A különlegességnek számító szénsavas szódavizet Jedlik Ányos, a természettudós bencés szerzetes találta fel 1826-ban. Nevéhez fűződik az első pesti szikvízgyártó üzem létrehozása is.
A termék létjogosultságát alátámasztja a közel 200 éve töretlen népszerűsége, hiszen nap mint nap fogyasztjuk frissítő italként, szörpként, védőitalként és a fröccs számos fajtájaként - hangzott el a Világraszóló hungarikumain címet viselő előadássorozat szerda esti programján a Városi Művelődési Központban.
Szabó István, a MOSZI Országos Szikvízkészítő Ipartestület elnöke előadásában bemutatta a szikvíz múltját, a gyártáskor használt különböző üvegeket, valamint arról is beszélt, miként lett belőle hungarikum. Érdeklődésünkre elmondta, Jedlik Ányos bencés szerzetesnek köszönhetjük ezt a remek terméket. - Előfordultak akkoriban természetes szénsavas vizek, de nem voltak megfelelőek, illetve szállítás közben elment belőlük a szén-dioxid. Jedlik erre keresett megoldást, természetes erjedés folyamán állított elő szén-dioxidot, ezt az eljárást később szabadon elérhetővé tette a palackozással együtt, így több kisvállalkozás is elkezdhette a gyártást - emlékezett vissza a kezdetekre az előadó.
A szódáról - azon kívül, hogy önállóan is remek frissítő - a fröccs juthat eszünkbe, de a szénsav természetes tartósító hatása miatt az élelmiszeripar több területén is felhasználjuk, és az összes ma létező szénsavas üdítő alapját is adja. - A vendéglátóiparban egyre nagyobb figyelmet kap a szikvíz, de a hétköznapi életben is gyakran fogyasztunk szénsavas vizet, azonban ezt általában eldobható palackból tesszük. Vissza kellene térni az újratölthetős palackokhoz, ahogy az a szódavíz esetén is történik. Ha tényleg egészséges terméket akarunk fogyasztani, akkor olyat tegyünk az asztalra, ami támogatja ezt - vélekedett Szabó István. Hozzátette, a szikvíz 2013 decembere óta számít hungarikumnak, de még kidolgozás alatt van, hogy ki és milyen feltételekkel használhatja, egyelőre az ipartestület nyerte el ezt a védjegyet.