Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Gazdag történelem, pezsgő jelen

2014. május 7. 19:37
Ünnepélyesen kezdetét vette a 23. Gizella Napok fesztivál. Vasárnapig számos program közül válogathatunk, minden korosztály megtalálhatja a neki kedvező kikapcsolódást.

Egy tradíció csak akkor maradhat meg, ha személyes kapcsolat is fűződik hozzá; Gizella szerette ezt a várost, ahogy az őt követő királynék is – fogalmazott a Gizella Napok hivatalos megnyitóján Porga Gyula az érseki palotában. 

Porga GyulaPorga Gyula

A polgármester hozzátette, ezekben a napokban megmutatkozik Veszprém gazdag történelmi múltja, valamint pezsgő kulturális jelene egyaránt, minden korosztály találhat magának tartalmas programot a 23. Gizella Napokon május 7. és 11. között

Dr. Márfi GyulaDr. Márfi Gyula

A Veszprém, a királynék városa - Gizella királyné és a királyné-koronázási jog című kiállítás – amely a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjteményben tekinthető meg – megnyitója kapcsán dr. Márfi Gyula érsek felelevenítette a királyné koronázásának korai hagyományait, majd az egyház és az állam kapcsolatáról beszélt. Véleménye szerint szükséges mindkettő autonómiája, de mindennél fontosabb az együttműködés, aminek területén példaértékű utat járt be Magyarország. 

Az Árpád-kori és késő-középkori okleveleket felsorakoztató kiállítással kapcsolatban Zsoldos Attila, a Magyar Tudományos Akadémia tanácsadója azt mondta, a bemutatott emlékek végre megtöltik valós tartalommal a Veszprém a királynék városa szlogent, kézzelfoghatóvá válik a hagyomány.

A Gizella Napokhoz kötődve a délután folyamán ünnepélyesen megnyitották a gyűjteményben található Vetési Albert püspököt bemutató, Diplomáciai szolgálatban című kiállítást, az Esterházyak és barokk püspökökről szóló tárlatot, valamint a felújított kőtárlatot is, valamint Márfi Gyula érsek megáldotta a püspöki palotában elhelyezett, Mindszenty Józsefet ábrázoló Raffay Béla alkotást. 

A megnyitón közreműködött a Mendelssohn Kamarazenekar.

Cseh Zoltán
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.