Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

In memoriam Eötvös Károly

2014. március 11. 11:16
Névadójáról, Eötvös Károlyról emlékeztek meg a megyei könyvtár munkatársai délelőtt az Alsóvárosi temetőben.

Eötvös Károly nevét 1968 óta viseli a megyei könyvtár. A helyismeretei gyűjtemény munkatársainak kezdeményezésére néhány éve sírjának megkoszorúzásával emlékeznek meg az elhunytra születésnapján, az Alsóvárosi temetőben.

Március 11-én családja, az Eötvös Károly megyei könyvtár kollégái, helyismereti történészek és muzeológusok körében néma főhajtással tisztelegtek az író, politikus, ügyvéd, publicista előtt. Ezután Pálmann Judit, a megyei könyvtár igazgatónője és Csordós Róbert könyvtáros helyezték el az emlékezés virágait.

A megemlékezés végén Pálmann Judit megköszönte az egybegyűltek részvételét, majd hozzátette, két év múlva, Eötvös Károly halálának 100 éves évfordulójára konferenciával készülnek.

Eötvös Károly író, politikus, ügyvéd, publicista 1842. március 11-én született Mezőszentgyörgyön. A pápai református kollégiumban tanult, majd jogi tanulmányokat végzett. 1872-ben a veszprémi kerület képviselőjévé választotta. Csatlakozott a Deák-párthoz, ahol a párt lapjának, a Pesti Naplónak lett vezércikkírója, majd 1878-ban Pesten megnyitotta híressé vált ügyvédi irodáját. Ugyanebben az évben lett ismét képviselő, a függetlenségi párt lapjánál, az Egyetértésnél dolgozott. 1882-ben a tiszaeszlári vérvád perben vállalta a védelem vezetését. 1884-ben egy időre visszavonult a politikától, majd 1887-től, főként Nagykőrös képviselőjeként vett részt a politikában, 1910-ig az országgyűlés tagja maradt. Élete utolsó évtizedében elsősorban irodalommal foglalkozott, összes műveiből 24 kötetet adott ki a Révai kiadó, leghíresebb műve A nagy per, emellett írt novellákat, anekdotákat, életrajzi és közéleti arcképeket. 1916. április 13-án hunyt el.

Bertalan Melinda
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.