2022. május 23.
//
Dezső névnap

Kézműves pályázatot írt ki az IPOSZ

2008. április 22. 14:55
A magyar kézművesség 2008 és a reneszánsz korának kézműves hagyományai címmel kettős, nyílt pályázatot hirdetett az Iparosok Országos Szövetsége – tájékoztatta a Vehírt Simsik Imréné, az IPOSZ elnöki titkárságának munkatársa.
A pályázaton hazai és határon túli magyar alkotók, kézművesek, népművészek, iparművészek, egyéni jelentkezők és alkotóközösségek egyaránt részt vehetnek: természetes alapanyagok felhasználásával készült maximum 3 olyan alkotással, amelyek más országos pályázaton még nem szerepeltek. (A funkcionálisan összetartozó tárgy-együttes, készlet, garnitúra 1 alkotásnak számít, de a rendezők fenntartják a jogot, hogy a kiállítás arányai érdekében egy sok darabból álló készletet nem teljes terjedelmében mutassák be.)
A pályázat első részére napjaink kézművességének legújabb, legszebb produktumait (népművészeti és iparművészeti alkotásokat; egy-egy tájegység motívumkincsét, forma- és színvilágát hűen tükröző, vagy a hagyományokra épülő, de napjaink igényeinek is megfelelő, ill. egyéni tervezésű használati tárgyakat, lakberendezési, lakásfelszerelési eszközöket, dísztárgyakat, viseleteket, ékszereket, hangszereket, játékokat, fegyvereket stb.); továbbá ritka, vagy kihalófélben lévő mesterségek, kézműves szakmák termékeit lehet beadni.

A pályázat második részére a Reneszánsz Évéhez – Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulójához – kapcsolódva a reneszánsz korának kézműves tárgykultúráját idéző tárgyakat, alkotásokat várnak a szervezők.
A nevezési határidő 2008. május 30.
Információt és nevezési lapot a Magyar Kézművességért Alapítvány biztosít, amelyeket a 06/1-354-3146-os telefonszámon lehet kérni.
Fontos tudni, hogy a pályázatra beadott alkotásokat nem automatikusan állítják ki. Válogatásukat és minősítésüket a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus, valamint a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya erre az alkalomra felkért szakértőiből álló zsűri végzi.
A kiállításra bekerülő pályázók az ünnepélyes eredmény-hirdetés során oklevelet kapnak, a zsűri által kiemelt alkotók ezen túlmenően különböző díjakat, elismeréseket vehetnek át.
A pályázat válogatott anyagát idén is a Magyar Mezőgazdasági Múzeum földszinti időszaki kiállítótermében mutatják be: június 21-étől, a Múzeumok Éjszakájától több mint egy hónapon keresztül, július 27-éig  lesz látható.  
A kiíró idei tervei között is szerepel, hogy az eredményhirdetésre elkészítteti a kiállítás anyagát színes fotókon bemutató háromnyelvű albumot, amelyben a tárlatra bekerült minden alkotó 1-1 munkája szerepelni fog.

Zatkalik-Peresztegi Virág

További cikkek

Róka fogta csoki
Róka fogta csoki
A nagyvárosból költöztek ki falura, így nem róhatom fel nekik, hogy sajátságos elképzelést hoztak magukkal a vadvilágról.
A Ruttner-ház felújítási folyamatába leshettek be az érdeklődők
A Ruttner-ház felújítási folyamatába leshettek be az érdeklődők
Ahogy a város lakóinak feltűnhetett, számos építkezés zajlik párhuzamosan, s hogy ne csak az átadás pillanatáról értesüljünk, az építkezés folyamatába is bepillantást nyerhettünk.
Megnövekedett hanghatásra kell számítani a magyar-amerikai gyakorlat miatt
Megnövekedett hanghatásra kell számítani a magyar-amerikai gyakorlat miatt
Megnövekedett hanghatásra kell számítani egy magyar-amerikai közös kiképzés miatt a Márkó, Veszprém, Hajmáskér, Öskü, Várpalota, Tés és Eplény által határolt területen hétfőtől szerdáig - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken.
Ismét megrendezte a Pannon Egyetem a Balaton Regattát
Ismét megrendezte a Pannon Egyetem a Balaton Regattát
A szél mellett a Pannon Egyetem evezősei borzolták fel a Balaton víztükrét pénteken Balatonalmádiban, ahol ismét megtartották az intézmény egyik legrégebbi rendezvényét, a Balaton Regattát. Hallgatók és oktatók több versenyszámban szálltak vízre, ahol idén a Pannon Egyetem egykori rektorának, dr. Gaál Zoltánnak a tiszteletére is szerveztek emlékfutamot.
Megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai
Megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai
Már nem csak álom – Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Porga Gyula polgármester és Szabó Péter, a VLS ügyvezetője pénteken terepbejárás keretében ismertették, hogy megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai. Az első ütem kezdeti szakasza 827 millió forintnyi TAO-forrásból épül.