Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hagyományokra épülő barátság

2014. március 22. 14:17
Szombaton délelőtt átadták a Városi Nyilvánosságért Alapítvány által szervezett Magyar-Lengyel Barátság Napja rendezvény városismereti vetélkedőjének díjait a Dubniczay palotában.

Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere köszöntőjében elmondta, hogy a két nemzet barátsága nagyon szoros, évszázadokra visszanyúló történelmi hagyományokat tud maga mögött. Ennek jó példája, hogy egy élő legenda szerint Veszprém város a nevét egy lengyel származású nemes emberről kapta. Nem tudjuk, hogy ez a legenda valós-e, az azonban bizonyos, hogy Szent István király egy a városhoz hasonló nevű nemest a Balaton felvidéken birtokkal ajándékozott meg. A lengyel-magyar barátság történelmi hagyományait az is bizonyítja, hogy az 1848-49-es szabadságharchoz érkező Bem József és Dembinszky tábornok lengyel katonákat hozott a magyar harc segítésére. 

Brányi MáriaBrányi Mária

Brányi Mária hozzátette, hogy öt évvel ezelőtt a lengyel és a magyar parlament külön-külön, de egy időben hozott arról döntést, hogy a Lengyel-Magyar Barátság Napját március 23-án ünnepli mindkét nemzet. 

Halmay György önkormányzati képviselő elmondta, hogy nagyon régóta készültek erre a találkozóra. Jó volt látni azokat a barátokat, akikkel régóta kapcsolatban álltak és azokat az új arcokat, akik bekapcsolódtak ebbe a barátságba. A közösen eltöltött idő alatt a résztvevők megállapították, hogy milyen nehéz a másik fél anyanyelvén beszélgetni.

Halmay György szerint a szavakon túl a szívek és a lelkek kommunikációja az, ami egybetartja ezt az ezer éves hagyományokra épülő barátságot. Ahhoz, hogy ez a barátság még szélesebb körben elterjedjen, szükséges ismernünk egymás történelmét és kultúráját. A Városi Nyilvánosságért Alapítvány ezért gondolta, hogy megteremti ennek lehetőségét. 

Halmay GyörgyHalmay György

Az esemény végén, Brányi Mária átadta a Magyar-Lengyel Barátság Napja városismereti vetélkedőnek díjait. 

Egerben találkoztak a két ország államfői

(MTI) - A lengyel és a magyar nép barátsága a térség más népeinek is követendő példa lehet - mondta Áder János köztársasági elnök szombaton Egerben. A magyar-lengyel barátság napja alkalmából tartott díszünnepségen Bronislaw Komorowski lengyel államfő a kapcsolatok továbbfejlesztésének fontosságát is hangsúlyozta.

A Gárdonyi Géza Színházban tartott rendezvényen Áder János kiemelte: a két népet összeköti szabadságvágya, függetlensége és ragaszkodása európai államiságához, ezek történelemformáló erőnek bizonyultak. "A lengyelek és a magyarok szabadságszeretete nagyban járult hozzá Európa újraegyesítéséhez és megújulásához" – tette hozzá.

Bronislaw Komorowski lengyel köztársasági elnök úgy fogalmazott, hogy a két nép barátságának történelmi, földrajzi, kulturális és vallási vonatkozásai is vannak, és fontosnak nevezte a kapcsolatok továbbépítését. Ebben pedig nagy szerepet játszanak a személyes tapasztalatok, ismeretségek is - mondta.  

Csepely Máté
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.