2021. december 4.
//
Barbara, Borbála névnap

Elhunyt Dr. Liszi János / Váratlanul távozott közülünk a Polinszky-díjas professzor

2009. január 3. 18:00
Életének 69. évében, 2008. december 31-én váratlanul elhunyt Dr. Liszi János, a Veszprémi Egyetem (2006. március 1. óta Pannon Egyetem) egykori rektora.
Dr.Liszi János 1979-ben lett a Magyar Tudományos Akadémia Doktora a Kémiai tudomány területén, majd 1989-ben - a Veszprémi Egyetem történetének egyik legnehezebb időszakában – rektorrá választották. A veszprémi tudásbázis életben maradásához egy kiváló vezetői képességekkel rendelkező személyiségre és gyökeres változásokat generáló gondolkodásmódra volt szükség. Dr. Liszi János megváltoztatta az egyetem struktúráját, karokat alapított, és új szakokat honosított meg.
Munkásságáért számos elismerésben részesült. Kiérdemelte többek között a "Kiváló Feltaláló" díjat, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét, 2008. január 22-én pedig az oktatási és kulturális minisztertől Szent-Györgyi Albert-díjat vehetett át. A Magyar Tudomány Napján, 2008. november 7-én két elismerésben is részesült: a Pannon Egyetem szenátusa Professor Emeritus címet, Veszprém Megyei Jogú Város Közgyűlése pedig Polinszky-díjat adományozott neki. A Veszprém Megyei Közgyűléstől alig néhány hete Veszprém Megye Érdemrendjét vehette át a Megyeháza Szent István Termében.

Nagy veszteség érte egyetemünket, mély megrendüléssel fogadtuk a hírt, és ezúton is részvétünket fejezzük ki a családnak, a barátoknak és az egykori kollégáknak – mondta Csikós János Krisztián, a Pannon Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke. A hallgatók külön delegációval készülnek Dr. Liszi János búcsúztatására, melynek időpontját jövő héten tudhatjuk meg.

Nemcsak a veszprémi, hanem az egész magyar felsőoktatás egy korszakalkotó egyéniségét veszítette el. Nyugodjon békében, Professzor Úr!


Németh Attila

További cikkek

Közbiztonság: pályázat társasházi kamerarendszerre és újjáalakult veszprémi polgárőrség
Közbiztonság: pályázat társasházi kamerarendszerre és újjáalakult veszprémi polgárőrség
Több olyan intézkedés is született, illetve körvonalazódik Veszprémben, amelyek a közbiztonság megerősítését hivatottak előremozdítani. Ezekről tartott sajtótájékoztatót pénteken Pálinkás Roland, önkormányzati képviselő, a Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Bizottság elnöke.
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke: 36 milliárd forintos kárt is okozhatott a műtrágya kartellezés a magyar gazdáknak
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke: 36 milliárd forintos kárt is okozhatott a műtrágya kartellezés a magyar gazdáknak
Bige László és cégei akár 36 milliárd forinttal is megkárosíthatták a gazdákat az elmúlt hét évben -mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke péntek délután Veszprémben.
Veszprém Magyarországgal együtt előre megy, nem hátra
Veszprém Magyarországgal együtt előre megy, nem hátra
A legfontosabb kormányzati támogatásokról tartott sajtótájékoztatót Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője.
Az Agórában képzik a kis cukrászsegédeket
Az Agórában képzik a kis cukrászsegédeket
Bonbon készítésre gyűltek össze csütörtök délután a Deák és a Báthory iskola kis diákjai a Veszprém Agórában, hogy egy különleges technika órán vegyenek részt: az intézmény Kis cukrász napközi programjának keretében ugyanis a gasztronómia világába nyerhetnek betekintést, miközben a saját édességüket is elkészíthetik.
Újabb egy héttel meghosszabbítják az oltási akciót
Újabb egy héttel meghosszabbítják az oltási akciót
Újabb egy héttel meghosszabbítja a kormány az oltási akcióhetet, és felkérte az operatív törzset, hogy dolgozzák ki az oltási akciónapok rendszerét országosan - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.