Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Virágzik az Auer-kultusz

2014. február 18. 16:03
A veszprémi születésű világhírű hegedűművész és zenepedagógus Auer Lipót emlékének ápolására emlékbizottság alakult Veszprémben.

Porga Gyula Veszprém város polgármestere és az Auer Lipót Emlékbizottság elnöke keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a városi közgyűlés a tavalyi év második felében döntött úgy: az Auer-kultusz ápolására egy emlékbizottságot hoz létre. A bizottság tagjai dr. Batta András egységes komolyzenei koncepcióért felelős kormánybiztos, dr. Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora, dr. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter valamint Kováts Péter hegedűművész, a Mendelssohn Kamarazenekar művészeti vezetője.

A tavaly novemberben első alkalommal ülésező bizottság egy folyamatot kíván elindítani. Ennek első állomása a kedden megalakult Programiroda, ami alkalmas arra, hogy előkészítse a 2014. évi I. Auer Lipót Nemzetközi hegedűfesztivált. Az együttműködés keretében a Pannon Egyetem biztosítja a Programiroda működésének tárgyi és részben személyi feltételeit, a szakmai segítséget pedig dr. Batta András kormánybiztos nyújtja majd. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata pedig közreműködik az Auer Emlékbizottság és a Programiroda közötti kommunikációban, támogatja a projekt külső kommunikációját és a kulturális esemény népszerűsítésével járul hozzá az együttműködés sikeréhez. 

Porga GyulaPorga Gyula

Porga Gyula hozzátette, hogy Auer Lipót egy olyan személyisége Veszprém városnak, aki nem csak a városban, nem csak Magyarországon, hanem a világon mindenhol az egyik legismertebb veszprémi, hiszen Szentpétervártól New York-ig a mai hegedűsnemzedék tanulmányai során találkozott a munkásságával. A kedden aláírt együttműködésnek a hozadékára nem csak mi veszprémiek lehetünk büszkék, hanem egész Magyarország is.

dr. Batta András, Porga Gyula és dr. Friedler Ferencdr. Batta András, Porga Gyula és dr. Friedler Ferenc

Dr. Batta András szerint örömteli pillanatnak lehetünk tanúi, hiszen a város egyik legnagyobb szülöttjének állítunk emléket. A keddi ünnepélyes aláírással egy hosszú és fenntartható szellemi együttműködésnek kezdetén vagyunk. A kormánybiztos szerint ezzel a kezdeményezéssel Magyarország valamit üzenni tud a nemzetközi közösség számára. De ha csak itthon gondolkodunk, akkor is külön öröm, hogy Budapesten kívül olyan városok, ahol magas kultúra, egyetem, szellemi bázis van, megtalálják azokat a pontokat, amelyekkel a város szellemei életét gazdagítani lehet. 

dr. Bata Andrásdr. Bata András

Dr. Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora elmondta: intézményük örömmel vesz részt a programban, hiszen egy egyetem nem csak tudományos, hanem kulturális központ is. A Pannon Egyetem küldetése, hogy nem csak diplomát szeretnének adni a hallgatóknak, hanem szakmai karrierjüket is megalapoznák, amelyhez a szakmai tudás mellett elengedhetetlen, hogy a művészetekben is megfelelő háttérrel rendelkezzenek a diákok. 

dr. Friedler Ferencdr. Friedler Ferenc

Kováts Péter hegedűművész, a Mendelssohn Kamarazenekar művészeti vezetője szerint az Aurer Hegedűfesztiválnak az lesz a célja, hogy minél több nézőt, zeneszeretőt csalogasson Veszprémbe, ezáltal a legszélesebb közönségnek biztosítson nemzetközi rangú programokat több helyszínen és műfajban, a világ leghíresebb hegedűművészeinek közreműködésével. Kováts Péter elmondta, hogy a biztosság azért fog dolgozni, hogy ezt a hegedűversenyt a nemzetközileg elismert hangversenyek közé sorolják majd.

Kováts PéterKováts Péter

Az Auer Lipót Nemzetközi Hegedűversenyt a tervek szerint háromévente rendezik majd meg, az egyedülálló zenei megmérettetésre a világ valamennyi zeneakadémiájáról várnak majd pályakezdő művészeket, zeneakadémiai hallgatókat. A verseny zsűrielnöki feladatainak ellátására megnyerték Zakhar Bron professzort, az Auer által megteremtett világszínvonalú hegedűiskola egyik legismertebb tagját, aki többek között Maxim Vengerov és Vadim Repin mestere is volt. 

Csepely Máté
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.