Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Újabb fotók a múzeumban

2014. március 12. 23:04 // Forrás: Laczkó Dezső Múzeum
Benkő Imre, Somogyi Márk és Szelényi Károly műveivel gyarapodott a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum fotóművészeti gyűjteménye.

A múzeum célja, hogy minél több Veszprém megyéhez kötődő fotóművész alkotását őrizze meg az utókor számára, és színesítse fotóművészeti kollekcióját. Legutóbb az „Évszázad Kiváló Fotóművésze” díjas Tóth István, valamint Korniss Péter Kossuth-díjas fotóművészek műveivel gazdagodott a gyűjtemény.

Idén a Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Művészetek Kollégiuma pályázatán sikeresen elnyert támogatásnak köszönhetően lehetőség nyílott újabb alkotások megvásárlására. Dohnál Szonja, a Laczkó Dezső Múzeum művészettörténész muzeológusa elmondta, azért esett e három művészre (Benkő Imre, Somogyi Márk és Szelényi Károly) a választása, mert mindhárom kiváló alkotó más-más stílust képvisel, mindannyian kötődnek a megyéhez, alkotásaik pedig ez idáig nem szerepeltek a gyűjteményben, így nemcsak színesítik annak palettáját (különös tekintettel arra, hogy Somogyi Márk és Szelényi Károly műveivel elsőként kerül színes fotó a kollekcióba), de jelentős hiányt is pótolnak.

Benkő ImreBenkő Imre

Benkő Imre egy bakonyi bányászlakótelepen nőtt fel, és Ajkán járt gimnáziumba. Húszévesen kezdett el fotózni, majd 1968-ban került az MTI-hez. 1975-ben és 1978-ban World Press Photo-díjat nyert. A dokumentarista fotózás kiemelkedő alakja. Több sorozatot készített Acélváros, Arcok, Blues, Ikrek, Utak címmel. A múzeum által megvásárolt három alkotás az Arcok sorozat darabja, melyek a Hajógyári-szigeten készültek 1993 és 2002 között. Ezek a képek – ahogy Benkő Imre legtöbb alkotása – azon túl, hogy dokumentálnak egy korszakot és világot, egyéni korlenyomatok is. Fotóit egyfajta sajátos szürke fény, szórt megvilágítás jellemzi; képeit soha nem vágja meg, ragaszkodik a teljes filmkockára jellemző fekete kerethez.

Somogyi Márk Salföldön élő fiatal képzőművész Mintatermészet című sorozatának egy-egy darabjával gazdagodott a gyűjtemény. A Rozsdás víz (diptichon) és a Jéggel festve című megvásárolt alkotások mellett a Gyökerek című művet ajándékba adta az alkotó. Somogyi Márk munkái túlmutatnak a hagyományos természetfotón, megfontolt, tudatos komponálás eredményei, legtöbbjük absztrakt kompozícióhoz hasonlatos. Ahogy Szemadám György fogalmazott: „Művei a természeti látvány alapstruktúráit mutatják fel.”

Szelényi KárolySzelényi Károly

Szelényi Károly fotóművész már 13 évesen díjat nyert egy ifjúsági fotókiállításon. Munkássága műtárgyfotózással indult, a Corvina Kiadó munkatársa volt hosszú évtizedeken keresztül. Később feleségével, Farkas Arankával megalapították a Magyar Képek Kiadót, amely a mai napig működik. 1992-ben Veszprémben galériát hozott létre, ő maga is megyei polgárrá vált. Többek között Veszprém megyét, a Káli-medencét fényképezte, számos albuma is megjelent e témában. Ezeknek a könyveknek az anyagából válogatott a múzeum, és hála az alkotónak, több képet ajándékba is kapott. Szelényi Károly életműve 2013 decembere óta magyar örökség. Ahogy Dr. Marosi Ernő művészettörténész laudációjában elmondta: Szelényi Károly „az 1950-es évek közepe óta szolgál híradással mindarról, amit Magyarországról: tájról, kultúráról, művészetről tudni érdemes és kell.”

A Laczkó Dezső Múzeum fotóművészeti gyűjteménye jelenleg több mint 200 alkotásból áll, és a tervek szerint folyamatosan tovább gyarapszik. A távlati célok között szerepel a kollekció bővítésén túl az is, hogy a múzeum gyűjteményes kiállítás keretében a nagyközönség számára is bemutassa a kiváló alkotásokat.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.