Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

"Ezt a sajtót a nép nevében ezennel lefoglaljuk"

2014. március 14. 23:16
Nem kell nyomdát foglalni, hogy a forradalmi nap eseményeiről értesüljenek, mi percről percre foglaljuk össze a történéseket. Cikkünk folyamatosan frissül.

18:39 – Veszprém, vár

(vehir) – Az MTI munkatársa, Németh F. Bernadett kapta idén Veszprém Megyei Jogú Város Szabad Sajtó díját. Részletek.

Németh F. Bernadett (b) és Porga Gyula polgármester (k)Németh F. Bernadett (b) és Porga Gyula polgármester (k)


18:35 – Veszprém, vár

(vehir) – Átadták a felújított Hősök kapuját Veszprémben. Részletek.


17:04 – Tés, Veszprém megye

(mti) – Az OMSZ tájékoztatása szerint több helyen is 90 km/h-nál is nagyobb szélsebességet mértek. Az országban Kunmadarason, Tarcalon, Nyíregyházán, Kiskörén és a Veszprém megyei Tésen fúj legerősebben a szél.


16:55 – Budapest, Deák tér

(mti) – A Jobbik elnöke szerint a magyaroknak szabadság kell, a párt pedig azért akar győzni április 6-án, hogy feltámassza Magyarországot. Vona Gábor a Jobbik március 15-i ünnepi nagygyűlésén Budapesten arról beszélt: "a szabadság ma is itt él bennünk, és elég egy szikra, hogy Attila unokái, Árpád fiai megmutassák erejüket". A pártelnök hangsúlyozta: "nem fogunk holmi Gyurcsányok és Orbánok kedvéért megváltozni, (…) nem leszünk gyarmat". Kitért arra: sem őt, sem a jobbikosokat nem lehet szervezett óriásplakát-rongálásokkal, titkosszolgálati akciókkal, életveszélyes fenyegetésekkel megfélemlíteni. Vona Gábor utalt arra, hogy nagyapja kész volt meghalni Erdélyért, s ha neki is az a sorsa, hogy meghaljon ezért az országért, ezért a nemzetért, azt büszkén fogja vállalni.

Vona Gábor (MTI Fotó: Kovács Tamás)Vona Gábor (MTI Fotó: Kovács Tamás)


16:35 – Veszprém

Alaposan meglódult a VMeteo.hu szélerősséget jelző grafikonja, 16 órakor 42 km/h óránkénti legnagyobb ötperces átlag szélsebességet mértek. A Pannon Egyetem MIK épületén elhelyezett szélerősség-mérő 70 km/h-t meghaladó széllökést is regisztrált.

Grafikon: VMeteo.huGrafikon: VMeteo.hu


16:14 – Veszprémben is marad el program

A városháza tájékoztatása szerint a viharos erejű szél miatt elmarad a fáklyás felvonulás és a Színházkertbe tervezett táncos rendezvény. 


15:55 – Budapest, Petőfi tér

(mti) – Bár az összefogás megemlékezése és nagygyűlése elmaradt a várható vihar miatt, Gyurcsány Ferenc, Mesterházy Attila és Fodor Gábor találkoztak azokkal a szimpatizánsokkal, akik nem értesültek időben az esemény törléséről. Mesterházy tévévitára hívta ki a miniszterelnököt, Fodor pedig kifejtette: szerinte a Fidesz a szabadságkorlátozók pártjává vált. A politikus úgy fogalmazott: ahogy elődeink uniót akartak Erdéllyel, ők is uniót akarnak, uniót Európával.

Gyurcsány Ferenc, Fodor Gábor és Mesterházy Attila (MTI Fotó: Máthé Zoltán)Gyurcsány Ferenc, Fodor Gábor és Mesterházy Attila (MTI Fotó: Máthé Zoltán)


15:40 – Pápa, Veszprém megye

Nagyon népszerű megyénk a közjogi méltóságok körében, Áder János után a házelnök Kövér László is részt vett egy Veszprém megyei megemlékezésen, ő Pápán.

(mti) – Hamarosan ismét választás előtt állunk, és döntenünk kell arról, hogy az 1848-as forradalom hetedik nemzedéke, azaz mi, mai magyarok a 21. században beteljesítsük-e a szabadságharc céljait - mondta Kövér László. A házelnök több száz fős ünneplő tömeg előtt, a Március 15-e téren hozzátette: döntenünk kell arról, hogy "a haza folytassa a megkezdett útját, haladjon, és ne álljon, ne forduljon vissza".  Döntenünk kell arról, hogy Magyarország ura maradjon önmagának, és a magyar emberek ne válhassanak ismét idegen célok eszközévé - hangsúlyozta Kövér László.


