Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Autizmus: kinyitjuk a kapukat

2014. április 2. 15:11
Az autizmus világnapja alkalmából megrendezett többnapos programsorozatot Porga Gyula polgármester nyitotta meg szerda délután a Kossuth utcán.

Az AutiSpektrum Egyesület szervezésében megvalósuló programsorozat nyitásán a polgármester kifejtette: az önkormányzatnak is fontos volt, hogy lehetőségeihez mérten segítse a kezdeményezést, ennek egyik szimbolikus jelentőségű pillanata lesz, amikor ma este a városházát kék fénnyel világítják meg.

Porga Gyula szerint fontos, hogy a gyermekeink, akik sokkal nyitottabbak a világra, találkozzanak ezzel a jelenséggel. Magyarországon tízmillió különböző ember él, mindnek megvannak a maga gyengeségei, de mégis mindannyian egy nemzet gyermekei, egy város szülöttei vagyunk. Amikor ehhez hasonló események történnek egy közösségben, akkor kinyílnak a kapuk, és közelebb jutunk ahhoz, hogy megértsük egymást.

Porga GyulaPorga Gyula

(mti) – Az autizmus világnapját 2008-tól tartják április 2-án az ENSZ kezdeményezésére, hogy ráirányítsák a figyelmet az autista emberek problémáira és folyamatosan növekvő számára. Az autizmus az agyi működés alapvető fejlődésterületeket érintő, egész életen át tartó zavara, amely a szociális viselkedés, a kommunikáció, a képzeleti működés és a rugalmas gondolkodás fogyatékosságában jelentkezik. Az autisták számára nehézséget jelent a saját és mások gondolatainak, szándékainak, érzelmeinek a felismerése, nem képesek mások viselkedésének értelmezésére, így reakcióikat sem képesek a másik ember igényeihez igazítani. Az autisták mintegy 95 százaléka egész életén át alkalmatlan marad az önálló életvezetésre. Az autizmus a becslések szerint világszerte 67 millió, Magyarországon pedig legalább mintegy 100 ezer embert érint.

Az autizmus világnapjához kapcsolódóan szerdán délután zenés gyerekprogramokat tartottak a Kossuth utcán, este hattól pedig kék lufikkal vonulnak a kék fénnyel megvilágított városházához. Péntek délután a Pannon Egyetemen rendeznek előadásokat az autizmusról, ahol pszichológusok és autizmussal élők beszélnek majd a betegségről. Péntek este a Mythosban jótékonysági koncertet ad a Wetwood és az LGT Zenekar, szombaton pedig a Tekeres-völgybe szerveznek családi kirándulást.

A részletes programokat ide kattintva tekintheti meg.

Fontos előrelépés, hogy a veszprémi állatkert mostantól az autisták számára is biztosítja azokat a kedvezményeket, amelyek eddig a vakokat és gyengén látókat megillették.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   tegnap 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. tegnap 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11 WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb tanulmányából aggasztó kép rajzolódik ki: a magyar serdülők a világ élvonalában vannak az alkohol kipróbálásában. ma 8:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.