Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Lengyel fiatalok érkeznek

2014. március 17. 12:40
Száz lengyel fiatal tölti a hétvégét Veszprémben a két nemzet barátságának napja alkalmából.

Március 23. a lengyel-magyar barátság napja, a két ország felváltva évente találkozót szervez ebből az alkalomból. Tavaly Tarnów, Veszprém testvérvárosa volt a házigazda, az idén pedig Eger fogadja a lengyel delegációt. Amíg a felnőttek Egerben találkoznak, Veszprém száz – 10-17 éves – lengyel fiatalt lát vendégül.


Tudta-e?

2006-ban a győri nemzetiségi önkormányzat kezdeményezte egy lengyel-magyar barátság emlékmű felállítását. Az avatáson részt vett a két köztársasági elnök, Lech Kaczyński és Sólyom László is. Ez az alkalom hívta életre a magyar-lengyel barátság napját, amit a két parlament is ratifikált.


Porga GyulaPorga Gyula

„A jövő generációját hívtuk meg Veszprémbe” – fogalmazott hétfői sajtótájékoztatóján Porga Gyula polgármester. A hétvégi programot a Városi Nyilvánosságért Alapítvány kezdeményezte, és valósítja meg. A polgármester kijelentette: Veszprém jelentkezett a következő magyar házigazda szerepére, ha minden jól megy, 2016-ban mi láthatjuk vendégül a lengyel küldöttséget és a két ország köztársasági elnökét.

A Városi Nyilvánosságért Alapítvány képviseletében Szalay Zsolt emlékeztetett arra, hogy 2012. áprilisában a civil szervezet szervezte meg az első lengyel-magyar futsal-kupát így számukra nem ismeretlen a két nép barátsága.

Szalay ZsoltSzalay Zsolt

A hétvégi program megszervezésében nagy könnyebbséget jelentett, hogy több veszprémi iskola is jó kapcsolatot ápol lengyel testvérintézményekkel. Pénteken a polgármesteri köszöntő után a testvériskolákat keresik majd fel a lengyel gyerekek, majd Veszprém nevezetességeit is megismerhetik. A résztvevők bemutatják egymásnak a két nemzet kultúráját, játékos vetélkedőn mérik össze tudásukat.

Winerowicz Papp Renáta, a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat vezetője a veszprémi lengyel közösségről beszélt. Elmondta, hogy többnyire hölgyek alkotják a csoportot, legidősebb taguk 75 éves. A '70-es években sok lengyel turista érkezett a Balatonhoz, és az, hogy sok hölgy végül itt maradt, az a magyar férfiaknak köszönhető, lényegében „szerelmi emigráció” történt. Bár a közösség átlag életkora 50 év fölötti, a fiatalok is egyre inkább érdeklődnek a nemzetiségük iránt.

Porga Gyula és Winerowicz Papp RenátaPorga Gyula és Winerowicz Papp Renáta

Örömmel tapasztalják, hogy a lengyel-magyar barátság reneszánszát éli, a két nemzet tagjai részt vesznek egymás nemzeti ünnepein és támogatják egymás törekvéseit.

Schöngrundtner Tamás

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.