Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Sajátos képi nyelv – fotókiállítás a Csikászban

2014. május 9. 20:47
Képzőművészeti alkotás vagy fotó? Kísérletezés vagy önálló iskola? Ezeket a kérdésekre megadhatjuk a választ, ha megtekintjük a Csikász Galéria új tárlatát.

Sajátos képi nyelv. Karakteres világlátás jellemzi a fotószuprematisták kiállítását. Ami egy kicsit festészet, egy kicsit fotózás. Vagy nagyon is. Egy biztos, izgalmas, érdekes, fantáziát, látásmódot megmozgató project.

A szuprematizmus születésének száz esztendős évfordulója ihlette a mostani kiállítókat. Bár a szuprematizmus első kiáltványa 1915-ben jelent meg, Kazimir Malevics két évvel korábban alkotta meg tárgyi vonatkozásokat elvető festményeinek első sorozatát. A művészettörténet-írás tehát 1913-at tekinti eme korszakos, nagy hatású irányzat születési évének. A tárlat koncepciója tekintetében a szuprematizmust elsősorban a dologi világtól való elrugaszkodása, és érzékenysége miatt fontos, nem pedig mértani formákra épülő jelbeszéde révén.

Minyó Szert Károly valószínűleg a világ egyetlen olyan képzőművésze és szabadkézi fotográfusa, aki ötvözi a manuális festészetet és a mechanikai eszközökkel létrehozott fényképészetet.

Minyó Szert Károly képeMinyó Szert Károly képe

A művész hagyományos úton festékkel alapozza meg a vásznat, annak száradását követően pedig fényérzékeny emulzióval keni át, majd síkfilm negatívval fedi be és átvilágítja. Látványos performanszai keretében egy 70 évet megélt biciklit tekerve, annak lámpájával világítja meg az előzően leképzett vászonra rögzített síkfilmet, majd szivaccsal hívót ken a felületre.

Robitz Anikó hamisítatlan szuprematista fotói egészen újfajta értelmet adnak az épületfotózásnak és a városnézésnek. Alkotásaira pillantva ugyanis valószínűleg csak nagyon kevesek gondolnak arra, hogy a fotográfus a világ megapoliszait járva kapja lencsevégre az építészet remekbe szabott idomait.

Robitz Anikó alkotásaRobitz Anikó alkotása

Szombathy Bálint multimediális művész fotómunkái teljes mértékben mellőzik a fényképezőgép eszközét, tekintve, hogy azok egy valaha használt távközlési eszköz, a telefotó (képtávíró) létrehozta hibás képekből állnak. A művész szemszögéből nézve azonban a roncsolódott képfelületekből, avagy a szürkés és fekete négyzetekből a tiszta érzékenység köszön vissza.

Szombathy Bálint műveSzombathy Bálint műve

Minyó Szert Károly, Robitz Anikó és Szombathy Bálint kiállítása 2014. május 9. és június 14. között lesz látható a Veszprémben a Csikász Galériában.

Pethő Imre

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.