Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Minden veszprémi ünnepe

2014. május 7. 10:21
Számos új elemmel bővül a szerdán induló Gizella napok rendezvénysorozat. Porga Gyula polgármestertől megtudtuk: a fiatalok felé szeretnének nyitni az újdonságokkal.

– Miben lesz más az idei Gizella napok a korábbiakhoz képest?

– Ez lesz az első alkalom, amikor a Veszprém Programiroda szervezi a Gizella napokat. Úgy éreztük, ez egy jó lehetőség arra, hogy egy új szemlélettel közelítsük meg, új elemekkel bővítsük a programot. Persze a Gizella napok hagyományait is tiszteletben tartjuk, továbbra is a történelmi-kulturális tartalom adja a programok magját, de erre új rétegek épülnek majd, továbbá új helyszínek kerülnek bevonásra.

– Beszéljünk ezekről az új rétegekről!

– Szeretnénk nyitni a fiatalok felé. A Gizella napok közös ünnepünk, amikor mi, veszprémiek annak örülhetünk, hogy ebben a csodálatos városban élünk. Fontos, hogy minden korosztály magáénak érezze ezt a rendezvényt – a legkisebbektől a legidősebbekig. Olyan könnyűzenei, populárisabb programelemeket tervezünk, amik vonzóak lehetnek a veszprémi fiataloknak, és azoknak is, akik egyébként nem itt élnek, de például az egyetemen keresztül mégiscsak napi kapcsolatban vannak a várossal. Azt szoktam mondani, hogy Veszprém ezer éves város, mégsem öregszik. Úgy gondolom, hogy amikor a városunk évezredes történelmét is szimbolizáló Gizella királynéról elnevezett ünnepségeket szervezzük, abban helyet kell találnunk az ifjúságnak is.

(Fotók: Babják Tamás, vportre.hu)(Fotók: Babják Tamás, vportre.hu)

- Új helyszíneket is említett. Melyek lesznek ezek?

- Ilyen új helyszín lesz a Hangvilla, amely véleményem szerint tökéletesen szimbolizálja azt a megújulást és kulturális pezsgést, amit az idei Gizella napok is képviselnek. Szombaton jelmezes felvonulás tölti meg élettel a megújult Kossuth utcát, és megjelenik az idei kínálatban az Expreszó is.

– Ha a könnyűzenei koncertekről beszélünk, meg kell kérdeznem: kikkel találkozhat a közönség?

– Hogy csak néhány példát említsek: a Hangvillában a San Francisco-i Cello Street együttes lép fel, akik a Grammy-díjas énekes Matt Alber mellett most veszprémi tehetségekkel is együtt zenélnek, ott lesz mellettük a Cosmos Trio és a Snétberger Zenei Tehetségközpont fiataljai is. A várszínpadon a Vad Fruttik koncertezik, valamint ugyanitt Máté Péter és Cserháti Zsuzsa emlékkoncert is lesz szombaton; az Expresszóban pedig a Gizella-díjas Rubber Puppet zenekar csap a húrok közé.

– Milyen újdonságokat találunk a klasszikus értelemben vett kulturális kínálatban?

– Újdonság lesz, hogy a Hangvillában bemutatkoznak a magyar értékek, hungarikumok. Találkozhatunk a régi magyar mesterségekkel, megízlelhetjük a gasztronómiai értékeinket, részt vehetünk egy táncházon – egyszóval minden érzékszervünkre ható betekintést kapunk a magyar kultúra legjavába. Azt is érdemes megemlíteni, hogy a hétvégén két napon át ingyenesen látogathatók a Művészetek Háza galériái, a Tűztorony, valamint ingyenes parkolási lehetőség várja a városba látogatókat a Bagolyvári parkolóházban is.
 
Azt szeretnénk, ha ezek a programok élettel telivé varázsolnák a belvárost, ha minden korosztály megtalálná a számítását. Használjuk azokat az új tereket, amik az elmúlt időszakban elkészültek, és a Veszprémiek Évében örüljünk együtt annak, hogy ilyen természeti és kulturális kincsek között élhetünk.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.