15:25 – Békás, Veszprém megye

(mti) – Megyénkben ünnepelt Áder János köztársasági elnök. A délelőtti békási megemlékezésen elmonott beszédének fő motívumai:

  • 1848. március 15. a modern politikai nemzet születésnapja
  • "Ha az ország polgárai erős nemzetet alkotnak, az az egyének lehetőségeit is megsokszorozza"
  • a 21. század szabad Magyarországának története valójában a 19. század polgárosodásában gyökerezik
  • méltatta a falu hősét, Hollán Ernő szabadságharcos hadmérnököt.

A mikrofonnál: Áder János (MTI Fotó: Krizsán Csaba)A mikrofonnál: Áder János (MTI Fotó: Krizsán Csaba)


15:10 – Galériánk a nap eseményeiről

Már elérhető képtárunk a március 15-i veszprémi programokról, és még nincs vége a napnak, estig tovább bővül majd!

Kattintson a képre galériánkért!


14:50 – Narancs figyelmeztetés Veszprém megyében

(mti) – Az OMSZ kiterjesztette a narancs figyelmeztetést Veszprém megyére, valamint az ország következő területeire: Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Pest megyére, valamint Budapestre. Ezeken a területeken a legerősebb széllökések az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladhatják.

Infografika: OMSZInfografika: OMSZ

A meteorológiai szolgálat azt írta: délután 4 óra körül a Közép-Dunántúlon és az Alföldön válik sokfelé viharossá a szél. Este 7 óra körül a szél mindenütt mérséklődik, ekkor már inkább csak az ország déli harmadán lehetnek az óránkénti 70 kilométeres erősséget elérő lökések. Vasárnap viszont a délnyugati és az északkeleti megyéket kivéve ismét sokfelé viharossá fokozódhat a szél. Az Észak-Dunántúlon és a főváros térségében a szélsebesség helyenként elérheti a 90-95 kilométer/órát is - írta a meteorológiai szolgálat.


13:30 – Veszprém, Dózsa tér

(vehir) – Hagyományosan a Dózsa téren rendezték meg a városi megemlékezést Veszprémben, március 15-én, ahol beszédet mondott dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes. A politikus beszédéről külön cikkünkben olvashatnak részleteket. 


13:04 – Elmarad a baloldali összefogás fővárosi nagygyűlése a várható vihar miatt


13:00 – Budapest, Pilvax kávéház

(mti) – Hűbéri ország nem lehet független, és függő ország lakói nem lehetnek szabadok - jelentette ki szombaton Schiffer András, az LMP társelnöke a párt ünnepi megemlékezésén, a Pilvax kávéházban. 

Az ellenzéki politikus, frakcióvezető azt mondta, 1848-49 tanulságait a mai időkre úgy lehet lefordítani, hogy nincs nemzeti függetlenség ott, ahol egy állam adósságcsapdában vergődik, ahol az ország energiaellátása ezer szálon függ külső hatalmaktól, és ahol szabadon "ki lehet pumpálni" az itt megtermelt jövedelmeket. Szavai szerint eközben nincs belső szabadság ott, ahol hűbéri, újfeudális viszonyokat alakítanak ki, ahol az emberek is adósságcsapdában vergődnek, ahol egyetlen hatalmi központtól, egyetlen személytől függ mindenki élete és ahol a helyi közösségek nem lehetnek szabadok. 2014-ben azt kell eldönteni, hogy a közeljövőben szakítunk-e az újfeudális viszonyokkal, fel tudjuk-e szabadítani az emberek alkotóképességét - hangoztatta a politikus.

A mikrofonnál: Schiffer András (MTI Fotó: Soós Lajos)A mikrofonnál: Schiffer András (MTI Fotó: Soós Lajos)


12:45 – Budapest, Múzeumkert

(mti) – Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédének főbb gondolatai a következők voltak:

  • mi vagyunk ma a legegységesebb ország Európában
  • olyan időket élünk, amikor a gyenge és a gyáva nemzeteknek nincs jövője
  • megmutattuk, hogy megvédjük a magyar családokat, munkahelyeket
  • "mindent elvégeztünk, amit kellett és amit lehetett"
  • a Nemzeti dalban nem mutatna jól az a szó, hogy rezsicsökkentés
  • hőseink első látásra vesztesnek tűnnek, végül ők írták át a sors könyvét
  • "Mindig vannak (...), akik lovasrohamot és kardlapozást vezényelnek a békés polgárokra. Ők a szabadság, a szabadságunk ellenségei"
  • a folytatáshoz is erő kell, ahhoz pedig egység, "ma az egység neve pedig április 6."

