálkodó helyett egy gazdasági társaságot kell közvetlenül kontrollálni, a „VKSZ” Zrt-t. 

Hartmann Ferenc fontosnak tartja, hogy az üzletágak átláthatók és önállóan is értékelhetők legyenek, bízik abban, hogy az átalakítás ennek figyelembe vételével történik. Ezekkel az elvárásokkal a polgármester is egyetértett.


8. A tankerület igazgatója jelezte, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és Veszprém Megyei Jogú  Város Önkormányzata között létrejött korábbi megállapodás újabb módosítására lenne szükség, mivel a tankerületben dolgozó kormánytisztviselők létszáma a tervezett  20 fő helyett 35 főre bővült. A megnövekedett dolgozói létszám elhelyezése a korábbi megállapodásokban foglaltakon túl, további önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok használatát teszi szükségessé. A tankerület a Rosos-kúria átadása után a Szabadság tér 15. szám alá költözhet.


9. Felülvizsgálták a Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata és a veszprémi nemzetiségi önkormányzatok közötti megállapodásokat, változásokat nem tartottak indokoltnak. Nagy Piroska az örmény nemzetiségi önkormányzat kérését tolmácsolta, akik hozzájárulást kértek néhány emlékmű felújítására. A képviselő javasolta, hogy a kérdést a költségvetés tárgyalásakor tartsák szem előtt.


10. Újabb ütemmel bővülhet a belvárosi rehabilitáció. A lehetőséggel kapcsolatban Brányi Mária és Némedi Lajos is kifejtették örömüket a lehetőséggel kapcsolatban, hozzátéve: bíznak a benyújtandó pályázat sikerében. Porga Gyula szerint azért kínálták fel a lehetőséget Veszprémnek, mert a hatóságok úgy ítélték meg, hogy a mi városunk eddigi teljesítménye garantálja a projekt biztos sikerét.

 


11. A Veszprémi Kistérség Többcélú Társulásával fogyatékos  személyek nappali ellátására kötött megállapodást közös megegyezéssel felbontotta az önkormányzat, egyúttal módosította a Göllesz Viktor Fogyatékos Személyek Nappali Intézménye Alapító okiratát. 


12. Az Önkormányzati tulajdonban lévő Stromfeld Aurél utca 9/E. szám alatti ingatlant haszonkölcsön szerződéssel a Veszprémi Rendőrkapitányság részére bocsátják. A rendőrkapitányság körzeti megbízotti irodát kíván működtetni az ingatlanban, amit fel kellene újítani. A választókerület képviselői javaslatot tettek a pénzügyi forrás biztosítására választókerületi keretük terhére, a bérlet- és rezsiköltségeket az önkormányzat állja. 

Némedi Lajos emlékeztetett: a lakossági fórumok visszatérő témája volt a közbiztonság javítása a Jutasi úti lakótelepen, ennek az igénynek tesznek eleget. A kezdeményezést Némethné Károlyi Jolán (Fidesz-KDNP), a körzet önkormányzati képviselője is üdvözölte. Forgóné Kelemen Judit arra kérdezett rá, hogy mikorra várható az iroda újranyitása, mennyi ideig nem működött? Kijelentette: Veszprémben nem sikerült rendet tartani. A polgármester értetlenségét fejezte ki a megjegyzéssel kapcsolatban. Stigelmaier Józsefné (Fidesz-KDNP) jobbikos képviselőtársa kérdésére azt válaszolta: a telepen eddig is jelen volt a rendőrség. A közbiztonságot firtató kijelentést Forgóné Kelemen Judit tájékozatlanságának tudta be. Némedi Lajos megdöbbenését fejezte ki amiatt, hogy a jobbikos képviselő a sikerekben is a negatívumokat keresi.  Nagy Piroska kijelentette: a lakótelepen a lakóközösségekkel közvetlenül is együttműködnek a közbiztonság érdekében. A kialakult vitához Porga Gyula annyit tett hozzá, hogy "nem dőlhetünk hátra, amíg egyetlen bűncselekmény is történik a városban", a statisztikákkal azonban elégedettek lehetünk.


13. A természettudományos oktatás megújítása, a tanulók természettudományos érdeklődésének erősítése, a tanárok szakmódszertani felkészültsége növelése érdekében több, mint 1160 alapfokú oktatásban résztvevő diák és több mint 560 középfokú oktatásban résztvevő diák számára létrejött a természettudományos Közoktatási Laboratórium a Vetési Albert Gimnáziumban.


14., 15.  Közbenső döntés született Veszprém településrendezési eszközeinek módosításáról a Veszprém-Márkó-Bánd kerékpárút területét érintően és a Jutasi út 3018/226 hrsz-ú, Nárcisz u. 5644 hrsz-ú, és Gyulafirátót 01030/58-59 hrsz-ú ingatlanok területét érintően.


