2019. május 24., péntek
Eszter névnap

Elhunyt Dr. Liszi János / Váratlanul távozott közülünk a Polinszky-díjas professzor

Életének 69. évében, 2008. december 31-én váratlanul elhunyt Dr. Liszi János, a Veszprémi Egyetem (2006. március 1. óta Pannon Egyetem) egykori rektora.
Dr.Liszi János 1979-ben lett a Magyar Tudományos Akadémia Doktora a Kémiai tudomány területén, majd 1989-ben - a Veszprémi Egyetem történetének egyik legnehezebb időszakában – rektorrá választották. A veszprémi tudásbázis életben maradásához egy kiváló vezetői képességekkel rendelkező személyiségre és gyökeres változásokat generáló gondolkodásmódra volt szükség. Dr. Liszi János megváltoztatta az egyetem struktúráját, karokat alapított, és új szakokat honosított meg.
Munkásságáért számos elismerésben részesült. Kiérdemelte többek között a "Kiváló Feltaláló" díjat, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét, 2008. január 22-én pedig az oktatási és kulturális minisztertől Szent-Györgyi Albert-díjat vehetett át. A Magyar Tudomány Napján, 2008. november 7-én két elismerésben is részesült: a Pannon Egyetem szenátusa Professor Emeritus címet, Veszprém Megyei Jogú Város Közgyűlése pedig Polinszky-díjat adományozott neki. A Veszprém Megyei Közgyűléstől alig néhány hete Veszprém Megye Érdemrendjét vehette át a Megyeháza Szent István Termében.

Nagy veszteség érte egyetemünket, mély megrendüléssel fogadtuk a hírt, és ezúton is részvétünket fejezzük ki a családnak, a barátoknak és az egykori kollégáknak – mondta Csikós János Krisztián, a Pannon Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke. A hallgatók külön delegációval készülnek Dr. Liszi János búcsúztatására, melynek időpontját jövő héten tudhatjuk meg.

Nemcsak a veszprémi, hanem az egész magyar felsőoktatás egy korszakalkotó egyéniségét veszítette el. Nyugodjon békében, Professzor Úr!