2022. augusztus 13.
//
Ipoly névnap

Húsvét: tűz és víz

2014. április 20. 23:52
Körülnéztünk a videómegosztókon, mit találunk húsvéttal kapcsolatban? Locsoló kisgyerekekbe és tüzes görögökbe botlottunk.

Húsvét ünnepének számos jelentés-rétege van a keresztény szakrális tartalomtól kezdve az ősi termékenységi rítusokig, ez utóbbi csoportba tartozik a locsolás is.

Gyerek fejjel persze nem gondolkoztunk még sem Krisztuson, sem azon, hogy mit szimbolizálnak a húsvéti tojások meg a szódásszifon, egyszerűen csak learattuk a jópofa versekért járó elismerést.

Összegyűjtöttünk néhányat a YouTube-on locsoló gyerkőcök videóiból.

Ha már a közösségi videómegosztón járunk, húsvéti videók után kutatva nem csak cuki kisgyerekeket találunk. Az alábbi felvételek Görögországban készültek, ahol két szomszédos plébánia évszázadokra visszamenő "küzdelmet" folytat egymással húsvétkor: ezen a hétvégén tüzijáték rakétákkal lövik egymás templomait. A török időkig visszanyúló hagyománynak vannak lelkes támogatói is, bár ők valószínűleg nem azok közül kerülnek ki, akik a tűzvonalban élnek.

A tűznek egyébként nem csak a görögöknél van fontos szerepe húsvét idején: a germán, elsősorban szász területeken hagyományosan hatalmas máglyákat építenek és tüzeket gyújtanak az ünnep estéjén. A népszokásnak kettős gyökere volt: egyrészt a tavasz győzelmét szimbolizálta a tél fölött, a tűzgyújtással a fagyos időket igyekeztek elűzni, másrészt pedig ez is egy termékenységi szimbólum volt, a húsvéti tüzekből megmaradó hamvakat ugyanis szétszórták a földeken a jobb termés reményében.

vehir.hu

További cikkek

A hattyú álma
A hattyú álma
Tütübe és balett cipőbe bújt kislány táncol a Rózsa iskola jubileumán, mestere a takarásban figyeli őt. A kislány egyike annak a több mint nyolcvan tanítványnak, akik egyre biztosabban lépdelhetnek álmaik felé, miszerint a tánc, a balett az életük részévé válik, hobbi vagy akár profi szinten. Mert a tehetség egy dolog, kell azonban hely is, ahol ki tud bontakozni. Viktoria Podolskaya balettmester szenvedéllyel végzett munkájának köszönhetően Veszprém egyre inkább felkerül a balett térképére.
Rájátszás, Szabó Balázs Bandája, Analog Balaton, dödölle és grillázs - augusztusban ismét Margófeszt
Rájátszás, Szabó Balázs Bandája, Analog Balaton, dödölle és grillázs - augusztusban ismét Margófeszt
2022. augusztus 11-13. között második alkalommal várja a látogatókat Zala megye egyik legapróbb településén a régió legszínesebb kulturális fesztiválja, a Margófeszt: a Balatontól negyedórára, az alig 300 lakosú Szentgyörgyvár Kultúrházában, templomkertjében és nagyszínpadain irodalmi és színházi programokkal, koncertekkel, slam poetryvel, kiállításokkal, és filmvetítésekkel várják az érdeklődőket.
Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Augusztus 13-án hatodik alkalommal tárják ki kapuikat a kertkávézók a Jeruzsálemhegyen, ezúttal zenei, irodalmi és spirituális programokat is kínálva.
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Szombat délután zajlott a IV. Budapesti Fotósviadal díjátadója a Pannon Egyetem N épületében. Az eseményen kihirdették a 2023-as év programjait is.
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
Dübörög a nyolcvanas évek iránti nosztalgia, ami így nyáron mintha még inkább szembetűnő lenne. Visszavágyjuk a régi idők szabadságát, éppen ezért a Fortepan archívumának segítségével megnéztük, milyenek is voltak a nyarak cirka negyven évvel ezelőtt.