Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Elhunyt Dr. Liszi János / Váratlanul távozott közülünk a Polinszky-díjas professzor

2009. január 3. 18:00
Életének 69. évében, 2008. december 31-én váratlanul elhunyt Dr. Liszi János, a Veszprémi Egyetem (2006. március 1. óta Pannon Egyetem) egykori rektora.
Dr.Liszi János 1979-ben lett a Magyar Tudományos Akadémia Doktora a Kémiai tudomány területén, majd 1989-ben - a Veszprémi Egyetem történetének egyik legnehezebb időszakában – rektorrá választották. A veszprémi tudásbázis életben maradásához egy kiváló vezetői képességekkel rendelkező személyiségre és gyökeres változásokat generáló gondolkodásmódra volt szükség. Dr. Liszi János megváltoztatta az egyetem struktúráját, karokat alapított, és új szakokat honosított meg.
Munkásságáért számos elismerésben részesült. Kiérdemelte többek között a "Kiváló Feltaláló" díjat, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét, 2008. január 22-én pedig az oktatási és kulturális minisztertől Szent-Györgyi Albert-díjat vehetett át. A Magyar Tudomány Napján, 2008. november 7-én két elismerésben is részesült: a Pannon Egyetem szenátusa Professor Emeritus címet, Veszprém Megyei Jogú Város Közgyűlése pedig Polinszky-díjat adományozott neki. A Veszprém Megyei Közgyűléstől alig néhány hete Veszprém Megye Érdemrendjét vehette át a Megyeháza Szent István Termében.

Nagy veszteség érte egyetemünket, mély megrendüléssel fogadtuk a hírt, és ezúton is részvétünket fejezzük ki a családnak, a barátoknak és az egykori kollégáknak – mondta Csikós János Krisztián, a Pannon Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke. A hallgatók külön delegációval készülnek Dr. Liszi János búcsúztatására, melynek időpontját jövő héten tudhatjuk meg.

Nemcsak a veszprémi, hanem az egész magyar felsőoktatás egy korszakalkotó egyéniségét veszítette el. Nyugodjon békében, Professzor Úr!


Németh Attila
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. ma 11:49 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.