Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Erdős Virág a Pannon Egyetemen

2014. május 18. 23:56
Veszprémbe látogatott Erdős Virág költő, drámaíró a Pannon Egyetem Modern Filológiai-és Társadalomtudományi Kar Színháztudományi Tanszékének invitálására május 16-án.

„A művészet egy élő dolog. Nemcsak a múltban él, hanem a jelenben is.”­– kezdte meg a beszélgetést Sirató Ildikó tanárnő, aki Erdős Virág beszélgetőtársa volt. A nyílt előadás főként arról szólt, hogyan lehetne összhangba hozni a színház realisztikus, és a költészet szimbolikus világát. Erdős Virág, akinek már több drámáját is színpadra vitték, nem elégedett a színházi rendezők és a drámaszerzők viszonyával. Úgy gondolja, hogy „szerzőként a színházi hierarchia alján vagy”, valamint arra is kitért, hogy a színház világa számára totális bukás volt, és úgy érezte: „lenyesték a szárnyait”. 

Arra a kérdésre, hogy mit tanult korábban, azt felelte: „Nem tanultam semmit. Bölcsészként végeztem”– ami megalapozta a jó hangulatot egy bölcsész-tanulókkal megtöltött nagyelőadó teremben.  Erdős Virág rövidtávú tervei közt megemlítette a Könyvhétre megjelenő gyerekverses kötetét, valamint Kollár-Klemencz László hamarosan megvásárolható lemezét, amelyen a művésznő megzenésített versei lesznek hallhatók. 

Az előadás végén a Merénylet című drámájához kapcsolódóan felolvasta Az öngyilkos merénylő dala című versét, mely a színházi darab végén is elhangzik.  Erdős Virág legnagyobb problémája költőként a színházzal, hogy az irodalmi nyelvben megjelenő szimbolizmust, és „lebegtetést”, vagyis az olvasó bizonytalanságát a színpadon képtelenek a rendezők visszaadni. „A rendező is egy autonóm művész, és két autonóm művész kompromisszuma nehéz feladat”­– mondta el a művész. 

A rendhagyó kortárs drámairodalom óra nagy siker volt. Semsák Liza, a Pannon Egyetem egy magyar szakos hallgatója így nyilatkozott az esemény után: „Nagyon érdekes volt látni, és azt hallani, ahogy gondolkodik a színházról és az irodalomról. Nem ilyennek képzeltem, de nem is csalódtam. Jól kiegészültek az általam olvasott szövegei a személyiségével. És tetszett, hogy ilyen kis szerény”.

Erdős Virág saját elmondása szerint az oktatásban ma csak a halott költőket szeretik, ezért is örült annyira a meghívásnak.  A Pannon Egyetem Modern Filológiai- és Társadalomtudományi Karán mind a hallgatók, mind az oktatók részéről hatalmas igény van a kortárs irodalom oktatására. Talán az Erdős Virág-előadás sikeréből erőt merítve hagyománnyá válhat az egyetemen további kortárs művészek meghívása is.

Horváth Virág

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. tegnap 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  tegnap 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  tegnap 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.