16. Ahogy azt korábban megírtuk, Marian Cozma halálának helyén a Virágh Benedek utcában egy emléktáblát helyezne el a Városi Nyilvánosságért Alapítvány a sportoló emlékére. A Virág Benedek utcában lévő közterület, melyre a tábla kerülne, Veszprém Megyei Jogú Város tulajdonában van, ezért szükséges a Közgyűlés hozzájárulása. Az emléktábla elkészítésének és elhelyezésének költségeit az alapítvány teljes egészében magára vállalná.

Forgóné Kelemen Judit furcsának tartja, hogy a táblát a járda szintjébe helyezik, ezzel szerinte a "sportoló emlékén fogunk taposni".


17. Beszámoló a veszprémi Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság 2013. évi tevékenységéről, a centenáriumi programtervezetről

„A civil és katonai szervezetek, a város kulturális intézményeinek szervezésében és együttműködésében igen gazdag, szerteágazó programsorozattal kívánunk megemlékezni az egész nemzet, benne városunk sorsát is meghatározó módon érintő és befolyásoló nagy háborúról, tervezetünk szerint az alábbi témakörökben: kiállítások, kiadványok, konferenciák, a Nagy Háború az iskolai oktatásban, pályázatok, hadisírok Veszprémben, hadisírok idegen földön, rendezvények, PR tevékenység” – írta az előterjesztésben Porga Gyula, a bizottság elnöke. – „ ez nemcsak a nemzet egészének, de lokális történetünknek, az itt élő polgároknak, a családi krónikáknak is része, éspedig olyan része, amely még személyes történetekben, tárgyakban, fotóalbumokban is megragadható. Ilyen tárgyak, emlékek gyűjtését már el is indítottuk. (…) A centenáriumi emlékév ünnepélyes megnyitóját a magyar kultúra napjához időzítettük: az emlékévet 2014. január 24-én első világháborús katonai egyenruha rekonstrukciókat bemutató kiállítással nyitottuk meg.” 


18. Beszámoló a Veszprém és Térsége Szennyvízelvezetési és –kezelési Önkormányzati Társulás, és az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás 2013. évi tevékenységéről, pénzügyi helyzetéről, a társulási cél megvalósulásáról. 

Gerstmár Ferenc azt kérdezte, meddig tartható fenn a szolgáltatások finanszírozása a rezsicsökkentés után? A képviselő a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés bevezetésének időpontjára is rákérdezett. Czaun János kijelentette: december 20-án jelent meg az a pályázat, ami lehetővé teszi a rezsicsökkentés kompenzációját, ezen jó eséllyel indult a társulás is, akik 1,6 milliárd forintot igényeltek. A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés feltételei adottak, az előkészítés azonban hosszú folyamat, azt ütemezve vezetik be, hiszen technikai okok miatt csak a családi házas körzetekben lehet megvalósítani. Pillanatnyilag úgy néz ki, hogy erre idén nyáron kerülhet sor. 

A Szennyvízelvezetési és –kezelési Társulás beszámolóját röviden Baumgartner Lajos (Fidesz-KDNP), a Szilárdhulladék-kezelési Társulás beszámolóját pedig Czaun János foglalta össze.


19. Tájékoztató az Idősügyi Koncepció intézkedési tervének elfogadása óta megvalósult feladatokról

Az intézkedési terv elfogadása óta eltelt időszakban megvalósult feladatok: 

  • Az idősügyi koncepció rövidített változatának megjelentetése.
  • „Nyugdíjas Klubok 2013” pályázat keretében 2 millió Ft-ot biztosított az Önkormányzat a klubok működéséhez. Ezt az összeget – a klubok pályázatainak figyelembe vételével – az Idősügyi Tanács osztotta szét.
  • A nyugdíjas autóbuszbérletek megvásárlásához negyedévenként megtörtént a 2.000 Ft értékű támogatás kiadása a rászoruló nyugdíjasok részére. A támogatás kiosztásával kapcsolatos szervező és végrehajtó munkát a Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete végezte.
  • „Nyugdíjas Karácsony 2013” központi ünnepség a Hangvillában került megrendezésre szintén a Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének szervezésében. Az ünnepségen az Önkormányzat 430 fő részére biztosított ajándékot, az ünnepi műsort a Veszprémi Petőfi Színház művészei adták.
  • „Mesél a múlt” címmel Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete, a Szenior Tanácsadók Társasága közös pályázatot írt ki a város általános és középiskolás diákjai számára. A generációs kapcsolatok erősítése jegyében olyan írásokat kértek a fiataloktól, melyekben a város múltját is jól ismerő idősebb emberek felidéznek történelmi eseményekkel kapcsolatos saját élményeket, beszélnek elismert személyiségekről, régi mesterségekről, sportról, kultúráról. A felhívásra öt középiskola és három általános iskola diákjai jelentkeztek. A pályázatok alapján 24 diák kapott elismerést illetve tárgyjutalmat.
  • A nyugdíjas klubok tagjait, az időseket érintő önkormányzati döntésekről felkérés alapján tájékoztatják az önkormányzati képviselők, akik az idősek rendezvényein, klubfoglalkozásain is rendszeresen részt vesznek.

 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. ma 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. ma 14:04 Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. ma 18:01 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. tegnap 15:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.