Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Három év, háromféle rendezvény Auer tiszteletére

2014. március 20. 15:35
Harminchét millió forinttal támogatja az Auer-kultusz erősítését a kormány.

Tovább színesedik a veszprémi kulturális paletta – jelentette ki dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes csütörtök délután, a Hangvillában megrendezett sajtótájékoztatón. Az országosan és nemzetközi szinten is elismert fesztiváljaink révén eddig is a kultúrájáról volt híres a város, most pedig újabb, három szintű fesztiválsorozat indul. Ennek célja, hogy Auer Lipót nevét a szélesebb közönséggel is megismertessük, hiszen egy olyan tehetségről van szó, akit Liszthez és Haydn-höz hasonlóan nemcsak mi szeretnénk a magunkénak nevezni.

Kováts Péter és dr. Navracsics TiborKováts Péter és dr. Navracsics Tibor


2014. augusztusában szervezik meg az Auer Akadémiát, 2015-ben az Auer Nemzetközi Hegedűversenyt, 2016-ban az Auer Hegedűfesztivált. A szerdai kormányülésen arról döntöttek, hogy 37 millió forinttal támogatják az ezzel kapcsolatos idei munkákat, konkrétan hétmillió forinttal az Akadémiát, harminccal pedig a jövő évi hegedűverseny előkészítését.


Porga Gyula polgármester az Auer-kultusz erősítésére tett korábbi lépésekre utalva emlékeztetett: az önkormányzat bizottságot és programirodát hozott létre a programsorozatok előkészítésére, ma pedig a fedezetet is megkapta ehhez a munkához. „Mi veszprémiek abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy több olyan „termékünk” van, ami európai, de inkább világhírű.

dr. Navracsics Tibor és Porga Gyuladr. Navracsics Tibor és Porga Gyula

A most megkapott támogatással és az idén induló programsorozattal szaporodik ezeknek a sora, úgy gondoljuk, hogy a hegedűvilág egyik meghatározó eseményévé nőheti ki magát a fesztivál” – fogalmazott a polgármester, hozzátéve: minden, ami Veszprémet világhírűvé teheti, helyben fogant, a veszprémi kreativitásnak köszönhető, és így van ez városunk szülöttével, Auer Lipóttal kapcsolatban is, akinek egész pályafutása innen gyökeredzik. „Az a program, ami ilyen mélyen kötődik a közösséghez, az sikerre van ítélve.”

Kováts Péter hegedűművész úgy véli, hogy pár éven belül Veszprémről sokaknak a hegedű jut majd az eszébe. Városunk abban a szerencsés helyzetben volt, hogy el tudott indítani egy ilyen nagyszerű művészt a világhírnév útján. A művész fontos küldetésnek tartja, hogy a világ megtudja: Auer Lipót magyar volt, veszprémi volt. Van törleszteni valónk, hiszen például az oroszok is magukénak tartják Auert.

Kiről beszélünk?

Auer Lipót világhírű hegedűművész, karmester és zenepedagógus 1845-ben született Veszprémben. Saját bevallása szerint, „szülőföldje hagyományaihoz híven tejesüveggel és hegedűvel együtt nevelték fel”. Részletek.

Kováts PéterKováts Péter

A konkrét programokkal kapcsolatban Kováts kifejtette: az Akadémia egy hagyomány folytatása lesz, a Mendelssohn kamarazenekar már 15 éve elkezdte pályakezdő művészek számára indított nyári zenei kurzusok szervezését – ez a kezdeményezés aztán anyagiak hiányában elhalt. A nemzetközi hegedűverseny óriási lépés lesz, a világban számos ilyen verseny létezik. Ahhoz, hogy ebből a mezőnyből kiemelkedjünk, olyan programot kell kitalálni, és olyan zsűrit kell állítani, ami egyértelműen jelzi, hogy a legrangosabb fesztiválokhoz kívánjuk mérni magunkat.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.