Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Közösség és kreativitás

2014. február 27. 21:29
A Veszprémi Civil Kulturális Kerekasztal összegyűjtötte a veszprémi polgárok kultúrával kapcsolatos ötleteit, igényeit.

A Szabad-Sajtó Kulturális és Ifjúsági Közhasznú Egyesület elnyerte a Norvég Civil Alap pályázati támogatását, a Veszprém megszólal – Zenehíd névre keresztelt pályázatával. A projekt célja a veszprémi civil kulturális kezdeményezések, ötletek összegyűjtése és nyilvánosságra hozása, valamint a Veszprémi Civil Kulturális Kerekasztal létrehozása volt.

Pethő Imre, az egyesület képviselője a csütörtöki projektzáró rendezvényen elmondta, hogy merni kell álmodni, az álmokból célokat kell kitűzni, majd ezeket meg kell valósítani. Ilyen álom volt a Veszprémi Civil kulturális Kerekasztal is. A projekt első részeként a veszprémi Colorado zenekar Miénk ez a város című dala és az ehhez tartozó videoklip készült el. 

A munka nagyrészt csak ezután következett, hiszen a Szabad-Sajtó Egyesület koordinálásával és az Ittmost Egyesület, a Vekkord Összművészeti Egyesület és a Civil Centrum részvételével megalakult a Veszprémi Kulturális Civil Kerekasztal. Ezt követte a városi civil szervezetek, intézmények, művészek, gondolkozók veszprémi kulturális élettel kapcsolatos véleményeinek összegyűjtése és rendszerezése. A kérdőívben a város kulturális életének erősségeiről, gyengeségeiről és felmerülő új ötletekről kérdezték a projekt megvalósítói a veszprémi lakosságot. A válaszolók döntő többsége a fesztiválokat jelölte meg Veszprém kulturális életének erősségeként, a legtöbb kritikát pedig a filmkultúra hiánya kapta. A veszprémi kulturális élet gazdagítására vonatkozó kérdés esetében a legtöbb ötlet egy igényes, zenés, kulturális megnyilvánulásokat befogadó szórakozóhelyet jelölt meg.  A felmért igények alapján a kerekasztal Veszprém Varázs – Varázs Veszprém néven új projektet indít, amely Veszprém páratlan természeti és szellemi adottságaira építve próbál olyan programokat szervezni, amelyekben a helyi kulturális csoportok, alkotók és az általuk képviselt értékek jelennek meg. A megvalósuló programokat a kerekasztal egy egész évben működő civil kulturális kommunikációs központtal kívánja hatékonyabbá, ismertebbé tenni.

Pethő ImrePethő Imre

Varga Endre, a Veszprémi Civil Ház vezetője elmondta, hogy Veszprémben elég széles a civil paletta, több mint nyolcszáz szervezet működik itt. Nagyon fontos, hogy ezek között egy hálózat alakuljon ki, hiszen ha együtt gondolkoznak dolgokon, abból közös ügyet lehet kovácsolni. A Norvég Civil Alap pályázati lehetősége egy olyan alapot teremtett a közös gondolkodásra, ami még nem teljesedett ki. Egy hálózat létrehozásának és működésének folyamata egy hosszú időszak. Az, hogy ezekből a kezdeményezésekből mi valósul meg, az csak a résztvevőkön múlik. Nagyon sok feladat áll még a kerekasztal előtt. Rengetegen gondolnak hasonló dolgokat a város kulturális életéről. Varga Endre szerint az, hogy ezekből a gondolatokból milyen közös ügyeket tudunk majd felvállalni az a projekt lezárása után indul csak el igazán. A csatlakozás lehetősége mindenki számára adott. 

Varga EndreVarga Endre

Dr. Temesvári Balázs, a VKSZ Zrt vezérigazgatója szerint a kulturális alapú városfejlesztés egyik legfontosabb tápláló ereje az a civil közösség, helyi lakosság, aki megfogalmazza a saját igényeit. Egy város fejlődésének alapja nem az infrastruktúra, hanem annak szellemisége és lelkülete. Fontos a társadalmi tőke szerepe, a város befogadó képessége és természetei és kulturális vonzereje. A világ egyre inkább arra halad, hogy egy jó ötlet, gondolat mentén kell tudni fejlesztéseket végrehajtani. A Veszprémi Civil Kulturális Kerekasztal értéktárának megalkotásával felszínre kerültek azok az igények, amikre az elkövetkezendő években válaszokat kell tudni adni.

dr. Temesvári Balázsdr. Temesvári Balázs

A projektzáró esemény végén Pethő Imre bemutatta a Veszprém Portré idei első számát, amelyben a kerekasztal által összegyűjtött ötletek kerültek bemutatásra olvasmányos formában.  A lap legfrissebb száma a közösség és a kreativitás irányába indul el és körbejárja a civilséget. 

Csepely Máté
Cseh Zoltán

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.