Orbán Viktor (MTI Fotó: Beliczay László)Orbán Viktor (MTI Fotó: Beliczay László)


12:05 – Veszprém, Dózsa tér

(vehir) – A Tizenkét pont alcímére – "Legyen béke, szabadság és egyetértés!" – fűzte fel ünnepi beszédét dr. Navracsics Tibor Veszprémben. Részletek hamarosan.

dr. Navracsics Tibordr. Navracsics Tibor


11:56 – Budapest, Múzeumkert

(mti) – Orbán Viktor miniszterelnök szerint Magyarország az elmúlt négy évben azért teljesített jobban, mert egységes volt, "mi vagyunk ma a legegységesebb ország Európában".

A miniszterelnök szombaton, a március 15-i nemzeti ünnepen a Múzeumkertben tartott állami ünnepségen azt mondta: ma olyan időket élünk, amikor a gyenge és a gyáva nemzeteknek nincs jövője. Magyarország azonban kiállt saját magáért, és megvívta harcait olyan ellenfelekkel szemben, amelyek nagyobbnak és erősebbnek tűntek.


10:05 – Veszprém, Alsóvárosi temető

(vehir) – A temetőben megkoszorúzták a '48-a honvédek síremlékeit. Beszédet mondott Némedi Lajos alpolgármester és  dr. Földesi Ferenc nyugállományú ezredes. 


9:43 – Budapest, Kossuth tér

(mti) – Katonai tiszteletadással felvonták Magyarország lobogóját az 1848-49-es szabadságharc évfordulója alkalmából az Országház előtt, a megújult Kossuth Lajos téren.

MTI Fotó: Máthé ZoltánMTI Fotó: Máthé Zoltán


9:22 – Budapest, Kossuth tér

(mti) – Az Országház és a Kossuth tér 2010 óta tartó újjáépítése a magyar állam újjáépítésének a jelképe is - hangoztatta az Országgyűlés elnöke szombaton a megújult Kossuth téren, a március 15-i állami ünnepségsorozat kezdetén.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából tartott ünnepélyes zászlófelvonás előtt elmondott beszédében Kövér László kiemelte: az újjáépítés - miként a magyar állam esetében is - évtizedek óta égetően esedékes volt, célja pedig a történelmi hagyományok tiszteletben tartásával történő korszerűsítés. Mindez rövid idő alatt, rendkívüli magyar alkotóerő kifejtésével valósult meg - tette hozzá.

Az Országgyűlés elnöke úgy fogalmazott: az elmúlt négy esztendőben a rájuk bízott munka javát, miként az országban, úgy a Kossuth téren is elvégezték. Az elvégzett munkáról való vitának mindig helye van, ám egyvalami talán vitán felül áll: "az elmúlt négy esztendőben tétlenséggel nem vesztegettük a választók által nekünk szabott időt" - fogalmazott Kövér László.


9:11 – Lázad az időjárás is

(vmeteo) – A VMeteo.hu előrejelzése szerint ma a nap első felében még marad a kellemes idő, szűrt napsütéssel, 18°C környékére melegedő hőmérséklettel. Délután egy markáns hidegfront tör be északnyugatról. A szél megélénkül, a széllökések elérhetik a viharos fokozatot is. Erősen megnövekszik a felhőzet, eső, zápor várható, de egy-egy zivatar is kialakulhat, melyből kisebb jégszemek, hódara is hullhat. A hőmérséklet az esti órákra 7°C-ig hűl.

Vasárnap marad a rossz idő, hétfőtől térhet vissza a tavasz. Részletekért kattintson ide!


Tegnap történt

  • A nemzeti ünnephez kapcsolódó városi megemlékezések már pénteken megkezdődtek. Reggel ünnepi állománygyűlést tartottak a veszprémi helyőrség katonai alakulatai.
  • Délelőtt a Kossuth Lajos Általános Iskola diákjai helyezték el zászlóikat az iskola névadójának Budapest úti szobránál, a megemlékezésen Némethné Károlyi Jolán önkormányzati képviselő mondott beszédet.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.