Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Bemutatkoznak a civilek

2014. május 17. 13:45
Megnyílt a civil nap. Szombaton kora délután a Pro Civitate-díj átadásával kezdődött el a civil seregszemle.

A társadalom erősségét is mutatja, hogy az Yvette vihar sem fogott ki rajtunk – fogalmazott köszöntőjében Porga Gyula polgármester. – Óriási erőt mutat az is, hogy civil szervezeteink már nyolc éve képesek egymással összefogva megszervezni a civil napot. A polgármester köszönetet mondott mindazoknak, akik a szombati rendezvény szervezéséből, vagy akár az elmúlt nyolc évben végzett munkából kivették a részüket.

Heiter Sándor, a Civil Kerekasztal elnöke kijelentette: nyolcadik alkalommal rendezik meg a programot, amihez nélkülözhetetlen segítséget nyújtott az önkormányzat. A civilek ma együtt mutatják meg, hogy mit tesznek, egyébként az év szinte minden napjára jut egy-egy civil szervezésű rendezvény. Ez is azt mutatja, hogy Veszprémben nagy számú és aktív civil szféra működik.

A Pro Civitate-díjat a Veszprém Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Érdekképviseleti Egyesülete kapta, annak képviseletében Török Lajos elnök vette át az elismerést a polgármestertől. Az egyesület 1993. óta működik hivatalos formában. Kezdetben az idős korosztály érdekvédelmét tűzte ki célul, ami napjainkra jelentősen kibővült kulturális, hagyományőrző, szabadidős, oktatási, sport és rekreációs területekkel.

Az egyesület 19 önálló hatáskörrel rendelkező nyugdíjas klub munkáját fogja össze és részt vállal Veszprém Város Idősügyi Tanácsa, a városi Nyugdíjasklubok Vezetőinek Fóruma, valamint a Veszprémi Civil Kerekasztal munkájában. Tagja a Magyar Nyugdíjasok Országos Szövetségének. A klubvezetők havi rendszerességgel találkoznak, egyeztetnek. Segítséget nyújtanak szociális ügyekben, fogyasztóvédelemmel kapcsolatos kérdésekben. Az egyesület évek óta aktívan koordinálja a kedvezményes autóbuszbérletek árusítását. Több segélyszervezethez csatlakozva évente szervez adománygyűjtéseket. Részt vett 2010-ben a belvíz károsultak megsegítése, valamint a „vörös iszap” katasztrófa kapcsán indított segélyakcióban is.

Az egyesület és tagjai munkájukkal szervesen kapcsolódnak a megyei és az országos szervezetek rendezvényeihez, a felmenő rendszerű vetélkedőkhöz, bemutatókhoz. Nyugdíjasaik nagy aktivitást mutatnak a városban működő színházak bemutató előadásai iránt. Minden évben megrendezik az Idősek Világnapja, valamint az Idősek Karácsonya rendezvényeket. A szervezési feladatokon túl, jó kapcsolatot tartanak fent és szakmai segítségnyújtásban is szorosan együttműködnek a város vezetésével, civil szervezeteivel, intézményeivel.

A civil napon egész délután várják az érdeklődőket a Hotel mögötti Szent Imre térre a város civil szervezetei.

Galéria
Civil Nap 2014
Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.