Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Új helyre költözik az orvosi ügyelet

2014. február 24. 12:15
A felnőtt és gyermekorvosi ügyelet május 1-től a kórház sürgősségi osztálya mellett kap helyet Veszprémben. Az erről szóló feladat átvállalási szerződést hétfőn délelőtt írták alá az intézményben.

Az önkormányzat közös pályázatot nyújtott be a sürgősségi betegellátó osztályok fejlesztésére a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórházzal közösen azzal a céllal, hogy a sürgősségi ellátás és az orvosi ügyelet egy helyre kerüljön. A szükséges önrészt – 5,8 millió forintot – az önkormányzat biztosította – ismertette Porga Gyula polgármester. A nyertes pályázati forrásból 2012-re elkészült a kórház új sürgősségi betegellátó osztálya, amely mellett helyet biztosítottak az alapellátási központi ügyelet elhelyezésére is.

Porga Gyula és dr. Rácz JenőPorga Gyula és dr. Rácz Jenő

A szerződéskötéskor elhangzott, a 2012 májusában aláírt együttműködési megállapodás alapján a kórház vállalta, hogy bérleti díj nélkül helyet és kórházi háttér infrastruktúrát biztosít az alapellátási ügyeletnek, de a működtetést, illetve az ügyelet kistérségi szintű szervezését továbbra is az önkormányzat a VMJV Egészségügyi Alapellátási Intézménye közreműködésével biztosította volna. A beköltözés azonban nem jöhetett létre, a benyújtott működési engedély kérelemhez nem volt elegendő háziorvos.

2013 december elején a polgármesteri szinten lefolytatott egyeztető megbeszélés alapján a városi önkormányzat úgy döntött, hogy közbeszerzési eljárás keretében, külső szolgáltatóval kívánja továbbműködtetni az alapellátási sürgősségi betegellátást. Az eljárás lefolytatása eredményeként a 2013. január 27-i határidőre két érvényes pályázat érkezett be az önkormányzathoz. Hiánypótlási lehetőséget követően az Orvosi Ügyelet Nonprofit Kft. (Debrecen) lett a nyertes, amely cég tapasztalt, kiszámítható, stabil ellátást garantál – vélekedett Porga Gyula.

A hétfőn aláírt szerződés értelmében a felnőtt és gyermekorvosi, alapellátási központi ügyelet ellátása Veszprémben – közös mentőszolgálati diszpécserirányítással – a kórházi sürgősségi osztály mellett kap helyet  2014. május 1-től. A szerződés két évre szól.

Dr. Kiss Zoltán és dr. Kissné Legeza Zsuzsanna a nyertes cég képviseletében elmondták, a közbeszerzési eljárás során a kor követelményeinek megfelelő elvárást írt elő az önkormányzat, az egykapus rendszer biztosítja, hogy a beteg rövid idő alatt a megfelelő ellátást kapja, amit magas színvonalon igyekeznek teljesíteni. A cég mintegy 100 települést érintve összesen 23 központon végez hasonló feladatot. Veszprémben 10-15 felnőtt és 5-6 gyerek orvos már biztonságosan működtetni tudja az ügyeleti ellátást, velük a következő hetekben kötnek szerződést.

dr. Kiss Zoltán és dr. Kissné Legeza Zsuzsannadr. Kiss Zoltán és dr. Kissné Legeza Zsuzsanna

Rácz Jenő, a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója hangsúlyozta, ezzel befejeződött a sürgősségi ellátás fejlesztése. Kiemelte, egy beteg esetében a tünetek megjelenését követő első óra a legfontosabb, ami sok esetben azzal telik, hogy az ellátásához szükséges megfelelő helyet keresi. Ezzel a rendszerrel egy helyen, a kórház sürgősségi betegfelvételi osztályára kerülnek a betegek, itt dől el, hogy pontosan milyen beavatkozás szükséges.

Tájékoztatás a központi ügyelet működési rendjéről 2014. május 1-től:

Munkanapokon: hétfőtől péntekig 16,00 órától másnap reggel 8,00 óráig, valamint szabadnapokon, illetve munkaszüneti napokon: 08,00 órától 8,00 óráig (24 órás).
A központi ügyelet és a kórházi Sürgősségi Betegellátó Osztálya közös mentőszolgálati diszpécserirányítással működik.
A külső szolgáltató ügyeletenként 2 fő (felnőtt betegellátást végző) orvossal, 1 fő gyermekorvossal és a jogszabályban előírt egyéb személyi és tárgyi feltételekkel biztosítja a folyamatos alapellátási sürgősségi betegellátást.
Ellátási terület: Barnag, Bánd,  Eplény,  Hárskút, Herend, Hidegkút, Márkó, Mencshely, Nagyvázsony, Nemesvámos, Pula, Tótvázsony, Veszprém, Veszprémfajsz, Vilonya (csak felnőtt ügyelet), Vöröstó.

Cseh Zoltán
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.