Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Egy mondattal akár életet is lehet menteni

2014. május 26. 16:55
Több száz világító lufi emelkedett vasárnap este a magasba, ezzel emlékezve az eltűnt gyermekekre. Előtte koncertek színesítették a programot.

Idén negyedik alkalommal tartották meg az Ezer Lámpás Éjszakája elnevezésű országos programsorozatot, aminek célja, hogy minél hatékonyabb módon és módszerekkel hívják fel a társadalom figyelmét arra, hogy évente mintegy 10 ezer gyermek tűnik el Magyarországon. 

A színpadon a Budapest VoicesA színpadon a Budapest Voices

A kampány első részeként még 2011-ben az úgynevezett “tejesdoboz” akció részeként - az USA területén már jól ismert módon - indult útjára a kezdeményezés, azóta több terméken is fellelhetők az eltűnt gyermekek arcképei, illetve minden május 25-én egész napos jótékonysági koncertekkel, családi és gyerekprogramokkal készülnek a szervezők, hogy minél több ember találkozzon ezzel a problémával. 

Az elmúlt hétvégén már 9 városban szerveztek programokat, közte Veszprémbe is. A Séd völgyébe az eső ellenére is gyülekezni kezdtek az emberek és ahogy szakadozott a felhőzet, úgy érkezett egyre több érdeklődő a helyszínre. A színpadon sorra követték egymást az ismert zenészek, fellépett a Balkán Fanatik, Torres Dani, Tolvai Reni, a Budapest Voices, Radics Gigi és Kállay-Saunders András is. 

Kovács ÁronKovács Áron

A nap műsorvezetője, Kovács Áron érdeklődésünkre elmondta, az élelmiszerekre helyezett gyermekfotóknak köszönhetően eddig 15-en kerültek elő, vagy mentek haza. - Ha egy gyermek eltűnik, a szimpla csellengéstől a szervkereskedelemig bármi felvetődik, azonban úgy vélem, nem kap elég figyelmet a probléma - vélekedett. Ezt támasztja alá az az adat is, hogy évente mintegy 10 ezer gyermek eltűnését jelentik be hazánkban. - Már azzal is segíthetünk, ha nem megyünk el egy síró gyermek mellett, ugyanis olyan mértékű már az egymással szembeni elfordulás, hogy ez is megeshet. Pedig egy mondattal akár életet is lehet menteni - tette hozzá. 
Tisztában van vele, hogy egy ilyen rendezvénysorozatnak idő kell, hogy elérje célját, de a figyelemfelkeltés mindennél fontosabb. Elárulta azt is, előfordult már, hogy egy pillanatra nem látta maga mellett a gyermekét, úgy érezte, hogy eltűnt. - A halálfélelem semmi ahhoz képest - jegyezte meg. 

Radics GigiRadics Gigi

Radics Gigi nem tartozik a csellengők közé, sőt, nagyon ragaszkodik a családjához, így rosszul érezte magát, amikor egy koncert alkalmával elszakadtak egymástól. - Egy alkalommal mentem haza később a szokásosnál, de nem önszántamból. Egy piros autó kezdett el követni az iskolából hazafelé menet, ezért inkább kerülővel, a szántáson keresztül közlekedtem és a 10 perces út egy órává nőtt. Nagyon aggódtak már értem a szüleim - mesélte. Hozzátette, bár még nagyon fiatal, belátja, szörnyű érzés lehet egy szülőnek, ha nem tudja merre van a gyermeke. 

Az Ezer Lámpás Éjszakája programsorozat legfigyelemfelkeltőbb pillanata az, amikor egy időben több száz világító lufit engednek a magasba. Ezzel emlékeznek az eltűnt gyermekekre, illetve a szervezők bíznak benne, hogy azok a fiatalkorúak, akik látják a fényt nem felejtik el, hogy őket is hazavárják. 

Több száz világító lufi emelkedett a magasbaTöbb száz világító lufi emelkedett a magasba

Eltűnt Gyerekek Világnapja - május 25.

1979. május 25-én rejtélyes körülmények között tűnt el New Yorkban egy 6 éves kisfiú, Etan Patz. Szülei az ő emlékére kezdeményezték az ENSZ-nél, hogy ezt a napot nyilvánítsák az Eltűnt Gyerekek Világnapjává. Több, mint 30 év után, 2012-ben derült fény Etan Patz tragikus eltűnésére. A new yorki nyomozók akkor vettek őrizetbe egy férfit, aki régebben állítólag arról beszélt környezetében, hogy megfojtott egy kisfiút. Először beismerte tettét, majd tagadta a gyilkosság elkövetését.

Cseh Zoltán
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.